У Рівному готують гвардію нового громадянського суспільства

dsc_0646

18 вересня, у Рівному відбувся перший тренінг із серії соціальних навчальних заходів «Університет громадянської освіти», який проводить ГО «Антикорупційний моніторинг». У навчанні взяли участь представники громадських організацій, волонтери, учасники АТО та активісти.

Під час чотирьох секцій тренінгу як на теоретичному, так і практичному рівнях було розглянуто питання оформлення запитів про доступ до публічної інформації, роботу із відкритими реєстрами, реєстрацію громадських об’єднань та електронного декларування. Навчання проводили відомі в області журналісти-розслідувачі Тетяна Кушнірук та Ольга Ферар, керівники громадських організацій «Молодь – Діє» Віталій Примак та «За чесний тендер» Святослав Клічук.

dsc_0580

dsc_0595

Окрім того, в рамках заходу також було представлено й актуальні соціальні проекти та напрями реформування державних органів. Зокрема, Валентин Пахолюк презентував роботу Центру допомоги учасникам АТО. А начальник обласного управління юстиції Іванна Смачило окреслила стратегії удосконалення роботи системи юстиції в Україні.

dsc_0639

Учасники тренінгу наголосили на важливості подібних заходів у сучасних умовах та відзначили особливу інформаційну наповненість тренінгу.

dsc_0613

– Добре, що проводять такі навчальні проекти. По-перше, це чудова можливість познайомитися з великою кількістю громадсько активних людей і напрацювати спільні ідеї, – зауважив учасник АТО, активіст громадського формування “Сокіл” Віталій Домащук. – По-друге, це корисні знання, які потрібні не тільки в громадській діяльності, а й в щоденному відстоюванні своїх прав як учасника бойових дій. По-третє, такі проекти дають надію, що країна може рухатися вперед і є люди, які її змінюватимуть. Значить мої зусилля прикладені для захисту Батьківщини були не даремними.

dsc_0612

Зокрема,  керівник “Студентського антикорупційного агенства” Вікторія Улинець наголосила, що спонукою до участі у навчаннях «Університету громадянської освіти» стало бажання «навчитися правильно писати запити про доступ до публічної інформації. Загалом про це питання теоретичну інформацію вже деяку знаю, а от практики мені якраз не вистачало. От коли я спробувала написати запит на практиці, то це краще запамʼятовується, і ці знання можна буде використати у своїй подальшій громадській роботі».

dsc_0600

Волонтер ГО “Допомога армії – Рівне” та “Самооборона Рівненщини” Олександр Гребенюк зазначив, що прийшов на тренінг, щоб дізнатися глибше про можливості контролю за владою:

– Цікавим мені було питання роботи з державними реєстрами, з цим раніше не працював. Особисте враження, яке склалося за останні два роки: у нас немає проблеми із владою, є проблема із людьми, котрі дозволяють владі робити те, що вона робить. Мені цікаво, щоб таких тренінгів було більше, щоб більше людей усвідомлювали свої права, бо рівень соціальної освіти наших людей буде поштовхом до змін у державі.

dsc_0620

– Я очень довольна этим тренингом, особенно с учетом того, что в последние время прохожу много тренингов, так как в общественной организации я новичок и мне приходится много учится. И по сравнению с другими тренингами, ваш находится на достаточно высоком уровне, – розповіла керівник ГО “Кримська діаспора Рівненщини” Ельвіра Шиліна:  Потому что за короткое время вам удалось подать много полезной информации, которая реально нужна. Вы практики, вы делитесь своим опытом в этой сфере. Это первое достижение тренинга. Второе – вы связуете тех людей, которые занимаются общественными знаковыми делами, знакомите их, и тут же решаются какие-то проблемы. И я очень надеюсь, что это будет продолжатся, и этот круг людей будет расширятся. Третье – вы сосредоточились не только на общественных деятелях, но и приглашаете работников из государственных учреждений, которые занимаются разрешением общественных вопросов. Вы объединяете и общественников, и государственных деятелей, а это хорошо, потому что люди не будут варится только в одном котле, а будут вместе работать над актуальными вопросами».

Наступний тренінг у Рівному відбудеться 29 вересня. Для участі необхідно заповнити анкету за посиланням: https://goo.gl/forms/U81ZPVHcQZ6lEiHv2

______

Проект здійснюється за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди учасників заходу не обов`язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Вам також може сподобатися