Як жителям Рівненщини не позбутися субсидій?

ZC8_dd69e34a17ba09429fac17813427fbc2

Понад 150 тисяч жителів Рівненщини цьогоріч мають субсидії. Однак напередодні нового опалювального сезону людей непокоїть, якою буде ця соціальна допомога надалі і чи буде взагалі, адже мінімальна зарплата збільшилася. Зміни в цій сфері відбуваються щороку,  а це породжує чимало міфів і пліток, мовляв, субсидію будуть забирати, а хто раніше не мав такої пільги – не зможе її оформити. Отож, хто все-таки має право на субсидію, на яких умовах її призначають і коли можуть припинити, в рамках проекту «Я маю право!», пояснюють спеціалісти Міністерства юстиції.

Субсидія – це адресна допомога, яка надається для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива. Вона є безповоротною і її отримання не тягне за собою зміни форми власності житла.

Субсидія на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива призначається тоді, коли житло не забезпечується електро-, тепло- або газопостачанням для опалення.

Якщо для опалення житлового приміщення одночасно використовується теплова енергія та/або природний газ та/або електроенергія, субсидія надається тільки на один вид палива.

На субсидію мають право одна із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб; особа, яка не зареєстрована, але фактично проживає у приміщенні на підставі договору найму (оренди) житла, якщо їй нараховується плата за житлово-комунальні послуги; індивідуальні забудовники, будинки яких не прийняті в експлуатацію; неповнолітні, які залишились без батьківської опіки за заявою опікуна (піклувальника).

Призначення субсидій та контроль за їх цільовим використанням здійснюється структурними підрозділами з питань соціального захисту населення.

У сільській місцевості приймання заяв з необхідними документами здійснюють уповноважені особи, які визначаються виконавчими органами сільських і селищних рад.

Субсидія розраховується, залежно від кількості зареєстрованих осіб або осіб, які фактично проживають в приміщенні.

У разі, коли не всі, хто зареєстрований в оселі, проживає в ній, субсидія розраховується на осіб, які фактично живуть у приміщенні, на підставі рішення районної держадміністрації, виконавчого органу міської, районної ради або утвореної ними комісії.

  • Якщо документи, які підтверджують тимчасову відсутність зареєстрованих осіб, відсутні, то рішення приймається на підставі актів обстеження матеріально-побутових умов, – пояснює начальник Головного територіального управління юстиції у Рівненській області Іванна Смачило.

Для отримання субсидії необхідні такі документи: заява про призначення житлової субсидії та декларація про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії; довідки про доходи (у разі зазначення в декларації інших отриманих доходів, інформація про які відсутня у Державній фіскальній службі, Пенсійному фонді України, фондах соціального страхування, і відповідно до законодавства не може бути отримана за запитом структурного підрозділу з питань соціального захисту населення); договір найму (оренди) житла (за наявності).

Документи можуть бути надані поштою, у електронній формі через сайт Мінсоцполітики (https://subsidii.mlsp.gov.ua/), особисто.

  • Рішення про призначення субсидії або відмова приймається упродовж 10 днів після подання заяви та отримання відомостей щодо доходів заявника, складу зареєстрованих у житлових приміщеннях осіб, забезпеченості громадян житловою площею та комунальними послугами тощо, – коментує Міністр юстиції України Павло Петренко.

Субсидія призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців, і розраховується:на неопалювальний сезон – з 1 травня по 30 вересня; на опалювальний сезон – з 1 жовтня по 30 квітня.

Тим часом      у деяких випадках надання субсидія припиняють. Так, це може відбутися за поданням житлово-експлуатаційних організацій, житлово-будівельних (житлових)     кооперативів, об’єднань співвласників багатоквартирного будинку та організацій, що надають житлово-комунальні  послуги, якщо громадянин не сплачує вартість  фактично  спожитої послуги з урахуванням  розміру  призначеної  субсидії, за винятком випадків, пов’язаних із затримкою зарплати чи пенсії, що підтверджується відповідними документами. Також у разі отримання інформації про збільшення чисельності зареєстрованих у житловому приміщенні осіб. Таке може відбутися, якщо сім’я переїжджає в іншу місцевість. А ще якщо під час вибіркового обстеження матеріально-побутових умов соціальний інспектор виявив ознаки порушення норм законодавства щодо призначення субсидії. Підставою також є заява уповноваженого власника (співвласника) житла, наймача житла у державному та громадському житловому фонді, члена житлово-будівельного кооперативу, власника (співвласника) житлового приміщення. Крім того, субсидії позбавляють, якщо громадянин приховав або свідомо подав недостовірні дані, зокрема про доходи та майновий стан.

У разі, коли через несплату спожитої послуги надання субсидії припинено, громадянин набуває право на її призначення на наступний період після подання документів, які підтверджують погашення заборгованості.

За додатковою консультацією ви можете звертатися  у Рівненську юстицію за адресою, м. Рівне, вул. Замкова, 29, тел./факс: (0362) 63-40-46, e-mail:  , www.facebook.com/rivnejust

Вам також може сподобатися