Тотальна перевірка: у 35 рівненських суддів, поліцейських та прокурорів перевірять декларації за 10 років

 

Активісти ГО «Антикорупційний моніторинг»  перевіряють декларації 35 рівненських суддів, поліцейських та прокурорів за 10 років. Таким чином вони знаходитимуть невідповідності реального та задекларованого способу життя представників Феміди, робитимуть глибокий зріз доходів та видатків декларантів. Факти та документи, які підтверджуватимуть порушення, передаватимуть до НАЗК та НАБу, які досліджуватимуть їх у рамках адміністративних та кримінальних проваджень.

– У рамках першого етапу нашого проекту «Ціна правосуддя: моніторинг реального способу життя і декларацій правоохоронців та суддів Рівненщини», ми проаналізували декларації 149 суддів, 33 топ-керівників прокуратури Рівненської області, 24 керівників Національної поліції в Рівненській області та їх структурних підрозділів за 2016 рік, – розповів керівник ГО «Антикорупційний моніторинг» Юрій Дюг. – Із загальної кількості виділили 35 декларацій, які потребують детальної перевірки. Серед цих декларантів – власники елітних авто, великої кількості будинків та земельних ділянок, величезних сум готівки в українській та іноземній валюті. Крім того, ми постійно отримуємо звернення від мешканців Рівненщини з інформацією про діяльність того чи іншого представника Феміди, факти можливих порушень. Люди просять повести детальну перевірку. Саме тому ми вирішили підійти до справи зважено і працюємо над глибоким та різнобічним моніторингом. Ми противники огульної критики, безпідставних звинувачень та навішування ярликів.  Тож досліджуватимемо не тільки декларації за 10 років, а й інформацію з усіх офіційних реєстрів, запрошуватимемо самих представників Феміди до публічних інтерв`ю, щоб розібратися у всьому. Адже сам факт наявності того чи іншого майна не є правопорушенням. Не виключено, що більшість наших сумнівів після детальної перевірки розвіються. Якщо ж підозри знайдуть своє підтвердження, то інформація буде передана до правоохоронних органів, щоб вони могли дати компетентну оцінку, відповідно до своїх функціональних повноважень.

Додатково перевірятимуться декларації таких суддів: Мельник Дмитро Васильович, Ралець Руслан Васильович, Демчина Тетяна Юріївна, Василевич Олег Вікторович, Панчук Микола Валерійович, Торчинюк Вадим Георгійович, Романюк Роман Васильович, Бережнюк Віта В’ячеславівна, Церковна Наталія Федорівна, Павлюк Ірина Юріївна, Демянчук Юрій Григорович, Гудак Алла Володимирівна, Коломис Вікторія Вікторівна. Також активісти детально вивчатимуть статки поліцейських, серед яких Рой Володимир Юрійович, Ловин Микола Миколайович, Крайняй Іван Іванович, Кір’янов Сергій Григорович, Файт Людвіг Людвігович, Єфтеній В’ячеслав Валерійович, та прокурорів –  Подубинський Богдан Володимирович, Василів Олег Богданович, Пацкан Мирослав Васильович, Солдатенков Олександр Олександрович, Мидловець Віктор Петрович, Романчук Павло Іванович.

Хоча представники ГО «АКМ» і сподіваються на публічність та відкритість суддів, поліцейських і прокурорів, їх готовність до діалогу, однак вже стикнулися з проблеми у доступі до інформації. А саме відсутністю в публічному доступі біографічних даних щодо освіти та трудового шляху декларантів, небажання надавати таку інформацію у відповідь на письмові запити. Так, представники Господарського суду Рівненської області вже неодноразово готували відписки на запити активістів, перенаправляли запити до Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Все лише для того, щоб максимально приховати інформацію про суддів та їх помічників.
Також у відкритому доступі відсутні й декларації посадовців, за виключенням електронних за 2016 рік. Посилань на відскановані паперові декларації, їх архівів немає на сайтах офіційних установ. А копії самих декларацій не дуже хочуть надавати у відповіді на запит.

Моніторинг декларацій представників Феміди громадська організація «Антикорупційний моніторинг» проводить з листопада 2017 року в рамках проекту «Ціна правосуддя: моніторинг реального способу життя і декларацій правоохоронців та суддів Рівненщини», за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Про факти невідповідності реального та задекларованого способу життя суддів та правоохоронців мешканці Рівненської області можуть повідомити активістів ГО «АКМ» за телефоном: +380689496414, e-mail:  або на сторінку у Facebook.

Вам також може сподобатися

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *