Рівненський КВУ просить не обмежувати переселенців у виборі банку для отримання соцвиплат

im578x383-oschabbank_obozrevatel

Скасувати положення урядової постанови, згідно з якими з 1 липня 2016 року внутрішньо переміщені особи для отримання соцвиплат з бюджету повинні відкривати рахунки виключно з установами Ощадбанку, просить РОГО «Комітет виборців України». З таким листом організація днями звернулася до Кабінету Міністрів України.

Рівненський КВУ в червні цього року звертався до уряду з проханням пояснити причини, через які було вирішено, що внутрішньо переміщені особи зможуть соціальні виплати отримувати лише через установи ПАТ «Державний ощадний банк України». Відповідь на звернення організації надало Мінсоцполітики. В ній йшлося про те, що рішення визначити Ощадбанк, як єдину банківську установу, що буде в Україні проводити соціальні виплати ВПО, продиктоване необхідністю протидіяти застосуванню шахрайських схем і протиправних дій під час виплати соціальних допомог, та запобіганню фінансування тероризму.

«На нашу думку, така мотивація фактичного введення монополії одного банку на проведення соцвиплат переселенцям по суті ставить під сумнів діяльність усіх інших банків на території України, незважаючи на наявність у них відповідних ліцензій, – каже керівник правових програм РОГО «Комітет виборців України», адвокат Микола Глотов. – Оскільки, створюється враження, що цей банк має якісь особливі інструменти запобігання порушенням, яких не мають інші. Але ті інструменти захисту від зловживань, які використовуються Ощадбанком, можуть використовувати й інші банки. Крім того, держава не має права змушувати своїх громадян користуватися послугами виключної однієї банківської установи. Бо це є порушенням Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Саме тому вважаємо введені урядом обмеження дискримінацією».

Тож у направленому листі до Кабміну організація просить внести зміни до постанови Кабінету Міністрів №637 від 05 листопада 2014 р. в редакції зі змінами, внесеними постановами №167 від 14.03.2016 р. та №365 від 08 червня 2016 р., виключивши з неї положення, згідно з якими внутрішньо переміщені особи для отримання соціальних виплат з бюджету повинні вступати у договірні відносини виключно з установами ПАТ «Державний ощадний банк України».

Окремо варто зауважити, що наразі юристи РОГО «Комітет виборців України» безоплатно супроводжують судовий процес, який ініціювала проти Кабінету Міністрів України рівнянка Ельвіра Шиліна, котра переїхала до міста після окупації Криму. Наразі ця справа щодо оскарження постанови КМУ знаходиться на розгляді в Окружному адміністративному суді міста Києва.

Проте в організації сподіваються, що уряд, не чекаючи рішення суду, сам скасує своє рішення і дозволить внутрішньо переміщеним особам отримувати соцвиплати з бюджету на рахунки в будь-яких вітчизняних банках, а не лише Ощадбанку.

Рівненський КВУ закликає інші громадські організації, які підтримують її позицію з цього питання, а також банківські установи, направити від себе листи до Кабміну на підтримку ініціативи організації.

Святослав Дубов, інформаційний відділ РОГО КВУ

Вам також може сподобатися