“Дерибан у погонах”: розслідуванням зловживань керівництва СБУ Рівненщини зацікавились у Верховній Раді

sbu_ednak

Справою «дерибану» землі СБУ Рівненщини серйозно зацікавились у Верховній Раді. Зараз, за поданням журналістів, військова прокуратура та поліція Рівного розслідують кримінальні провадження за фактами зловживанням службовим становищем посадовими особами управління СБУ в Рівненській області. Народний депутат, виходець із “Реанімаційного пакету реформ” Остап Єднак взяв на особистий контроль розслідування цієї справи.  У рамках проекту “Посли реформ”, він упродовж тижня перебував на Рівненщині і зустрічався з керівництвом області.

– Розслідування стосовно зловживань серед керівництва СБУ буде доведене до кінця. Хай навіть цим доведеться займатися два роки. Cподіваюсь, призначення керівників Спеціалізованої антикорупційної прокуратури – Назар Холодницький та Makcum Gryshchuk –  запустить роботу Національного антикорупційного бюро і такі справи будуть розслідуванні до кінця, – наголосив журналіст, виконавчий директор ГО «Антикорупційний моніторинг» Юрій Дюг.

12321480_1185496898146357_455746515724261449_n

У жовтні цього року військова прокуратура Рівненського гарнізону відкрила кримінальне провадження за ознаками вчинення посадовим особами управління СБУ у Рівненській області кримінального правопорушення, передбаченого статтею 364 ч 1 Кримінального кодексу України.

додаток_16

Це стало логічним продовженням журналістських розслідувань стосовно “дерибану” гектара державної землі на вулиці Поповича, 65-А. У цій справі, з мовчазної бездіяльності керівників СБУ та ОДА Рівненщини, приватна фірма збудувала та продала там котеджі. А голова ОДА Сергій Рибачок, заступник Юрій Приварський, начальники СБУ Рівненщини Віктор Козлов, Валерій Мечкало не тільки не розірвали договір оренди, а й сприяли забудовнику в явно незаконних діях. А днями друге кримінальне провадження в справі “дерибану” землі на вулиці Поповича, 65-А відкрили слідчі міськвідділу поліції в м. Рівне.

12316096_1183184435044270_7701197250894510955_n

Ознаки злочину, відповідно до ч. 2 статті 366 КК “Службове підроблення”, вбачаються в діях державного реєстратора Рівненської міської реєстраційної служби Жилінської Ольги Миколаївни, яка реєструвала право власності на земельну ділянку на вулиці Поповича, 65-А.

Крім того, ГО “Антикорупційний моніторинг” звернувся до обласної прокуратури з проханням дати правову оцінку діям та бездіяльності першого заступника голови Рівненської ОДА Юрія Приварського, перевірити факти,  які містять ознаки порушення, та в разі їх підтвердження порушити кримінальне провадження за фактом порушення першим заступником голови Рівненської ОДА Юрієм Приварським частини 2 Статті 367 Кримінального кодексу України.

 

Начальник СБУ Рівненщини ховається

Навіть за два роки після Майдану в управління Служби безпеки України у Рівненській області мало що змінились. Попри третю зміну керівництва, спецслужба не стала відкритішою. А на її посадовців відкрили кримінальне провадження. Втім новопризначений начальник УСБУ Василь Бедрій вже вдруге відмовляється зустрічатися з журналістами.

 

– Першого разу до прес-секретаря УСБУ в Рівненській області Інни Іллючок звернувся я, як журналіст, та попросив організувати з начальником інтерв’ю, – розповів Юрій Дюг. – Однак через кілька годин отримав відмову, мовляв, начальник в статусі в.о. і не може давати коментарі. Втім і після призначення начальником управління Василь Бедрій відкритішим для преси та громадськості не став. Тому до нього з проханням провести прес-конференцію звернулась вся журналістська спільнота з 15 ЗМІ. Однак у своїй відповіді начальник управління СБУ від зустрічі відмовився, пославшись на зайнятість. Також порадив журналістам писати запити.

12310615_1183637234998990_7445495415574793257_n

Комунікація з громадськістю теж залишає бажати кращого, адже антикорупційна громадська рада при УСБУ в Рівненській області за два роки так і не створена. Тим часом до самої СБУ у громадськості все більше запитань, бо останнім часом гучні скандали пов’язані з господарською діяльністю служби, а не з боротьбою з тероризмом.

Читайте також:

У Рівному СБУ, за сприяння голови ОДА, «прихватизувала» гектар землі на мільйони гривень

 “Вихідна допомога”: чому СБУ Рівненщини не помічає “прихватизацію” гектара державної землі на два мільйони гривень?

Юрій Приварський. Як сприяти «дерибану» гектара землі СБУ Рівненщини

 Скільки заробляють і на чому їздять екс-начальники СБУ Рівненщини [Інфографіка]

 Шах конем: за фактом зловживання владою керівництвом СБУ Рівненщини прокуратура порушила кримінальну справу

“Дерибан у погонах”: розслідуванням зловживань керівництва СБУ Рівненщини зацікавились у Верховній Раді

Вам також може сподобатися