Комунальні торги: Хто «вб’є» «жеки» і як обиратимуть управителів для 1000 багатоповерхівок Рівного

52568968

У Рівному мешканці більше тисячі будинків так і не створили ОСББ та не вибрали управителя. А це означає, що ці поверхівки виставлять на торги: управителя для них визначать на конкурсній основі. Однак як саме це відбуватиметься? Чи зможуть у складі конкурсної комісії працювати громадські активісти і що для цього потрібно зробити? За якими критеріями формуватимуться лоти – ними стане відразу декілька будинків чи їх віддаватимуть по одному? І головне, чи матимуть можливість рівняни стежити за цим процесом? Відповідь на ці питання – у матеріалі журналістів ГО «Антикорупційний моніторинг».

Цьогоріч вступив у дію Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Відповідно до нього, всі власники квартир у багатоповерхівках  мають визначити форму управління своїм будинком: створити ОСББ, обрати управителя.   Якщо  ж цього не зроблено, то з 1 липня управителя для багатоквартирних будинків на конкурсній основі призначить виконавчий комітет.  На торги компаніям-управителям у Рівному виставлять більше 1000 будинків, які потребують обслуговування.  Тому дуже важливо, щоб конкурс із вибору управителів відбувався відкрито й прозоро.

У вересні  УЖКГ Рівного подало на розгляд виконкому проект рішення «Про організатора конкурсу з призначення управителя багатоквартирного будинку», за яким члени виконкому мають затвердити положення про проведення конкурсу, склад конкурсної комісії. Представники громадських організацій мають чимало зауважень до цього документа і вимагають його доопрацювати, запровадити принцип прозорого формування конкурсної комісії.

%d1%81%d0%b8%d0%b4%d0%be%d1%80%d1%87%d1%83%d0%ba

– Оприлюднення і обговорення проекту рішення виконкому щодо проведення  конкурсу з вибору управителів є підготовчим етапом. Тим часом, щоб реформування житлово-комунальної галузі  справді відбувалося, потрібні доопрацювання як на рівні держави, так і міста. Однак обговорення такого рішення має бути публічним, а процес проведення конкурсу з вибору управителів для будинків – прозорим, – зауважує  координатор комунального напрямку ГО «Відповідальна громада” Роман Сидорчук.

– Ми готували цей проект рішення, керуючись виключно законодавчою базою. Але річ у тім, що на сьогодні відсутній затверджений типовий договір, який потрібно укладати з управителями, які виграють конкурс . Не розглянутий і не прийнятий закон про житлово-комунальні послуги, – пояснює начальник юридичного відділу управління житлово-комунального господарства Рівненського міськвиконкому Людмила Мазур. – Ми підготували проект, розробили положення, враховуючи пропозиції кваліфікованих спеціалістів. При цьому ми виклали документ на сайті  міської ради, аби жителі міста могли з ним ознайомитися, подати свої пропозиції.

На відкритості конкурсу з вибору управителі наполягають представники рівненських громадських організацій. Переконують, що запорукою прозорості має стати не тільки участь громадських організацій у роботі конкурсної комісії, а й відкритий принцип формування її складу. Однак зараз невідомий навіть принцип формування складу комісії та можливість публічної подачі кандидатур.

– В комісії можуть бути профільні громадські організації. Але поки що ніхто не звернувся до міського голови з пропозицією, щоб їх включили, – пояснила Людмила Мазур. – Тим часом громадським організаціям, які хочуть, аби їх представники таки потрапили в конкурсну комісію з вибору управителів для багатоквартирних будинків, потрібно написати звернення на ім’я міського голови, а також обов’язково подати статут, де зазначається мета і напрям діяльності. Ми повинні пересвідчитися, що мета та напрямки діяльності має відношення до житлово-комунального господарства.

%d0%bf%d1%96%d0%bd%d1%87%d1%83%d0%ba

Однак представник “Рівненського центру “Соціальне партнерство” Сергій Пінчук вважає вимогу подачі копій статуту з житлово-комунальним спрямування нонсенсом. Адже раніше не було практики писати у статуті громадських організацій про діяльність у сфері житлово-комунального господарства. Таким чином ця вимога не може стати підставою для відмови громадським об’єднанням.

– У мене взагалі багато питань і зауважень до цього проекту рішення. По-перше, вказані не всі види послуг, які мають надаватися. По-друге, хто організатор конкурсу: управління ЖКГ чи міськвиконком? І на які лоти буде ділитися місто? Це буде група будинків чи один із них? Процес має бути максимально публічним. І цю інформацію варто оприлюднити до початку конкурсу. Це найбільш тонке питання, – вважає Сергій Пінчук. – Тож важливо знати, чи можна вказати певні терміни, щоб сформулювати лоти, а також сформулювати критерії, за якими це варто робити.

Тим часом управителям важливо знати, у якому стані перебувають будинки.

13062075_938241922955211_2509686941496776934_n

–  Ми повинні захистити співвласника, але разом із тим відкрити всі карти перед управителем. Щоб він, наприклад, не прийшов із малим ресурсом у будинок у поганому стані. Тобто потрібно враховувати тарифи на послуги і розмір внеску для різних будинків.  Отже, необхідно визначитися з концепцією, як формувати лоти. Насправді і громадські активісти, і працівники комунальної сфери зараз пливуть в одному човні. Тож всі ми зацікавлені, щоб конкурс відбувався максимально прозоро і якісно, – підсумував голова правління ГО «Рада голів ОСББ» Роман Алексійчук.

Представники громадських організацій Рівного вже готують спільне звернення до міського голови Рівного з вимогою дотримуватися принципу прозорості під час організації конкурсу з вибору управителів. А саме зафіксувати у положенні про проведення конкурсу чітку  процедуру формування конкурсної комісії, фіксовану участь у ній представників громадських організацій. Крім того Рівненським міськвиконкому має гарантувати прозорий принцип формування лотів для конкурсу, затвердження їх рішенням виконкому та оприлюднення, відповідно до закону «Про доступ до публічної інформації». Також міська рада має оприлюднити на сайті всю технічну інформацію про будинки, які будуть брати участь у конкурсі в якості лотів.

Читайте також:

Затвердження комісії з вибору управителів рівненських багатоповерхівок перенесли

Мер Рівного руками підлеглих викидає громадськість з процесу вибору управителів для багатоквартирних будинків.

“Антикорупційний моніторинг” вимагає в поліції покарати “управителів”-шахраїв

У Рівному управляюча компанія намагається шахрайським шляхом захопити цілий мікрорайон

Влада Рівного “пустить із молотка” більше 1000 багатоповерхівок

Володимир Перший Комунальний: чому мер Рівного бреше про свій вплив на “фейкові” управляючі компанії?

______

Моніторинг здійснюється в рамках проекту «Прозора «комуналка» – унеможливлення конфлікту інтересів при виборі компаній-управителів для багатоповерхівок Рівного», за підтримки ПРООН.

Вам також може сподобатися