Перша рівненська комунальна монополія: чому люди Хомка та начальники ЖКП хочуть приватизувати комунальну сферу?

zhkgryvne_m

До комунальної революції кожен готується по-своєму. Доки мешканці воюють із комунальниками та намагаються розібратися в суті реформ, комунальники готуються фактично приватизувати сферу послуг. Влітку цього року директори комунальних підприємств та їхні родичі екстрено зареєстрували за адресами ЖКП управляючі компанії. Реєстрували настільки швидко, що наробили граматичних помилок у назвах. Як з’ясували журналісти ГО “Антикорупційний моніторинг”, власником або співвласником чотирьох із них є Євтушенко Ольга Володимирівна. До слова, дружину депутата Рівнеради Святослава Євтушенка звати Євтушенко Ольга Володимирівна.

В Україні триває житлово-комунальна реформа. І вже в наступному році мешканці багатоквартирних будинків муситимуть створювати ОСББ або самотужки спільним рішенням обирати управляючу компанію (аналог ЖКП) чи ЖКП. Якщо ж до 1 липня 2016 року мешканці не зроблять цього, то компанію-управителя через конкурс призначить – таааадам! – міська влада. Уявіть собі, які компанії може обрати міська влада, якщо близькі до очільника міста  люди та начальники ЖКП є засновниками приватних управляючих компаній.  Підтримку такого рішення забезпечуватимуть свої депутати в Рівнераді.  Тим більше, що, за схемою, ці приватні управляючі компанії вже зареєстровані за адресами міських житлово-комунальних підприємств, мають настільки співзвучні з ними назви, що навіть працівники банків плутають реквізити. Засновником і власником  кількох компаній разом із начальниками ЖКП є одна і та ж людина. Не виключено, що комунальні компанії претендуватимуть на оренду приміщень ЖКП та їх основних засобів. Чи треба вам пояснювати, скільки комунального і державного майна випарувалось після цікавих схем довготривалої оренди? Ми не стверджуємо, що так станеться в цьому випадку, але ризики є більші, ніж достатньо. Чого варта лише одна непрозора бізнес-діяльність керівників  ЖКП.

Ви скажете, ну то й що? А те, що  після того, як міська влада призначить будинкам «правильні» управляючі компанії, відмовитися від їх послуг самостійно ви не зможете. Управителя можна буде змінити тільки всім будинком. Так як зараз немає жодної змоги відмовитися від послуг приватної компанії «Рівнетеплоенерго».  Спробуєте на знак протесту не платити за тарифами – компанія відключить вам комунікації та ще й примусово через суд стягне борги. Гроші не пахнуть.

Тим часом до 1 липня 2016 року ще є трішки часу, тому ми змушені вас поінформувати про деякі юридичні особливості роботи рівненських управляючих компаній. Адже ця тема становить значний суспільний резонанс, від цього залежить благополуччя рівнян і також не виключено, що управляючі компанії можуть ввести споживачів в оману.

Так от, впродовж одного місяця в Рівному було зареєстровано одразу чотири управляючі компанії: ТОВ «Друга рівненська управляюча компанія», ТОВ «Управляюча компанія «Галицька», ТОВ «Управляюча компанія «Покровська», ТОВ «Управляюча компанія «Сонячна».  Засновником або співзасновником та кінцевим бенефіціаром усіх чотирьох є Євтушенко Ольга Володимирівна. За дивним збігом обставин саме так звуть дружину депутата Рівненської міської ради, директора ТОВ «Санком», депутата від партії “Громадський контроль” Святослава Євтушенка. Самого Святослава Євтушенка ЗМІ неодноразово називали людиною, яка близька до міського голови Рівного, також рівняни звинувачують пана Євтушенка в незаконному використанні на виборах бази даних абонентів ТОВ «Санком».

ievtushenko_0

Журналісти намагалися зв`язатися зі Святославом та Ольгою Євтушенками, щоб отримати коментар із цього приводу. Однак їхні телефони третій день не відповідають. Не отримали ми відповідь на звернення через “Facebook”. Тому ми готові надати можливість їм висловити точку зору, підтвердити інформацію або спростувати її.

jqokFZ-9UWU

Не змогли зв`язатися і з засновниками управляючих компаній. За зазначеними номерами відповідає чоловік, який заперечує свою причетність до компаній і відмовляється представлятися.

Прикметно, що всі управляючі компанії зареєстровані за адресами діючих ЖКП. У трьох із них директором значиться Киричук Оксана Володимирівна та однаковий контактний номер 0972122362. А статутний фонд не перевищує 10 тисяч гривень. До того ж ТОВ «Уравляюча команія «Галицька» реєстрували з таким поспіхом, що зробили одразу дві грубі граматичні помилки в назві.

У випадку виграшу права управління будинками ці компанії разом із “Управляючою компанією “Західна” можуть отримати стійку монополію на комунальні послуги. І все це під фальшивим гаслом заміни остогидлих ЖКП. Як каже народне прислів`я, ті ж яйця, тільки в профіль. Тільки профіт від гешефту піде в кишеню тим, хто приймає рішення.

 

Друга управляюча компанія

Товариство з обмеженою відповідальністю ”Друга рівненська управляюча компанія”
(ТОВ”Д.Р.У.К.”) зареєстроване 2 червня 2015 року за адресою: Рівне, вулиця Шевченка, будинок 45. За цією ж адресою знаходить управління ЖКГ Рівного. Власник і кінцевий бенефіціар – Ольга Євтушенко. Керівник – Оксана Киричук. Статутний фонд – 1000 гривень.

«Покровська» від Бездіжого

Товариство з обмеженою відповідальністю “Управляюча компанія “Покровська” (ТОВ “УК”Покровська”) зареєстрована 2 липня 2015 року за адресою: вулиця Гребінки, будинок 8-А. А ще за цією адресою працює… ЖКП «Покровське». Його директором і заодно засновником-власником ТОВ “УК”Покровська” є Бездіжий Олег Іванович. Він не став морочитися з іншими засновниками і взяв у партнери Ольгу Євтушенко, точніше засновану нею «Другу управляючу компанію». І директором призначили все ту ж Оксану Киричук. А навіщо вигадувати велосипед?

“Сонячна” в обхід Сахнюка

Не уникнуло долі ідентичного клона і ЖКП «Сонячне», яке було рідним для теперішнього начальника управління ЖКГ Ярослава Сахнюка. Товариство з обмеженою відповідальністю “Управляюча компанія “Сонячна” (ТОВ “УК”Сонячна”) зареєстрована 17 липня 2015 року за адресою: ЖКП «Сонячне» – вулиця Вербова, будинок 20. Через очевидний поспіх реєстратори примудрились допустити описки в скороченій назві підприємства. Засновниками “Управляюча компанія “Сонячна” є Нечипорик Володимир Андрійович та незмінна Ольга Євтушенко.

Безграмотна «Галицька»

Товариство з обмеженою відповідальністю “Уравляюча команія “Галицька” (ТОВ “УК “Галицька”) з помилками зареєстрована 7 липня 2015 року за адресою: вулиця Відінська, будинок 40-А. І знову ж таки за цією адресою зареєстроване ЖКП «Галицьке».

Засновниками компанії є Прокопчук Анатолій Андрійович – головний інженер ЖКП «Галицьке», Казімирський Михайло Петрович – начальник ВТВ ЖКП «Галицьке». А також Хозрошина Ольга Святославівна – дружина начальника ЖКП «Галицьке» та екс-депутата Рівнеради Артура Хорхолюка, який керує ЖКП… з 2001 року. Тим часом одним із власників та кінцевим бенефіціаром є – та-аа-ддаам! – Ольга Євтушенко.

Самостійне “Західне” Тим часом начальник МіськШЕУ Віктор Климук начальник ЖКП “Західне” Микола Тарасюк разом із Анастасією Словянською обійшлись без допомоги Ольги Євтушенко. Цьогоріч вони заснували Товариство з обмеженою відповідальністю “Управляюча компанія “Західна”. І знову ж таки зареєстрували його за адресою ЖКП “Західне” – Вербова, 20. Але до роботи підійшли серйозніше. Тому статутний капітал “Західної” – 160 тисяч гривень.

Ви запитаєте, як же так вийшло, що фірми зареєстровані за тією ж адресою, що й ЖКП. Попросили роз`яснити ситуацію і в начальника Головного територіального управління юстиції в Рівненській області Іванну Смачило: – Є така прогалина в законодавстві. Законодавець чітко визначив перелік документів, які має вимагати реєстратор від засновників юридичної особи. Договорів оренди серед них немає. За достовірність наданих відомостей несе відповідальність засновник юридичної особи. Однак у разі виявлених порушень власник об`єкту нерухомості, без відома якого було зареєстровано юридично особу, має право оскаржувати внесені реєстраційні відомості.

Від себе ж додамо, що для завершення “картини маслом” не вистачає тільки зареєстрованого ТОВ “Управляюча компанія “Рівненська міська рада та виконавчий комітет” за адресою: Соборна, 12-А.  Що ж уже приховувати? Коли контролюєш теплопостачання, вивезення сміття, обслуговування будинків, ремонт доріг і вулиць – міським головою бути не потрібно. Головне – вчасно і правильно все оформити.

Вам також може сподобатися