Афера УКБ: у Рівному “дерибанять” 35 гектарів землі вартістю більше 200 мільйонів гривень

ukb_nachalniki

УКБ при Рівнераді давно стало таким собі непрозорим “земельним супермаркетом”. І замість законних рішень тут провадиться таємна схема “дерибану”, яку підтримують депутати уже трьох скликань. Бо хто відмовить, коли в долі нардепи, прокурори та судді? Прикриваючись кооперативом дольовиків, управління капітального будівництва одноосібно і непрозоро розподіляє 35 га землі під будівництво через договори суборенди. Тим часом, за Земельним кодексом, розподіл ділянок у власність чи в суборенду має здійснюватися тільки відповідним рішенням Рівнеради з вказуванням прізвищ майбутніх власників чи користувачів земельних ділянок. Розподіл ділянок становить значний суспільний резонанс, тому ми змогли отримати список дольовиків так званого кооперативу. Побачивши деякі прізвища «захисників та заслужених громадян», ви будете шоковані. Така плеяда поважних людей трапляється не завжди. Шкода, що влада так не поважає «атошників», яким дала землю на горбах у Бармаках.

Кручу-верчу

Справжні талановиті будівельники ніколи не поспішають. Головне – планомірно йти до своєї мети. Так, схему правильної «прихватизації» землі на вулиці Макарова-Пржевальского розпочали ще в 2004 році. Доки країна боролась за свободу та можливість обирати чесну владу, частина підприємливих рівнян почала боротьбу за свою конкретну частку України в земельному масиві на Макарова. За дивним збігом обставин, УКБ Рівного тоді очолював славнозвісний Сергій Полоцький. Саме з його подачі у квітні  2004 року депутати Рівнеради  надали згоду на розроблення проекту землеустрою на відведення управлінню капітального будівництва ділянки площею 39,15 га в районі вулиць Макарова та Пржевальського під будівництво кварталу малоповерхової забудови. Про прозорість прийняття рішень та виділення змелених ділянок через конкурс тоді нічого не чули. А вся інформація про так звані кооперативи та їх пайовиків була надійно  схована в найтемнішій кімнаті УКБ. Тим не менше, Полоцькому і підлеглим знадобилось майже три роки на збір всіх необхідних документів та розроблення проекту.

17133741919_2807b5a163_z

Екс-начальник УКБ Сергій Полоцький

Разом із тим на великий земельний масив почав претендувати і великий кооператив дольовиків. Це була популярна в 90-х та початку 2000-х схема отримати земельні ділянки у власність. Так, до списку пайовиків спочатку включили понад 170 дольовиків. Пізніше їх кількість зросла майже до 200. При чому з цієї кількості майже 70 дольовиків виявилися небідними громадянами, а всі решта – з пільгової черги. Хоча й депутати не раз ставили під сумнів законність таких черг. До слова, зараз у таких чергах (в тому числі і пільгових) у Рівному перебуває майже 4 тисячі громадян, яким жодна земля в жодних масивах поки що не світить.

Тим часом УКБ із пайовиків почала збирати гроші на розроблення проекту землеустрою. Як пише «Рівне вечірнє», збирали по 5,5 тисячі з кожного пайовика. Втім проект землеустрою розробили тільки через три роки після надання дозволу. Чому тягнули? Можливо, шукати ключі до сердець депутатів Рівнеради нової каденції. Нові депутати трапились норовливі і до рук довго не йшли. Полоцький навіть “вкатав” позов на міську раду до суду. У підсумку питання затвердження проекту землеустрою для цієї ділянки розглядали майже три роки.  Багато депутатів були не в захваті від можливості пустити в схему УКБ родичів депутатів, місцевих бізнесменів, суддів та прокурорів.

Не аукціони, а оренда

«Батьківщина» тоді навіть наполягала на тому, що рада має діяти відповідно до Земельного кодексу, стаття 124 якого чітко каже, що всі рішення стосовно комунальної землі, як то оренда чи суборенда, має затверджувати Рівнерада, а не УКБ в кулуарних домовленостях. Окремо мова йшла і про виділення земельних ділянок виключно тільки через аукціони. Однак слова залишились лише словами. Нашкребти голосів для затвердження проекту землеустрою вдалося у лютому 2009 року. Крім того, у цьому рішенні депутати погодились передати ділянку УКБ в суборенду на п’ять років. Тим часом іншими пунктами рішення депутати намагались тоді роздробити ділянку і виділити з неї 10 га під комерційну забудову. Через півроку ці пункти рішення оскаржив у суді один із дольовиків кооперативу. Суд його позов задовольнив. Але рішення зависло в повітрі. Тоді ж заговорили, що на прокладання комунікацій у мікрорайоні коштів у бюджеті не буде, тому це мають оплатити дольовики кооперативу. В середньому з одного дольовика брали по 200 тисяч. А хто не зміг внести такі гроші, міський голова Рівного рекомендував шукати заміну. Яким чином УКБ шукало нових дольовиків і чому у списку з’явилось так багато родичів «регіонального» керівництва області, відомо Богу і міській владі.

Кіт не валявся в УКБ а ж до… переобрання депутатів ради в 2010 році. В травні 2011 депутати вносять зміни в своє рішення і прибирають оскаржені пункти та об’єднують земельну ділянку. Через три (!) роки після рішення, 12 жовтня 2011 року, Рівнерада та УКБ таки уклали договір оренди землі.  У листопаді цього ж року сесія Рівнеради у своєму рішенні затверджує договір оренди та дає право УКБ на укладання договорів суборенди терміном дії до 12 жовтня 2016 року. Коли саме укладались договори суборенди, невідомо. Але у 2012 році на масиві потихеньку почали виростати незавершені будівництва та паркани.

Ну а справді, що тут такого? Ну будуєш будинок на землі, яка тобі не належить, яку доведеться повернути міській громаді через 4 роки. Все норм! «УКБ всьо парішає». Головне, щоб всі у місті думали, що все вже поділено, і то давно. Ну а побудував не хату, а багатоповерхівку… І що? Хіба у нас хтось робить за законом? УКБ он саме схему організовує – будь здоровий. Будуємо, а потім розберемося!

І пофіг, що договори суборенди, швидше за все, не були укладені. А як вони могли бути укладені, якщо 35-гектарний масив юридично не був навіть поділений на окремі ділянки?

 

Продавці повітря

Поки одні будували на землі міської громади без документів на право її використання,  інші вже навіть продавали ці земельні ділянки. Сайти продажу нерухомості заповнені оголошенням про продаж земельних ділянок у масиві Макарова-Пржеваського. Так звані продавці оцінюють 10 соток у 40-44 тисячі доларів. Потенційних покупців запевняють, що все добре, комунікації підведені, і документи оформлені як належить.

Однак про що може йти мова, коли 35 га землі юридично ще навіть не повністю поділені на ділянки? А права оренди (не власності) навіть не внесені в єдиний реєстр прав на нерухоме майно. Продають ці спритники насправді… повітря. Або точніше – право дольової участі в кооперативі. Але не саму землю. Тобто свідомо вводять в оману покупців. Чим спричинена така масована поява оголошень? Можливо, хтось дав продавцям гарантії того, що все “порішають”, і орендована земля без проблем перейде у власність?

Моментальні операції

Згоду на поділ земельного масиву на окремі ділянки Рівненська міська рада дала у своєму рішенні тільки в серпні 2014 року(!).  А ще через рік  – у липні 2015 року – депутатів під завершення каденції намовили в окремому рішенні остаточно узаконити припинення існування великої ділянки та поділ її на менші суборендовані. Звичайно, депутатів мотивували натискати кнопки фразами: «Там все вже давно поділене». Хоча це далеко не так. Для завершення процедури УКБ має переоформити право оренди на кожну 8-10-соточну ділянку і лише потім укласти договір суборенди з членами кооперативу. УКБ таким чином ділить ділянку і лише потім передає в суборенду. І все це має бути максимально швидко. Тільки не все так швидко робиться. Справа в тому, що в юстиції ці договори повністю не зареєстровані, а всі відомості не внесені до єдиного реєстру речових прав на нерухоме майно. І проблем дедалі більшає, бо серед самих працівників юстиції є ознаки конфлікту інтересів. Адже деякі пайовики можуть бути їхніми родичами. Але про це пізніше.

Що далі?

Ви запитаєте, навіщо такі довгі маніпуляції заради того, щоб пайовики отримали землю в оренду лише на один рік, навіть менше, ніж на рік? Все просто. Після отримання договору оренду вони одразу ж підуть у реєстраційну службу реєструвати незавершене будівництво на цих ділянка та навіть завершені об’єкти нерухомості. Бо вони вже будуються з порушеннями ще до укладання договору суборенди. Сертифікат на право власності на незавершене будівництво автоматично зробить неможливим передачу ділянки в оренду комусь іншому. Бо, за законом, власник нерухомості на земельній ділянці має першочергове право на її приватизацію. Безоплатну чи платну – це вже як домовишся з депутатами Рівнеради. Чому? Та тому, що саме вони потім будуть змушені давати кожному власнику дозвіл на приватизацію землі під незавершеним будівництвом. Кожному з 220 орендарів. Ви уявляєте собі, яке поле для зловживань це відкриє? Скільки корупційних ризиків стоятиме перед депутатами Рівнеради?

Крім того, після 12 жовтня 2016 року договір суборенди закінчиться, будинки стоятимуть фактично на самозахопленій землі. Їх власники навіть не будуть платити оренду. Бо нема договору – нема підстав. Такі випадки уже не раз розглядали на сесіях Рівнеради. Якщо навіть міська рада подасть позов за незаконне захоплення землі, то власники нерухомості подадуть зустрічний позов на міську владу, бо у них – право власності на будинок та профінансовані комунікації.  І ніхто не буде платити, будуть брати «ізмором».

 

Як за законом?

Тим часом стаття 124 Земельного кодексу України чітко каже:

“Передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування згідно з їх повноваженнями, визначеними статтею 122 цього Кодексу, чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки (у разі продажу права оренди) шляхом укладення договору оренди земельної ділянки чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки.

  1. Передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється за результатами проведення земельних торгів, крім випадків, встановлених частинами другою, третьою статті 134 цього Кодексу.
  2. Передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, громадянам, юридичним особам, визначеним частинами другою, третьою статті 134 цього Кодексу, здійснюється в порядку, встановленому статтею 123 цього Кодексу.
  3. Передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, здійснюється за договором оренди між власником земельної ділянки і орендарем. Підставою для укладення договору оренди може бути цивільно-правовий договір про відчуження права оренди”.

Простіше кажучи, можна було не водити ці хороводи з суборендами, а передати всі земельні ділянки у власність під індивідуальне житлове будівництво окремим рішенням Рівнеради, в якому було б вказаний кадастровий номер кожної ділянки, її площа та прізвище майбутнього власника. Так, як роздали чимало земель в селах поблизу Рівного. Власне, Рівнерада і зараз може прийняти таке законне рішення. Ось тільки воно ніколи не набере необхідної кількості голосів. Чому? А який депутат із залишками совісті та інстинкту самозбереження проголосує за список, де аж кишить «регіоналами», чиновниками, суддями, прокурорами… Це в той час, як учасникам АТО віддали землю, майже непридатну для будівництва на горбах у Бармаках.

Золотий список

Журналістам «Антикорупційного моніторингу» вдалось отримати остаточний список пайовиків злощасного кооперативу. Варто зауважити, що з 2004 року він суттєво змінився. Ви самотужки можете знайти знайомі прізвища.

 

Тим часом ми знайшли в списку багато цікавих співпадінь ПІБ пайовиків з ПІБ родичів відомих у місті людей, депутатів, прокурорів та суддів. Ми не можемо стверджувати що пайовиками кооперативу є саме ці люди, бо для підтвердження потрібні персональні дані пайовиків. Ми можемо лише звернути вашу увагу на низку цікавих співпадінь.

Гапончук Микола Михайлович – співпадіння з  начальник відділу АТІ та ОРЕГ УДАІ УМВС у Рівненській області Гапончук Микола Михайлович(станом на 2014 рік).

Шевчук Сергій Миколайович – співпадіння з чоловік судді Апеляційного адміністративного суду  Житомирського апеляційного адміністративного суду Шевчук Світлани Михайлівни – Шевчук Сергій Миколайович

Нестерук Любов Миколаївна – співпадіння з мати депутата Рівненської міської ради Олександра Нестерука – Нестерук Любов Миколаївнаю

Ільчук Віра Іванівна  – співпадіння з завідувач аналітично-методичним відділом Рівненського обласного інформаційно-аналітичного центру медичної статистики Ільчук Віра Іванівна.

Мельник Роман Дмитрович – співпадіння з директор Товариства з обмеженою відповідальністю «Рівнеагроспецмонтаж» Мельник Роман Дмитрович, яке повязують з Петром Дубасом.

Махаринець Дмитро Євгенійович – співпадіння з суддя Рівненського окружного адміністративного суду Махаринець Дмитро Євгенійович.

Забужко Сергій Олександрович – співпадіння з керівник приватне підприємство «ЗАХІДБУД» Забужко Сергій Олександрович.

Дубас Тамара Олександрівна – співпадіння з колишня співзасновниця ТОВ «Фірма Опорядрембуд», дружина керівника ПАТ «Рівнегаз» Петра Дубаса Дубас Тамара Олександрівна.

Берташ Олена Олексіївна – співпадіння з однією із засновників ТОВ ІБК «Регіон» Берташ Олена Олексіївна, яку пов’язують з керівником обласного осередку Партії Регіонів, екс-головою Рівненської ОДА Василем Берташем.

Ленартович Олександр Вадимович – співпадіння з помічник судді Ленартович Олександр Вадимович.

Піддубна Лариса Петрівна – співпадіння з приватний нотаріус Піддубна Лариса Петрівна.

Полоцька Наталія Олексіївна – співпадіння з дружина Сергія Полоцького, екс-керівник реєстраційної служби Рівненського міського управління юстиції Рівненської області Полоцька Наталія Олексіївна.

Ковальов Ігор Миколайович – співпадіння з суддя Рівненського міського суду, Ковальов Ігор Миколайович, чоловік заступника  начальника Головного територіального управління юстиції з питань державної реєстрації, начальник Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Рівненській області Ковальової Нелі Станіславівни

Олинець Алла Миколаївна – співпадіння з приватний нотаріус Олинець Алла Миколаївна.

Жуковський Анатолій Петрович – співпадіння з екс-перший заступник голови Рівненської ОДА (2006-2008 рр.), депутат Рівненської облради (2006-2010 рр.) Жуковський Анатолій Петрович.

Куцоконь Юрій Петрович – співпадіння з суддя Рівненського міського суду Куцоконь Юрій Петрович.

Ражик Микола Панасович – співпадіння з екс-голова обласної організації Української Спілки ветеранів Афганістану в Рівненській області Ражик Микола Панасович.

Назарук Олег Васильович – співпадіння  з Назарук Олег Васильович, працівник СБУ, зять екс-заступника голови Рівненської ОДА, екс-депутата від Партії Регіонів Анатолія Юхименка.

Чернишова Тетяна Тимофіївна – співпадіння  з головний інженер КП “Рівненське міське БТІ” Чернишова Тетяна Тимофіївна.

Нестеренко Олександр Леонтійович – співпадіння з депутат Рівненської обласної ради Нестеренко Олександр Леонтійович.

Тимощук Андрій Ярославович – співпадіння з екс-прокурор, приватний нотаріус Тимощук Андрій Ярославович.

Тимощук Олександр Ярославович – співпадіння з суддя Рівненського міського суду Тимощук Олександр Ярославович.

Губанов Олексій Володимирович – співпадіння з екс-заступник голови Рівненської ОДА, екс- депутат від «Партії Регіонів» Губанов Олексій Володимирович.

Собчук Антон Юрійович – співпадіння з син начальника обласного БТІ Собчука Юрія Антоновича – Собчук Антон Юрійович.

Вознюк Юрій Володимирович –  народний депутат.

Вознюк Володимир Олександрович – керівник “ЕКОРЕМБУД ЛТД”, батько Юрія Вознюка.

Маковська Тетяна Володимирівна – співпадіння з  родичка Юрія Вознюка Маковська Тетяна Володимирівна.

ТзОВ фірма “ЕКОРЕМБУД ЛТД

ТзОВ фірма “ЕКОРЕМБУД ЛТД”

ТзОВ фірма “ЕКОРЕМБУД ЛТД

ТзОВ фірма “ЕКОРЕМБУД ЛТД”

ТзОВ фірма “ЕКОРЕМБУД ЛТД”

ТзОВ фірма “ЕКОРЕМБУД ЛТД”

ТзОВ фірма “ЕКОРЕМБУД ЛТД”

ТзОВ фірма “ЕКОРЕМБУД ЛТД”

ТзОВ фірма “ЕКОРЕМБУД ЛТД”

 

 

Вам також може сподобатися