У Рівному визначались як втамувати кадровий та фінансовий голод в об’єднаних громадах

19511258_1330260623761046_3619638447902993949_n

Фахівці, експерти, депутати та активісти з різних галузей зібралися на марафон-практикум “Реформи та децентралізація – чи стануть малі громади заможнішими.” Під час марафону обговорили п’ять різних тем, які потрапили під вплив реформ та децентралізації. У першій дискусії «Чи дає об’єднання громад нову якість виконавчої та представницької влади у місцевих громадах» спікери дійшли висновку – зміни є, і нові виклики сьогодення лише позитивно впливають на увесь процес роботи місцевих органів влади.

Заступниця голови Рівненської ОДА Світлана Богатирчук-Кривко розповіла – «Сьогодні у реформах децентралізації Рівненщина пройшла точку неповернення. Ще рано говорити про якість представницької влади, адже громади не зовсім відповідально підійшли до виборчого процесу. Єдиний плюс – вже зараз громада, депутати та голова, розуміють – наскільки це відповідально бути об’єднаною територіальною громадою. Сьогодні адміністрація, спільно з іншими інституціями та громадськими ініціативами, не очікуючи законодавчих змін, самі ініціюють різноманітні заходи для вдосконалення знань, та розвитку працівників ОТГ.»

Директор «Центру розвитку місцевого самоврядування» Руслан Сивий переконаний – «На обласному рівні сьогодні у реформах децентралізації проблем немає, є непорозуміння на районному рівні. Адже районні адміністрації, відчувають – чим більше буде громад у районі, тим менше роботи, а відтак фінансування отримає районна ланка. Подібну ситуацію нині спостерігають у Радивилівському районі». Нині Центр розвитку, разом з іншими однодумцями проводять різні навчальні тренінги та семінари, аби подолати «кадровий голод» у громадах.
У другій секції фахівці обговорили тему «Раціонального використання бюджетних коштів на місцевому рівні, проведення публічних закупівель. Чи принесли новації та реформи очікувані результати?» Консультант з бюджетних питань проекту Пульс Людмила Кушнер переконана – «Щодо ефективності та прозорості використання коштів, громади Рівненщини проблем не мають. Адже усі вони працюють з державними органами казначейства, а це означає що дії громад під пильним контролем цієї структури.» Водночас, експерт програми «За прозорі місцеві бюджети» Микола Орлов зазначив, аби зрозуміти чи раціонально використали громади кошти, потрібно щоб інформація про бюджет була постійно прозорою, відкритою та у вільному доступі. Лише порівнявши різні цифри можна зробити остаточні висновки щодо раціональності використання бюджетних коштів.

Під час марафону учасники обговорили й інші важливі питання – розвиток місцевого бізнесу, реформу медицини, а також доступність дошкільної та шкільної освіти в умовах децентралізації.

____

Проект здійснюється за фінансової підтримки Європейського Союзу. Зміст  цієї публікації є одноособовою відповідальністю  ГО “Антикорупційний моніторинг” і за жодних обставин не може вважатись як такий, що відображає позицію Європейського Союзу.

підвал

Вам також може сподобатися

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *