Нелюстрований керівник освіти Рівненщини порушив антикорупційне законодавство

targonskiy (1)

На адресу призначеного Василем Берташем у 2012 році начальника обласного управління освіти і науки Григорія Таргонського було чимало закидів від патріотичних громадських активістів. Тим не менше він продовжує працювати далі, ніхто не взявся документально довести необхідність його звільнення. Тому ГО “Антикорупційний моніторинг” проаналізувала діяльність пана Таргонського відповідно до антикорупційного законодавства та закону “Про очищення влади”. Порушення знайшлися, але для звільнення їх недостатньо.

Григорій Таргонський, як всі чиновники Рівненської ОДА, має пройти перевірку за законом “Про очищення влади”. Ось тільки дивним чином його вже перевіряють п`ять місяців, а результату досі нема. Про це нас поінформувало управління освіти і науки Рівненської ОДА.

KXXxT3sqZig

Тим часом цікаві факти відкриваються при аналізі декларації про доходи пана Таргонського. Він уже більше трьох років працює в Рівному, а нерухомість та житло задеклароване тільки в Рокитному. Логічне запитання: де начальник увесь цей час проживає? Які можуть бути версії? Перша – їздить із Рокитного 200 кілометрів щодня – малоймовірна. Друга – живе з бомжами під мостом. Не хотілось би. Живе в замку, який йому надав бізнесмен, який виграє тендери в управління освіти? Хтозна. Орендує житло, живе у родичів чи користується службовим? Це найбільш ймовірно. Однак у такому випадку чиновник зобов’язаний декларувати це як право користування, право безкоштовної чи оплатної оренди. Чому так, ми пояснимо далі з посиланням на норми закону.

Targonskiy

Тим часом ми намагались зв`язатися з Григорієм Таргонським, щоб отримати відповіді на всі ці запитання. Однак безрезультатно. Тим часом прес-секретар управління освіти повідомила, що пан Григорій перебуває на конференції в Києві і коментар зможе дати лише через кілька днів. Тим часом ми готові його розмістити додатково.

Дії Григорія Таргонського підпадають під порушення одразу двох статей  Закону України “Про засади запобігання та протидії корупції”. А саме статтю 12, частину 10: «Подання завідомо недостовірних відомостей в декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру є підставою для притягнення суб’єкта декларування до дисциплінарної, адміністративної відповідальності відповідно до закону», та статті 21.1. «За вчинення корупційних правопорушень особи, зазначені в частині першій статті 4 цього Закону, притягаються до кримінальної, адміністративної, цивільно-правової та дисциплінарної відповідальності в установленому законом порядку».

Покарання за вказання неповних даних у даному випадку передбачене відповідно до статті 164-1 «Кодексу України про адміністративні правопорушення» : «Неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи чи включення до декларацій перекручених даних, неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.»

Начальнику обласної освіти поталанило, що порушення виявлені цьогоріч, а не в 2016 році. Адже в наступному році вступають у дію норми закону «Про запобігання корупції», які стосуються доходів громадян. Згідно з ним, відповідальність за такі порушення значно серйозніша.

Стаття 46.1 закону «Про запобігання корупції» каже: «У декларації зазначаються відомості про  об’єкти нерухомості, що належать суб’єкту декларування та членам його сім’ї на праві приватної власності, включаючи спільну власність, або знаходяться у них в оренді чи на іншому праві користування, незалежно від форми укладення правочину, внаслідок якого набуте таке право.

У разі якщо нерухоме майно перебуває в оренді або на іншому праві користування, про власника такого майна також вказуються відомості, зазначені у пункті 1 частини першої цієї статті, або найменування відповідної юридичної особи із зазначенням коду Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців».

– Згідно з новими змінами у законопроекті «Про запобігання корупції», надання недостовірних даних у деклараціях може розцінюватися, як незаконне збагачення та каратися позбавленням волі на строк до двох років. Також чиновники вищого рангу в декларації мають вказувати не тільки майно, яке оформлене на них особисто, але й те, яким вони реально користуються, – наголошує голова правління “Transparency International Україна” Андрій Марусов.

Стаття 368-2. Кримінального кодексу каже:  «Незаконне збагачення, якщо його предметом була неправомірна вигода у великих розмірах, – карається обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні по­сади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років».

Тим часом зміни внесені і в кодекс про адміністративні порушення, згідно з якими, за подання завідомо неправдивих даних в декларації про доходи чиновнику доведеться сплатити штраф у розмірі від 150 до 500 неоподатковуваних мінімумів громадян. 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – це 8500грн.

Тому ГО «Антикорупційний моніторинг» закликає всіх чиновників бути уважнішими під час декларування доходів за 2015 рік.

 

 

Вам також може сподобатися