Базове забезпечення АТОвців є, але досі гроші збирають «у шапку»

20170217151752

Нині для учасників бойових дій дедалі складніше отримати лікування, житло, роботу. В деяких областях, зокрема, Черкаській, Кіровоградській, Львівській та Волинській складені спеціальні програми підтримки учасників бойових дій. У цих документах передбачені кошти потреби, які мають надаватися бійцям АТО. За словами представника обласної ветеранської спілки учасників АТО Ігора Батинчука, на Рівненщині такого й досі немає. Про це сьогодні, 17 лютого, розповіли у медіа- центрі ERVE.UA.

Лікування – найбільша проблема

Як зазначає Ігор Батинчук, лікування потребують хлопці, які отримали травми. До того ж не так і просто оформити документи про інвалідність або ж травмування чи контузію.

батинчук

«Після повернення із АТО у багатьох бійців постає проблема житла або поліпшення житлових умов чи надання земельних ділянок. Це дуже актуально для тих, хто виїхав із окупованих територій, вони залишили там свої оселі і тим паче зараз їм важко придбати своє житло», – зауважує Ігор Батинчук.

До того ж, за його словами, нині підприємці не охоче беруть на роботу учасників АТО. Це ймовірно через те, що вони мають певні пільги. Зокрема, це додаткова відпустка, або ж під час скорочення, цій людині мають надати інше робоче місце.

«У багатьох підприємців упереджене ставлення до учасників АТО, адже ці люди боляче реагують на певні моменти в роботі підприємства. Через це виникають непорозуміння», – коментує Батинчук.

«65 гривень на лікування…»

Головний лікар Рівненського обласного госпіталю ветеранів війни Андрій Бурачик розповів, що заклад займається комплексною реабілітацією. Нині у госпіталі знаходяться важкопоранені бійці.

«В середньому за день у нас біля 70-80 учасників АТО. Ми базово забезпечені лікуванням і харчуванням. Нам виділяють 55 гривень – на харчування, 65 гривень – на лікування, це на кожного хворого. Проте зараз виникає потреба в дороговартісній діагностиці, операціях та лікуванні. Зокрема, проявляються такі захворювання, як гепатит або ж онкологія.

Гроші доводиться «просити»

Все ж допомога є, проте не на всі види захворювань надається фінансування із держави. Про це розповів військовий медик, учасник АТО, член правління ГО «Відповідальна громада» Юрій Поліщук.

поліщук

«Допомога є, вона надається, але є певні випадки. Люди повертаються і в них виникають онкозахворювання. На це кошти в нас не передбачено, тому доводиться ходити і просити», – зауважує Юрій Поліщук.

Вікторія МАКСИМЧУК, http://erve.ua

Вам також може сподобатися

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *