Концесіонери ери Хомка: під які приватні компанії «малюють» оренду рівненських ЖКП

Хомко

Комерційний талант міської влади немає ні хвилини спокою. Все, що не можна продати або передати безплатно у приватну власність, можна передати… в концесію (оренду). Вслід за передачею приватній фірмі міських зупинок, керівництво міста вирішило терміново передати в оренду майно  рівненських ЖКП. Причому передати на доволі сумнівних умовах. Де не те що прозорість не пахне, а тхне монопольною змовою під патронатом перших осіб міста. Зовсім випадково три різних компанії виявили наміри взяти в оренду рівненські ЖКП. Причому одну з них підозрюють у шахрайських діях. Але міська влада на те не зважає і  під кожну компанію спеціально написала проекти рішень Рівнеради про оренду. Думки громади  традиційно ніхто не питав.

Цьогоріч вступив у дію Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Відповідно до нього, всі власники квартир у багатоповерхівках  мають визначити форму управління своїм будинком: створити ОСББ, обрати управителя.   Якщо  ж цього не зроблено, то з 1 липня управителя для багатоквартирних будинків на конкурсній основі призначить виконавчий комітет.  На торги компаніям-управителям у Рівному виставлять 766 будинків, які потребують обслуговування. Ознайомитися з їх переліком можна на сайті Рівненської міської ради.

%d1%81%d1%85%d0%b5%d0%bc%d0%b0_%d0%b1%d1%83%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%ba%d0%b8

Долю цих поверхівок визначить на відповідному конкурсі, який проведе міська влада.  Їх виставлять у якості лотів на торги компаніям-управителям. Міський голова, депутати Рівнеради змогли пролобіювати в  склад конкурсної комісії своїх людей, які у потрібний момент можуть підтримати піднятою рукою «потрібні компанії». А поборотися є за що. Адже щороку мешканців Рівного сплачують комунальним компаніям, тобто ЖКП майже 50 мільйонів гривень в якості комунальних послуг.

До складу комісії за рішенням виконкому увійшли підлеглі міського голови Рівного, представники політичних фракцій в Рівнераді та «громадськість» у вигляді кандидатів від партії «Свобода» на місцевих виборах 2015 року.

ОРЕНДА ЯК ПЕРЕВАГА

Ще цікавіша ситуація з управляючими компаніями, які можуть брати участь у конкурсі з вибору управителів. Знаних компаній на ринку фактично немає. Більшість місцевих компаній, інформацію про які можна знайти у відкритому доступі, засновані у 2014-2016 роках і досвіду управління будинками практично не мають. Крім того частина компаній має прямий стосунок до політичних партій, які представлені в Рівнераді. Де факто, свою управляючу компанію має майже кожна фракція.

Водночас є ризики, що майно ЖКП, у тому числі й техніку, можуть віддати в оренду «своїм» управляючим компаніям.

Комунальний експерт Сергій Пінчук вважає, що майнові комплекси ЖКП передаватимуть в оренду не з доброї волі, а щоб ще більше вплинути на об’єктивність проведення конкурсу. Комісія може маніпулювати конкурсними балами.

– Конкурсна комісія визначає переможця за кількістю балів. Всього їх є 100. 50 балів – ціна, тобто яку вартість обслуговування будинку ставить управляюча компанія. Це чітко визначено в положенні. А от решту 50 балів розподіляють за рішенням конкурсної комісії. Їх дають за матеріально-технічну базу, персонал (його наявність, підготовку), фінансову спроможність підприємства і досвід. Тепер згадайте одну річ: міський голова говорив, що все обладнання ЖКП буде передано в оренду. Кому? Якимось управляючим компаніям. І якщо «свої» отримали в оренду все майно, а трудові колективи ЖКП створили управляючі компанії, то не важко порахувати, як розподіляться бали. Маніпулюючи цими 50 балами, конкурсна комісія, можна визначити такі критерії оцінки, що переможуть тільки «свої». Це те, що я називаю непрозорим процесом, коли комісія повністю складається з представників виконкому або депутатів, які причетні до створення управляючих компаній, – резюмує Сергій Пінчук.

Активісти переконані – все майно ЖКП передавати в оренду недоцільно. Техніку краще було б віддати  іншим міським комунальним підприємствам.

– Наше завдання – щоб матеріально-технічна база перейшла в ті існуючі комунальні заклади, які залишаються. Адже це обладнання закуплене за кошти міського бюджету, – пояснює голова правління ГО «Рада голів ОСББ» Роман Алексійчук. – Начальник ШЕУ говорив, що йому бракує техніки. Тобто який резон передавати комунальну техніку фірмі, що буде заробляти на цьому гроші? Якщо я, наприклад, хочу чистити каналізацію, то у свій бізнес інвестую і закупляю обладнання, щоб на ринку виглядати більш спроможно. Тому наше завдання – проконтролювати, щоб обладнання все-таки перейшло в комунальні заклади. Інакше нам доведеться купувати його вдруге. Якщо, наприклад, трактор свого часу придбали за 60 тисяч гривень, і то була висока ціна, то сьогодні він може коштувати вже до мільйона. То навіщо значно дорожче купувати для міста техніку, якщо можна використати ту, яку вже маємо? Єдине, що можемо дозволити – це забрати в оренду приміщення колишніх ЖКП на конкурсній основі і за гарну оплату.

 

ЗМЕТИКУВАЛИ НА ТРЬОХ

Слова експерта виглядали б перебільшенням, якби не проекти рішень, які опубліковані на сайті Рівнеради. І тут починаються найцікавіші співпадіння, які попахують монопольною змовою. Адже дивним чином певні компанії претендують на майно одного ЖКП не конкуруючи з іншими.

Управляюча компанія «Балтія Сервіс» претендує на оренду майна ЖКП «Перспективне» в мікрорайоні «Пічнічний». Саму діяльність  «Балтії Сервіс» гучно презентували торік у залі засідань міськвиконкому, а одним з головних спікерів був… міський голова Рівного Володимир Хомко. Як пише комунальна газета «7 днів» очільник міста в словах не скупився.

управлінська_компанія_рівне

Дивним чином через півроку на сайті Рівнеради з’явився проект написаний саме під цю компанію, яка хоче взяти в оренду майно ЖКП «Перспективне»:

Тим часом інший проект рішення оренди  ЖКП «Сонячне» написаний під компанію ТОВ «Управляюча компанія «Рівненська служба утримання будинків», яка має відношення до теперішнього керівника ЖКП «Сонячне» Юрія Кубрицького.

Найцікавіша ситуація з майном ЖКП «Західне». Його відповідно до проекту хоче орендувати компанія «Товариство з обмеженою відповідальністю «Єврокомунсервіс», у якої відповідно до даних Державної фіскальної служби є податковий борг  розміром 37 тисяч гривень.

1223

Крім того невідомі особи від імені цієї компанії поширювали шахрайські оголошення у будинках, які обслуговує ЖКП «Західне». «Антикорупційний моніторинг» навіть звертався з відповідною заявою до Національної поліції. Втім розшукати компанію-примару неможливо. Бо телефони не відовідають, а за місцем реєстрації про компанію нічого не чули. А начальник ЖКП «Західне» Микола Тарасюк стійко заперечує будь-який стосунок до тієї компанії. Схоже міська влада має якийсь свій закритий канал зв’язку з «Єврокомунсервісом». Адже підготувала навіть окремий проект рішення.


Остап Бендер з твору «12 стільців» знав “400 порівняно чесних способів відбирання грошей у населення”. Тим часом у Рівному вистачає своїх талантів, які знають способи відбирання…, ой вибачте, концесії міського майна. Спочатку теплопостачальна галузь, потім зупинки громадського транспорту, потім ЖКП… Такою може запам’ятатися сучасникам ера Хомка в управлінні містом.

Вам також може сподобатися