Володимир Перший Комунальний: чому мер Рівного бреше про свій вплив на “фейкові” управляючі компанії?

volodimir

Комунальна галузь міста завжди була удільним князівством у господарстві міста. У ньому свої правила та свої схеми поділу впливу. Тут навіть мухи не літають без дозволу князя. Так от, у цьому князівстві вже третій термін керує князь Володимир Перший, який перед тим змінив на престолі Віктора Другого. Не все так гладко складається у роботі міського голови Рівного Володимира Хомка. Два місяці тому жадібність і лінь  підлеглих втягнули його у гучний скандал. Тепер очільник міста змушений відверто брехати, щоб заперечити свій вплив на мережу фейкових управляючих компаній, які хочуть взяти місто під свій контроль.

Як ми писали в попередньому розслідуванні, впродовж одного місяця в Рівному було зареєстровано одразу чотири управляючі компанії: ТОВ «Друга рівненська управляюча компанія», ТОВ «Управляюча компанія «Галицька», ТОВ «Управляюча компанія «Покровська», ТОВ «Управляюча компанія «Сонячна».  Засновником або співзасновником та кінцевим бенефіціаром усіх чотирьох є Євтушенко Ольга Володимирівна. За дивним збігом обставин, саме так звуть дружину депутата Рівненської міської ради, директора ТОВ «Санком», депутата від партії “Громадський контроль” Святослава Євтушенка. Самого Святослава Євтушенка ЗМІ неодноразово називали людиною, яка близька до міського голови Рівного, також рівняни звинувачують пана Євтушенка в незаконному використанні на виборах бази даних абонентів ТОВ «Санком». Прикметно, що всі управляючі компанії зареєстровані за адресами діючих ЖКП. У трьох із них директором значиться Киричук Оксана Володимирівна та вказаний однаковий контактний номер 0972122362. А статутний фонд не перевищує 10 тисяч гривень. До того ж ТОВ «Уравляюча команія «Галицька» реєстрували з таким поспіхом, що зробили одразу дві грубі граматичні помилки в назві.

Очевидно, такі дії вчинялися з однією метою – поглинути ЖКП, а потім отримати комунальні платежі від мешканців будинків. Перші кроки – реєстрація назви та адреси ЖКП – вже були зроблені. Далі фіктивні управляючі компанії спокійно могли взяти в оренду майно ЖКП та переоформити працівників. І процес пройшов би без проблем. Адже всі учасники схеми мали повне покровительство очільників міста. Коли справа дійшла б до конкурсу з управління будинками, міський голова чи його заступники виступили б із заявою: «Ну раз нема конкуренції – мусимо віддавати будинки цим управляючим компаніями. Тим більше, що самі комунальники їх організували. Не можемо ж ми їх залишити без роботи». І байдуже, що то були б лише начальники ЖКП та їх родичі, які й так зі сплачених комунальних послуг в ЖКП понамальовували собі немаленькі зарплати. Втім, якість послуг ні ЖКП, ні фіктивних управляючих компаній від того кращою не стала.

Q0L0viNOQaQ

Маніпулювати назвами і місцем знаходження начальники ЖКП почали мало не з дня реєстрації. Кожного місяця рівнянам приходили єдині квитанції на комунальні послуги, на яких була розміщена реклама фіктивних управляючих компанії. І розташована вона була такам чином, щоб мешканці думали, що це просто оновлена назва ЖКП.

У випадку виграшу права управління будинками ці компанії разом із “Управляючою компанією “Західна” могли отримати стійку монополію на комунальні послуги.  Хлопці упевнено йшли до мети – забезпечити очільнику міста спокійну старість і впевненість у завтрашньому дні.

 

«Шеф, всьо прапало»

Однак один із вірних підлеглих Володимира Хомка та засновник управляючої компанії «Західна», директор ЖКП «Західне»  Микола Тарасюк вирішив на додачу ще й балотуватися в міську раду. І на зустрічі з мешканцями Рівного  проговорився про плани управляючих компаній та спровокував конфлікт. Після цього пильні мешканці міста з’ясували всю схему захоплення міської комуналки та розповіли про неї журналістам. Публікації на сайтах «ВСЕ», «Четверта влада» та «Наші гроші» стали несподіванкою для начальників ЖКП, які вирішили зайнятися бізнесом на стороні. Стали вони несподіванкою і для Святослава та Ольги Євтушенків, які навідріз відмовились коментувати ситуацію та ігнорували повідомлення журналіста. Публікації та журналістські запити з питанням, чи не закралась, бува, в ряди підлеглих міського голови корупція,  дуже схвилювала і мера.

Журналісти запитали у міського голови, чи буде він оскаржувати реєстрацію фіктивних компаній за адресами ЖКП, а також чи повідомляли його підлеглі про конфлікт інтересів.

X9MzYHfsy7A

Адже коли начальники ЖКП і управлінь міськвиконкому стають засновниками конкуруючого бізнесу, ГО “Антикорупційний моніторинг вбачає в цьому порушення Закону України від 7 квітня 2011 р. № 3206-VI «Про засади запобігання і протидії корупції», яке як мінімум тягне на ст. 212-24 КУпАП.

Однак, міський голова напередодні дебатів із конкурентом Дмитром Якимцем виявився неготовий відповісти на запитання журналістів. Тому взяв 20 днів на підготовку ґрунтовнішої відповіді, а насправді на замітання слідів.

 

Хомко Всемогутній

На дебатах одна з мешканок міста поставила Хомку запитання, що ж він робитиме з фіктивними компаніями. Міський голова відповів категорично ствердно: якщо у компанії є порушення – вони будуть закриті. Ось, власне, відео виступу Володимира Євгеновича на дебатах:

– При кожному ЖКП створені фейкові компанії, які використовують адреси “жеків”. Їх створив пан Євтушенко. Я зараз дав доручення перевірити ці факти, бо я дозволу на оренду приміщень цим компаніям не давав. Якщо факти підтвердяться, то всі компанії будуть ліквідовані, – резюмував Хомко.

Що дало підстави міському голові говорити про ліквідацію компаній? Адже він не має таких повноважень. Закрити компанію можна тільки на підставі рішення суду. Втім, Хомко ствердив можливе закриття і без таких заходів. В цьому однозначно вбачається певний зв’язок міського голови з засновниками фейкових компаній та вплив на їх діяльність.

Втім після виступу міського голови трапилось диво. Точніше, не диво, а ще одне підтвердження зв’язку між очільником міста та власниками компаній.

Вже за кілька днів після дебатів управляючі компанії звернулись в реєстраційну службу з заявою про зміну адреси. Адресу змінили три з чотирьох компанії. А далі ще серйозніше – одразу після цього  три компанії звернулись до реєстраційної служби з заявою про припинення діяльності юридичної особи та ліквідації підприємства.

Оцініть дані з реєстру юридичних осіб.

Так було в жовтні.

mel6XWMD6dU

А так змінились дані про фейкові компанії вже в листопаді.

GWWe-qMSMQw

Крім того режим «шухера» пройшов ще у двох управляючих компаніях. «Друга рівненська управляюча компанія» зовсім випадково «з’їхала» з адреси на вулиці Шевченка, 45 (приміщення УЖКГ). Також компанія змінила директора. Була з 28.05.2015 – Киричук Оксана Володимирівна, а з 04.11.2015  став – Пилипака Сергій Іванович. Таким чином близьку подругу родини Євтушенків змінив юрист  ТОВ “САНКОМ-Рівне”. Досить цікава рокіровка.

Тим більше, «Перша рівненська управляюча компанія» теж змінила директора. Раніше це була Базуріна Олена Олександрівна, а тепер стала Усач Катерина Володимирівна. Можливо, причиною послужило те, Базуріна Олена Олександрівна значилась чи значиться (?) начальником відділу реформування та тарифної політики управління житлово-комунального господарства Рівненського міськвиконкому.

Дивні справи твої, Господи.

Майстер-клас брехні

Тим часом минуло 20 календарних днів і міський голова таки прислав відповідь на запит журналістів.

pPlJL23JCbg

– Оскарження реєстрації ТОВ ”Друга рівненська управляюча компанія”, ТОВ ’’Управляюча компанія “Галицька”, ТОВ “Управляюча компанія “Покровська”, ТОВ ’’Управляюча компанія “Сонячна” не проводилося і не буде проводитися, оскільки місцезнаходження даних юридичних осіб зареєстроване не за об’єктами комунальної власності територіальної громади м. Рівне, як вказано у Вашому інформаційному запиті. Зазначене підтверджується інформацією, яка міститься на веб-сайті розпорядника Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців за адресою:https://usr.minjust.gov.ua.

Згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, із вказаних Вами осіб зареєстрований як фізична особа-підприємець лише Бездіжий Олег Іванович.

Записи щодо державної реєстрації як фізичної особи – підприємця Хорхолюк Артура Володимировича і Климука Віктора Яковича в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців відсутні, а наявні записи щодо державної реєстрації як фізичної особи – підприємця Тарасюка Миколи Михайловича за місцем проживання не відповідають особі, якої стосується Ваш запит.

Повідомлень про наявність конфлікту інтересів до Рівненської міської ради та виконавчого комітету від вказаних осіб не надходило. Однак, з перерахованих Вами осіб лише в Бездіжого Олега Івановича виявлено наявність конфлікту інтересів у зв’язку з державною реєстрацією як фізичної особи-підприємця.

Враховуючи наведене, інформація щодо неповідомлення Бездіжим Олегом Івановичем про наявність конфлікту інтересів буде направлена до правоохоронних органів.  – зазначив міський голова у своїй відповіді.

 

Перша брехня: ми навмисно не вказали в запиті УК “Західну”. І дивним чином адреси змінили лише ті компанії, які писали ми. Тобто за ті 20 днів засновники компаній отримали чітку вказівку змінити адресу. Від кого ? А кому ми запит писали? Володимиру Хомку. Тим часом у єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців «Управляюча компанія «Західна» досі має адресу ЖКП «Західне» – Вербова, 20. Міський голова цього не помітив чи приховав це свідомо, чи просто не вміє користуватися комп’ютером і електронним реєстрами? А, може, то «зрада», і його неправильно проінформували підлеглі-«бізнесмени»?

55toBy1yqUs

Брехня друга: ми не запитували міського голову, чи є його підлеглі підприємцями. Мова про ФОП взагалі не йшла. Адже вони – учасники ТОВ. Але міський голова вирішив маніпулювати і чомусь шукав у реєстрі ФОП. Що це? Брехня, маніпуляція, саботаж чи старість і неуважність? Чи міський голова не знає, чим займаються його підлеглі?

Схоже, таки не знає. Адже його підлеглий – начальник ЖКП «Покровське»  Бездіжий Олег Іванович – зареєстрований як ФОП з 2005 року. Тобто він не один рік порушував закон та працював начальником ЖКП. А міський голова проявляв службову недбалість та не усував порушення антикорупційного законодавства та конфлікт інтересів. Пан Бездіжий припинив свою діяльність як ФОП тільки після нашого звернення – 27 листопада 2015 року. А хто відповість за порушення закону за всі ці роки?

Тим не менше факт є фактом – Хорхолюк Артур Володимирович і Климук Віктор Якович, Тарасюк Микола Михайлович, Бездіжий Олег Іванович не тільки проводили підривну діяльність проти ввірених їм підприємств, а й стали учасниками їхніх фіктивних підприємств-клонів, крім того,  жодним чином не повідомили своє безпосереднє керівництво про ймовірний конфлікт інтересів.  А, за законом, вони мали це зробити. Для усунення конфлікту інтересів  повинні були або звільнитися з посад начальників комунальних підприємств, або передати свою частку в ТОВ в управління іншій юридичній особі – відповідним договором. Чи є такі договори, чи ні і коли вони були укладені, журналісти попросять перевірити правоохоронні органи. Адже ці посадовці працюють на громаду Рівного. І можливе порушення ними закону  може завдати рівненській громаді збитків.

Тим часом у діях вищенаведених чиновників вбачаються ознаки порушення  статей 172-4 та 172-7 «Кодексу України про адміністративні правопорушення». У бездіяльності міського голови у даній ситуації вбачаються ознаки порушення 367-1 Кримінального кодексу – «Службова недбалість».

 

За що воюють?

В Україні триває житлово-комунальна реформа. І вже в наступному році мешканці багатоквартирних будинків муситимуть створювати ОСББ або самотужки спільним рішенням обирати управляючу компанію (аналог ЖКП) чи ЖКП. Якщо ж до 1 липня 2016 року мешканці не зроблять цього, то компанію-управителя через конкурс призначить – таааадам! – міська влада. Уявіть собі, які компанії може обрати міська влада, якщо близькі до очільника міста  люди та начальники ЖКП є засновниками приватних управляючих компаній.  Підтримку такого рішення забезпечуватимуть свої депутати в Рівнераді.  Тим більше, що, за схемою, ці приватні управляючі компанії вже зареєстровані за адресами міських житлово-комунальних підприємств, мають настільки співзвучні з ними назви, що навіть працівники банків плутають реквізити. Засновником і власником  кількох компаній разом із начальниками ЖКП є одна і та ж людина. Не виключено, що комунальні компанії претендуватимуть на оренду приміщень ЖКП та їх основних засобів. Чи треба вам пояснювати, скільки комунального і державного майна випарувалось після цікавих схем довготривалої оренди? Ми не стверджуємо, що так станеться в цьому випадку, але ризики є більші, ніж достатньо. Чого варта лише одна непрозора бізнес-діяльність керівників  ЖКП.

Ви скажете, ну то й що? А те, що  після того, як міська влада призначить будинкам «правильні» управляючі компанії, відмовитися від їх послуг самостійно ви не зможете. Управителя можна буде змінити тільки всім будинком. Так, як зараз немає жодної змоги відмовитися від послуг приватної компанії «Рівнетеплоенерго».  Спробуєте на знак протесту не платити за тарифами – компанія відключить вам комунікації та ще й примусово через суд стягне борги. Гроші не пахнуть. Тим більше, якщо у пенсіонерки зібралось боргів тисяч на 6-7, то суд може прийняти «правильне» рішення про примусове їх стягнення. Тоді виконавча служба може арештувати та продати квартиру тієї ж пенсіонерки за мінімальною ціною з аукціону. Борги повернуть фірмі, а решту віддадуть пенсіонерці – яка житиме на вулиці. Це, можливо, і перебільшення, але від такої ситуації ніхто не буде застрахований. Тим більше, коли люди не люблять читати договори.

А ще на кону управління більш ніж 1000 багатоквартирних будинків. Щорічні надходження за квартплату від них сягають майже 50 мільйонів гривень. Вирахуйте звідси чисті прибутки. Вистачить на безбідну старість одному колишньому працівнику американської компанії…

 

 

Вам також може сподобатися