Міжнародний фонд “Відродження” визнав успішним земельний проект ГО “Антикорупційний моніторинг”

grantery_zahid

20 березня в Чернівцях відбулася підсумкова зустріч грантерів Західноукраїнського представництва Міжнародного фонду «Відродження». Її учасниками стали представники 10 громадських організацій, які протягом 2016 року реалізували проекти в семи регіонах України: Закарпаття, Буковина, Волинь, Львівщина, Івано-Франківщина, Рівненщини. Проекти були присвячені різним тематикам: антикорупційні проекти, спрямовані на згуртованість громад, з допомоги інтеграції внутрішньопереміщенних осіб (ВПО), поліпшенню міських просторів тощо. Про це повідомляє сайт Міжнародного фонду «Відродження»

Оксана Дащаківська, керівник Західноукраїнського представництва Міжнародного фонду «Відродження»зазначила: «Для Фонду кожен з проектів є важливим, оскільки стає інструментом змін у суспільстві. Окрім цього, більша частина проектів стала прикладом синергії громадянського суспільства, органів місцевої влади і громадян, які відчувають результати цих змін».

Найбільші успіхи показали проекти з протидії корупції. Проект громадської організації «Антикорупційний моніторинг» визначав корупційні схеми у процесі виділення земель у Рівненському районі. За результатами проекту вдалося активізувати громаду деяких сіл району, знайти спроможних партенрів, у тому числі серед органів місцевого самоврядування. Головний висновок проекту – прозорість є основою для запобігання корупційним ризикам.

Суттєвим результатом проекту громадської організації «Екологія-Право-Людина» стали екпсертні оцінки вирубки лісів, які доводять, що увага до лісовирубу часто пов’язазна з політикою та зміною суб’єкта на право господарювання. Санітарні вирубки лісу – саме тут зафіксовано найбільше проблем – потребують негайного втручання правоохоронців. Експерти проекту активно працювали з прокурами щодо цих проблем та знайшли порозуміння з Генеральною Прокуратурою України.

Успішними були проекти, які пов’язані з розбудовою діалогу між владою, громадою та бізнесом. Зокрема, на публічному майданчику «Твоє місто» вдалося не лише визначати проблему, а й знаходити альтернативні рішення. Ключовими факторами успіху стали: авторитет та незалежність експертів, відкритість для усіх політичних акторів, добра модерація та моніторинг за результатами напрацювань дискусій. Завдяки цьому вдалося порушити теми та знайти механізми для підвищення якості послуг в пологових відділеннях Львова та якості освіти у школах.

У підсумковій зустрічі взяли участь:

  • Тарас Яценко, громадська організація «Твоє місто Львів»;
  • Юрій Дюг, громадська організація “Антикорупційний моніторинг”;
  • Володимир Бєглов, громадська організація «Музичний світ» (Радіо Сковорода);
  • Мар’яна Жураковська, громадська організація «Християнська асоціація – УМСА»;
  • Микола Чугаєвський, громадська організація «Західноукраїнський медіа-центр «Нова журналістика»;
  • Ярина Гаєцька-Колотило, громадська організація «Центр просвітництва та розвитку людини»;
  • Олена Матвійчук та Надія Клімук, громадська організація «Центр зростання громад»;
  • Софія Шутяк та Олексій Василюк, громадська організація «Екологія-Право-Людина»;
  • Тетяна Лебухорська, громадська організація «Буковинська агенція регіонального розвитку»;
  • Тетяна Колесник, громадська організація «Інститут міста Ужгород».

Задля посилення співпраці з громадськими ініціативами в регіонах України в 2014 році, Фонд відкрив регіональні представництва у Львові, Одесі та Харкові, а на початку 2016 – у Дніпрі. Регіональні представництва виконують роль інформаційно-ресурсних центрів для громадських ініціатив у регіоні, у тому числі: здійснюють супровід конкурсів грантових проектів; налагоджують комунікацію між місцевими та всеукраїнськими громадськими організаціями, донорами, владою та іншими зацікавленими партнерськими інституціями; сприяють популяризації найкращого досвіду та практик самоорганізації громадян, залученню громадських організацій та волонтерських ініціатив до імплементації реформ.

Західноукраїнське представництво Міжнародного фонду «Відродження» має великі плани на майбутнє. Зокрема у 2017 році буде працювати над розбудовою порозуміння в громадах України та між Заходом та Сходом за допомогою культури. Важливим напрямком нашої роботи є підтримка соціальної адаптації учасників АТО; посилення спроможності громадських активістів та поширення успішного досвіду співпраці між владою, бізнесом та громадськістю.

Для додаткових коментарів щодо діяльності Західноукраїнського представництва (Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська, Чернівецька, Закарпатська, Волинська, Рівненська області) Міжнародного фонду «Відродження» можна звернутися до його керівниці Оксани Дащаківської, надіславши запит на  та .

Вам також може сподобатися