Скільки заробляють і на чому їздять екс-начальники СБУ Рівненщини [Інфографіка]

kolazh_k_m

Служба безпеки України в Рівненській області тривалий час була однією з найзакритіших силових структур. Така непрозорість не призвела ні до чого хорошого, в діях багатьох посадовців зараз вбачаються ознаки корупції. Зокрема, бездіяльність у питанні припинення «дерибану» гектара державної землі на Поповача, 65 продемонстрували і  начальники управління СБУ в Рівненській області Віктор Козлов та Валерій Мечкало. «Антикорупційний моніторинг» вирішив розповісти рівнянням про керівників трішки більше, ніж офіційна суха статистика.

Віктор Козлов – начальник управління СБУ в Рівненській області (2012-2014 р)

Віктор Козлов працює в органах держбезпеки з 1985 року. У 2000-2002 був заступником начальника управління СБУ в Рівненській області.  У 2003 році керував управлінням СБУ у Волинській області. Указом Президента України від 23 серпня 2003 року Віктору Козлову присвоєно військове звання генерал-майора. ​ Пізніше працював першим заступником начальника головного управління з боротьби з корупцією та організованою злочинністю СБУ.  У 2011 році він був нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня – за вагомий особистий внесок у захист державних інтересів України, зразкове виконання військового та службового обов’язку. Призначений на посаду начальника УСБУ в Рівненській області 12 жовтня 2012 року. Звільнений у жовтні 2014 року.

PqSnJwtSukc

За декларцією 2013 року, генерал-майор та його родина фактично живе за його заробітну плату – 185 тисяч гривень. Тим не менше, вони змогли назбирати грошей та придбати дуже непогані авто. Так, пан Козлов їздить на “Lexus RX 350” (фото ілюстративне).

Lexus_RX_350_pic_60894

Тим часом його родина пересувається на “Toyota RAV4 2011 р. в.” (фото ілюстративне).

Toyota_RAV4_(III,_Facelift)_–_Frontansicht,_13._Februar_2011,_Mettmann

Валерій Мечкало – начальник управління СБУ в Рівненській області (2014-2015 р)

Мечкало Валерій Андрійович – народився 11 квітня 1960 року в с.Осова Дубровицького району Рівненської області. Українець.  У 1982 році після закінчення Рівненського державного педагогічного інституту працював вчителем фізики у ЗОШ №1 м.Рівне.

1982-1984 роки проходив строкову військову службу в Збройних Силах. На військовій службі в органах державної безпеки з 1986 року. З 1986 по серпень 2013 року проходив службу на оперативних та керівних посадах в Управлінні СБ України в Рівненській області. З 2006 року перебував на посадах заступника та першого заступника начальника Управління. В грудні 2013 року звільнений в запас Служби безпеки України.

13 жовтня 2014 року Указом Президента України № 804/2014 призначений на посаду начальника Управління служби безпеки України в Рівненській області. 23 червня 2015 – звільнений з посади.

moyT73TPRvU

За 2014 рік Валерій Мечкало заробив 355 тисяч гривень, лише 36 тисяч з них в декларації значаться як заробітна плата. Хоча варто зауважити, що начальником УСБУ в 2014 році від був лише 2,5 місяці. Чи отримував він якусь офіційну зарплату раніше і де, наразі невідомо.

Варто зауважити, що родина пана Мечкала далеко не бідна за 2014 рік вона заробила – 735 тисяч гривень.

Mercedes-Benz_M_Class_MI_-250-CDI

Тим часом пан Валерій віддає перевагу німецькому автопрому – їздить на Mercedes-Benz ML 250 CDI, 2013 р. в. (фото ілюстративне)

toyota-auris-2011-5

Тим часом його найближчі родичі їздять на Toyota Auris 2011 р в., (фото ілюстративне)

Mini-Cooper_S_2004_photo_07

MINI Cooper S, 2004 р. в. (фото ілюстративне)

1362054419_this-is-the-2013-volkswagen-golf-gti_1

Volkswagen Golf, 2013 р.в (фото ілюстративне)

Земельний серіал для “сліпих”

Давайте згадаємо, з чого ж почався наш серіал «Землі СБУ» та про що ми писали в перших частинах розслідування.  «У Рівному СБУ, за сприяння голови ОДА, «прихватизувала» гектар землі на мільйони гривень» та  “Вихідна допомога”: чому СБУ Рівненщини не помічає “прихватизацію” гектара державної землі на два мільйони гривень?».

Об’єктом розслідування стала  земельна ділянка із кадастровим номером 5610100000:01:042:0650, загальною площею 0,99998:0650, яка розташована за адресою: м. Рівне, вул. Поповича, 65-А та перебуває у державній власності.  7 травня 2014 року начальник Рівненської районної держлікарні ветмедицини Микола Білоус звернувся до голови Рівненської ОДА Сергія Рибачка з проханням вилучити та передати Рівненській обласній державній адміністрації для управління капітального будівництва частину земельної ділянки загальною площею 0,99998 га, яка перебуває у постійному користуванні Рівненської районної державної лікарні ветеринарної медицини, згідно з листом Державної ветеринарної та фіто-санітарної служби. Вже 21 травня цього ж року, відповідно до свого розпорядження №188, Сергій Рибачок припиняє право користування земельною ділянкою лікарні ветеринарної медицини та відносить її до земель запасу житлової та громадської забудови державної власності.

27 червня Сергій Рибачок, згідно зі своїм розпорядженням №274, надає дозвіл управлінням Служби безпеки України в Рівненській області на розроблення та погодження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки (в тому числі органами архітектури Рівненської міської ради).

Менше, ніж через місяць, 16 липня, той же голова Рівненської ОДА, відповідно до  свого розпорядження №304, затверджує проект землеустрою та передає в оренду з правом передачі в суборенду терміном на 10 років Управлінню Служби безпеки України в Рівненській області земельну ділянку площею 0,9998 гектара за рахунок земель запасу житлової та громадської забудови державної власності в межах міста Рівне.

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 08.08.2014, індексний номер 25353922, управлінням Служби безпеки України в Рівненській області зареєстроване право оренди на земельну ділянку площею 0,9998 гектара та передано в суборенду зазначену земельну ділянку товариству з додатковою відповідальністю “Фабрика «Рівненчанка»” для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд будівельних організацій та підприємств.

Підписував договір вже колишній начальник управління СБУ в Рівненській області Віктор Козлов.

Поспіх призвів до низки критичних помилок, які навряд чи були випадковими. Навіть більше – “помилки” є ознаками діяльності організованого угрупування, яке поставило собі за мету створити законні щілини для незаконної житлової забудови на державній земельній ділянці.  Зокрема, не на всіх необхідних документах є печатка управління СБУ в Рівненській області. Що, без сумніву, є порушенням закону і підставою для визнання цих документів недійсними.

Крім того, законодавство чітко регламентує цільове призначення будь-якої земельної ділянки. Змінити його законно дуже непросто, тим більше у землі державної власності.

НЕМАЄ такого цільового призначення – “Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд будівельних організацій та підприємств, з правом передачі в суборенду (для будівництва індивідуальних житлових будинків “під ключ”)”, як зазначено у реєстраційних документах оренди цієї земельної ділянки.

У договорах оренди між Рівненською ОДА та СБУ, між СБУ та «Рівненчанкою» вказано:  “Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд будівельних організацій та підприємств”.

Ймовірно, його при оформленні документів на право власності та внесенні даних в державні реєстри вписала державний реєстратор Рівненської міської реєстраційної служби Жилінська Ольга Миколаївна. Порушення не тільки очевидне, а й має ознаки змови з метою завдання збитку державі.

Отримавши витяг з неправильним цільовим призначенням земельної ділянки, товариство з додатковою відповідальністю “Фабрика «Рівненчанка»”  отримало підстави для початку незаконного будівництва не державній землі житлових будинків. “Фабрика «Рівненчанка»” має доволі сумнівну репутацію та кілька судових рішень про примусове стягнення боргів.

 

Замовником незаконного будівництва виступило Товариство з додатковою відповідальністю «Фабрика «Рівненчанка», а  генеральним підрядником – товариство з обмеженою відповідальністю «ЕльТОРО».

Не зважаючи на очевидні порушення норм закону та пунктів договору оренди земельної ділянки, юристи управління СБУ у Рівненській області не почали процедуру оскарження дій орендаря та не зверталися в суд для примусового розірвання договору. Тим часом жодної правової оцінки бездіяльності підлеглих не дав і тодішній начальник управління СБУ в Рівненській області  Віктор Козлов. Кричущу бездіяльність у цій справі допустив і наступний начальник управління СБУ в Рівненській області Валерій Мечкало та його підлеглі.

Навіть більше, в грудні СБУ вирішила поділити земельну ділянку на п’ять земельних ділянок та звернулась до Рівненської ОДА з прохання надати згоду на цю процедуру.

Тим часом жодних дій щодо дотримання фірмою-забудовником закону та умов договорів оренди не вчинили посадові особи Рівненської ОДА. Зокрема, контроль за виконанням розпорядження голови обласної державної адміністрації № 304 покладено на першого заступника голови Рівненської ОДА Юрія Приварського. Замість того, щоб вжити невідкладних заходів та домогтися дотримання законності, Юрій Приварський окремим розпорядженням № 686надає згоду на поділ земельної ділянки.

Таке рішення дало змогу забудовникам  на кожній із окремих ділянок у липні 2015 року – Товариству з додатковою відповідальністю «Фабрика «Рівненчанка» зареєструвати право власті на окремі об’єкти незавершеного будівництва.  Чим ще більше ускладнила притягнення винних до відповідальності.

Зважаючи  на вище перераховані факти, є підстави вважати, що в даному випадку мала місце змова організованого угрупування з метою отримання неправомірної вигоди, завдання непоправних збитків державі на суму понад два мільйони гривень. До організованого угрупування причетні посадові особи Рівненської ОДА, управління СБУ у Рівненській області, Головного територіального управління юстиції в Рівненській області, Державної архітектурно-будівельної інспекції в Рівненській області. Саме тому журналісти ГО «Атикорупційний моніторинг» відправили відповідну заяву з усіма зібраними документами  прокурору Рівненської області Ковальчуку Анатолію Дмитровичу, в. о. начальника управління Служби Безпеки в Рівненській області Бедрію Василю Васильович, Голові Служби Безпеки України Грицаку Василю Сергійовичу, Начальнику Головного територіального управління юстиції в Рівненській області Смачило Іванні Василівні.

 

Ми просимо правоохоронців:

  1. Дати правову оцінку дій та бездіяльності посадових осіб  Рівненської ОДА, управління СБУ у Рівненській області, Головного територіального управління юстиції в Рівненській області, Державної архітектурно-будівельної інспекції в Рівненській області.
  2. Порушити кримінальне провадження за фактом завдання непоправного збитку державі, підробки документів, перевищення службових повноважень, бездіяльності посадових осіб органів державної влади, змови з метою отримання неправомірної вигоди.
  3. Через суд вимагати розірвання договорів оренди земельної ділянки на вулиці Поповича, 65-А, на підставі серйозного порушення орендарем умов договору. Через суд домогтися скасування розпорядження № 304 від 16 липня 2014 року голови Рівненської ОДА  та договору оренди від 16 липня 2014 року, реєстраційний номер  6448721 від 24 липня 2014 року.
  4. Притягнути до відповідальності винних у незаконній забудові та домогтися відшкодування завданих державі збитків.

Читайте також:

У Рівному СБУ, за сприяння голови ОДА, «прихватизувала» гектар землі на мільйони гривень

 “Вихідна допомога”: чому СБУ Рівненщини не помічає “прихватизацію” гектара державної землі на два мільйони гривень?

Юрій Приварський. Як сприяти «дерибану» гектара землі СБУ Рівненщини

 Скільки заробляють і на чому їздять екс-начальники СБУ Рівненщини [Інфографіка]

 Шах конем: за фактом зловживання владою керівництвом СБУ Рівненщини прокуратура порушила кримінальну справу

“Дерибан у погонах”: розслідуванням зловживань керівництва СБУ Рівненщини зацікавились у Верховній Раді

Вам також може сподобатися