Прометеї електронної реформи: Острожчина

14718738_1418564831506228_7781307667762083908_n
Обличчя реформ та новацій не в столиці, не в Кабміні, парламенті чи Fаcebook. Як би гарно картинка не виглядала, обличчя не там. Обличчя реформи – це рядові чиновники в звичайнісінькому районі, які щодня надають послуги мешканцям глибинки. Їх бачать ті, хто потім має ті реформи підтримувати на виборах. Від їх зусиль і мотивації залежить не тільки враження громадян, а й основні результати реформи.

 
Саме тому ГО «Антикорупційний моніторинг» спільно з Рівненською ОДА ініціював серію круглих столів в районах «Реформа адміністративних та електронних послуг у місцевих громадах Рівненської області». Без офіціозу, високих чиновників та довгих промов. Лідери громадських організацій з Рівного поїхали в район слухати виконавців. Дізнатися про реальний практичний досвід, помилки і напрацювання.
 
Перший круглий стіл зібрали в Острозькій РДА. За участі голови РДА Богдана Туровича, заступника Людмили Козак обговорили якість надання адміністративних послуг на Острожчині, впровадження електронних послуг та електронного врядування, якість та своєчасність доступу до публічної інформації.
 
Чесно, максимально напряму спілкувався з виконавцями, ставив багато питань і перебивав. Ну й керівникам довелося майже весь час мовчати, бо говорили рядові виконавці. Але об’єктивна картина важливіша гарних промов. Саме тому не буду зупинятися на досягненнях острозької команди. Вони, безумовно є. Для того є офіційні прес-релізи. Швидше занотую для себе низку проблемих питань, які треба вирішувати на не тільки на рівні району, а й області і країни. І вони, на жать типові для багатьох місцевих громад.
 
1. Відсутність фінансового ресурсу для подальшого розвитку ЦНАП. Всі працівники – в штаті адміністрації. А у адміністрацій зараз, як відомо, з фінансами туго, навіть у області. Роблять все можливе, викручуються. Але це не діло. Треба вирішувати питання системно.
2. Окремі республіки ЦНАПів. В Острозі ЦНАПів два. Один в адміністрації – другий у міській раді. Кожен грає на своєму полі. Це не завжди добре, бо ресурс розпорошується. Має бути один потужний ЦНАП в районі і в перспективі фронт-офіси в найбільших об’єднаних громадах. Сподіваюсь процес консолідації зусиль надалі буде результативніший. Від цього виграють всі. Може й місцеві депутати виділять з бюджету трохи ресурсу на розвиток матеріальної бази ЦНАП. Повірте, мешканці району скажуть вам потім дякую.
3. Вже другий район (після Здолбунівського), де місцева рада створює реєстраційне комунальне підприємство. Якщо не помиляюсь в Острозі нещодавно їх створили два. Хто пояснить, навіщо? Ну от не розумію. На цьому можна багато заробити? Це при тому, що реєстратор є у ЦНАП, і в місті є нотаріус, який теж може реєструвати майно і юридичних осіб. Хіба не має сенсу кошти виділити на єдиний ЦНАП, а не дробити кожен в свій город. Але по суті в створенні таких КП немає нічого незаконного. От тільки навіщо?
4. Ресурс. Кожна вкладена копійка в сферу надання адміністративних послуг – вдячні мешканці громади, виборці. Бо можливість отримати послугу і не відчути себе безправним бидлом – навіть важливіше за гроші.
 
Особливо хотів би відзначити на Острожчині впровадження електронних послуг. Острозькі державні структури підключені до IGOV одні з перший в області. А п’ять днів, тому острозьке управління соцзахисту перше в області запустила електронні послуги для внутрішньо переміщених осіб. Та де там в області! Як зауважила радник Міністерства соціальної політики Наталія Токарська, першими такі послуги в Україні запустили в Дніпрі та… Острозі. Ось так. В чому ж секрет? В людях! Кожна реформа на місцевому рівні має обличчя. Обличчя ентузіастів, які впроваджують ті новації, про які інші навіть не знають. В Острозі таким героєм є працівник управління соцзахисту Сергій Галич. Він з власної ініціативи та підтримки керівництва адміністрації підключив районні структури до IGOV, запроваджує у місті систему «Розумне місто». Переконує місцевих керівників, шукає прогресивних виконавців у місцевих відділах, відпрацьовує якість послуг. Бо не байдуже. Бо хоче, щоб його місто розвивалось. І за досвідом набитих шишок треба їхати до нього і питати його.
11903710_1016467491743026_2145437931467083079_n
Сергій Галич
 
Мали з цього приводу дискусію з Богданом Туровичем. Я наголосив, що такого мотивованого молодого спеціаліста, як Сергій Галич, дуже швидко заберуть на підвищення в область. Турович жартома наголосив, що не віддасть. Ну, побачимо.
 
Це лише початок, далі впродовж кількох місяців будуть круглі столи і в інших районах. Маємо вивчати ситуацію на місці та разом напрацьовувати стратегію ефективних змін.

Вам також може сподобатися