Активісти ГО “АКМ” ознайомилися з реформою адміністративних послуг на Здолбунівщині

12833448_1551457665147505_104532648_n

У реформи державних послуг може бути лише такий індикатор: «Чи стало життя українців комфортнішим, а послуги якісніші?». Тому у впровадженні реформ важливо не тільки законодавче обґрунтування і стартовий поштовх на рівні Києва. Найголовніше – успішна реалізація ініціатив на місцевому рівні. Щоб кожен житель маленького містечка чи села помітив якісні зміни. Можна писати хороші закони, видавати необхідні постанови уряду, ухвалювати програми, реформувати … але все це не матиме жодного значення, якщо на місцях все обмежиться лише заміною вивісок, а персонал та рівень надання послуг залишаться на тому ж низькому рівні. Щоб цього не сталось, потрібен ретельний контроль дій влади з боку громадських організацій, які повинні не тільки критикувати, але й вникати в суть проблем, спільно із владою шукати механізми їх вирішення та допомагати впроваджувати реформи.


Саме тому на запрошення голови Здолбунівської РДА Сергій Кондрачук та його заступника  Микола Орлов активісти ГО «АКМ» 15 березня побували на Здолбунівщині. Там разом з місцевими громадськими організаціями ми вивчали, як реалізовується реформа реєстраційних та адміністративних послуг, запроваджуються електронні послуги, яких успіхів досягли у роботі місцевого ЦНАП (Центр надання адміністративних послуг).
– Власне, команда Кондрачука – молодці: реагують на зауваження, мають чим похвалитися, дають чесні і чіткі відповіді, не уникаючи гострих запитань. Тому все, що хотів почути, я почув. Хоч ми не зупинялися на прозорих закупівлях, петиціях та іншому. А зосередились лише на адміністративних послугах. Оцінювали роботу не тільки на словах, а й самі перевірили кожну установу. Відтак, можу сказати, що місцевий ЦНАП – це швидше ‪#‎перемога. Він хоч і маленький, але професійний. Керівник має чітке бачення своєї справи, знає, як уникнути в подальшому проблем. Придбали нову техніку, відремонтували приміщення… Але, як розвиватися далі, це питання… , – відзначив керівник ГО «АКМ» Юрій Дюг.
Як відомо, цього року послуги реєстрації передали місцевим громадам (з 1 квітня 2016 року реєстраційні служби ліквідовані). Частину послуг реєстраційної служби взяла на себе РДА, структурним підрозділом якої є ЦНАП. Однак більшість реєстраційних послуг мала би надавати районна рада. А тут і починається найцікавіше – як-то кажуть, «свій шлях і свій велосипед». Райрада хоче створити своє комунальне підприємство «Реєстраційна служба». Наскільки я зрозумів, воно має бути на місці колишньої реєстраційної служби управління юстиції: у тому самому розваленому приміщенні, з тим же персоналом і навіть керівником. Про якісь видатки на оновлення техніки чи ремонт приміщення наразі мова не йде. Зміниться лише невеличка вивіска. Розповідають, що тільки зарплату працівникам підвищать. І то не факт, що  бюджету вистачить до кінця року. Чи підвищиться від цього якість послуг? Звісно, ні. Чи стане мешканцям комфортніше?… Сумніваюсь. Вони отримають географічно віддаленні ЦНАП і КП «Реєстраційна служба». А в перспективні ще в одному офісі має відкритися «Центр надання правової допомоги” (замість управління юстиції). Тобто клієнти замість того, щоб отримати всі послуги в одному місці, будуть “грати у футбол” між кількома установами, вивчаючи краєвиди районного центру. Вважаю, що це – не нормально.
Навіщо винаходити велосипед. Чи не краще зробити один ЦНАП для усієї громади району? В одному приміщенні, з єдиними правилами. Щоб клієнт легко орієнтувався в ньому і міг швидко отримати якісну послугу? Байдуже, хай навіть юридично в одній будівлі будуть установи різного підпорядкування. Комунальне підприємство це чи ні – людям однаково. Повірте! Вони хочуть якісних послуг, а не чергового поділу сфер впливу серед депутатського корпусу. Час піднятися над власними амбіціями та інтересами, і зробити краще для своїх земляків.
Всі проблеми із наказами і штатними розписами громадські активісти зрозуміли і готові працювати над їх вирішенням як на обласному, так і загальнодержавному рівні.
Сподіваюся, в районі таки знайдуть порозуміння щодо цього питання і підуть шляхом створення єдиного Центру надання адмінпослуг. А депутати знайдуть кошти не тільки на реєстрацію чергової комунальної юридичної особи, а й на забезпечення належних умов роботи такого центру та комфорту відвідувачів. І міська рада Здолбунова мала б зайняти конструктивнішу позицію, а не позу.
Якісні зміни треба не імітувати, а робити їх.

Вам також може сподобатися