Тячівський голова об’єднаної територіальної громади ігнорує інформаційні запити журналістів

Про це у мережі «Фейсбук» написав журналіст з Рівного Юрій Дюг, який разом із закарпатськими колегами працює над дослідженням прозорості новостворених об’єднаних територіальних громад на Закарпатті та Рівненщині.

«Ні, ну я не можу це тримати в собі. Це відповідь міського голови Тячівської об`єднаної територіальної громади на запит нашого колеги Павла Білецького. Журналіст цікавився, чи підключена міська рада до сервісів “Розумне місто”, електроних петицій. Також цікавився чи працює в громаді ЦНАП, чи надаються адміністративні послуги в електронній формі.

Чесно, я таку відповідь бачу вперше за 6 років роботи закону “Про доступ до публічної інформації” та двох сотень написаних мною запитів. Всяке бувало – відмови, надання неповної інформації. Але щоб так писали ще не бачив.

“Загально теоретичний характер питань”, “запит є журналістським бліц опитуванням”. Думаємо, що з тим тепер робити. Логічним виглядає притягення голови до адміністративної відповідальності за ненадання публічної інформації. Ну міський голова ж не знає, що усне запитання від журналіста теж є запитом на доступ до публічної інформації. Як і письмове…

Для довідки, ще дві закарпатські ОТГ взагалі не відповіли у встановлений законом 5-денний термін на письмовий запит.

Недарма ГО ” Антикорупційний моніторинг” за підтримки Європейського Союзу проводить дослідження публічності і відкритості роботи новостворенних об`єднаних територіальних громад (ОТГ) на Рівненщині та Закарпатті. Хочемо з`ясувати, які недоопрацювання у ОТГ в цьому напрямку і як їх усунути. Щоб не повторювались такі гучні скандали як були в Бабинській ОТГ з публічними закупілями, бо це підриває довіру децентралізації.

Так от, на Рівненщині створено 18 ОТГ, на Закарпатті – 3. Ми ж аналізуємо 6 рівненських громад та 3 закарпатських. Дослідження ще готується. Але уже зрозуміло, що толк з того буде. І проблем виявлено чимало.», — ідеться у дописі.

 

____

Проект здійснюється за фінансової підтримки Європейського Союзу. Зміст  цієї публікації є одноособовою відповідальністю  ГО “Антикорупційний моніторинг” і за жодних обставин не може вважатись як такий, що відображає позицію Європейського Союзу.

Вам також може сподобатися