Переселенці вчилися шукати інформацію та отримувати адмінпослуги через Інтернет

DSC_0402

Внутрішньо переміщені особи, які проживають на Рівненщині, навчилися користуватися сучасними інструментами пошуку інформації та отримання адміністративних послуг. Майстер-клас для них на цю тему провели 12 червня в Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці фахівці РОГО «Комітет виборців України».


Так, на початку керівник правових програм Рівненського КВУ, адвокат Микола Глотов розповів про сучасні он-лайн можливості пошуку інформації, яка необхідна, щоб реалізувати свої права. Й одразу після короткої лекційної розповіді учасники майстер-класу приступили до практичної роботи. Вони ознайомилися з можливостями Кабінету електронних сервісів. Зокрема, переселенці вчилися шукати потрібну інформацію в реєстрах власності, транспортних засобів, юридичних осіб і ФОП, нотаріусів, працювати із системою електронних торгів арештованим майном і публічною кадастровою картою та інше.
Директор РОГО «Комітет виборців України» Олексій Горецький говорив про механізм електронного цифрового підпису і про можливості отримання послуг та інформації, які відкриває його наявність в особи. Він навів приклади подачі документів щодо початку будівельних робіт до органів архітектурно-будівельної інспекції.
Про отримання гарантованої державою безоплатної правової допомоги розповідав Сергій Іллюк, заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Рівненській області. Зокрема, на сьогодні на Рівненщині таку допомогу переселенці можуть отримати в трьох містах: Рівному, Дубні і Сарнах. Адвокати, які співпрацюють з цими державними центрами, можуть проконсультувати і в певних випадках представити інтереси людини в судах у кримінальних, цивільних та адміністративних справах.
Майстер-клас «Використання внутрішньо переміщеними особами сучасних інструментів пошуку інформації та отримання адміністративних послуг» організований РОГО «Комітет виборців України» в межах реалізації проекту «Захист прав ВПО в Україні – правова допомога, інформаційні кампанії та цифрові інструменти». На сьогодні його реалізовує Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги за підтримки Національного фонду підтримки демократії (NED).
Також у червні планується проведення ще одного майстер-класу для переселенців. Цього разу на тему реалізації ними своїх прав на соціальні виплати, землю та оформлення спадщини. Конкретне місце та час заходу буде анонсовано пізніше.

Вам також може сподобатися