Українсько-польський скандал: рівненському гурту “От вінта” заборонили в`їзд до Польщі

13557689_1110604352315854_6047282886315909991_n

Скандал з скасуванням українського концерту в Перемишлі закінчився для рівненського гурту “От вінта” ще більшими проблемами. Спочатку після погроз польських ультрас мерія Перемишля концерт заборонила, але музикантів запросили виступити у Варшаві. Однак доїхати до польської столиці музиканти не змогли – їх затримали прикордонники, допитували 9 годин і повідомили, що гурту “От вінта” безстроково заборонено в`їзд на територію Польщі. Більше про скандал розповів у Facebook лідер гурту Юрій Журавель.

– Здавалося б не помітний мітинг в м. Перемишль з погрозами від місцевих націоналістичних ультрас сплати сцену та влаштувати заворушення, так як вважають нас, гурт OT VINTA фашистами і тд. все в дусі “білокаменної”, призвів до наступного:
1. Концерт у вище згаданому місті було відмінено та заборонено. 
2. Українська громада, зважаючи на таку прикрість, запросила гурт до Варшави, все офіційно з паперами і тд. , на що ми радо погодились, так як своїм обов’язком вважаємо підтримати своїх та показати братам полякам, що їх дурять та зіштовхують наші народи лобами вже в котре!
3. Пройшовши Український кордон, на Польській границі нас попросили пройти для уточнення інформації… Просидівши 9 годин нам повідомили, що на гурт OT VINTA в кількості 4-х чоловік діє безстрокова заборона в’їзду на територію Польщі, тобто на завжди поки її не знімуть. Лишається питання чи знімуть взагалі. 

13532854_597463907090446_1591072463550090778_n
От така ситуація, яка лишає багато питань: де в творчості гурту фашизм і все що з ним пов’язане, взагалі польська сторона ознайомилась з творчістю гурту і тд., і чи це початок закриття кордонів ЄС з Україною і підготовка до чогось дуже масштабного????
Прошу всіх Вас, друзі, репосту та поширення даного посту, можливо до когось дійде ця інформація, можливо навіть дійде до ЗМІ, а може навіть і польська сторона дасть пояснення!, – розповів учасник гурту Сергій Мирончук. 

Як прикро, що ми віддаляємось, а вороги радіють цьому. А тепер все з початку. Українці Перемишля запросили нас на свято Купала на 2 липня, але мер міста, миттєво відреагувавши на загрози місцевих ультрас спалити сцену, переконливо рекомендував організаторам фестивалю не запрошувати гурт OT VINTA. Мовляв, сил місцевої поліції не вистачить, щоб гарантувати безпеку учасників фестивалю і не варто провокувати поляків присутністю упівських піарників. Свято Купала було скасовано. 
Але Спільнота Солідарності з Україною вирішила запросити OT VINTA у Варшаву на одну з головних сцен міста. Ми рушили у дорогу. Офіційний лис від Люблінського Консулату мав допомогти нам швидко і легко пройти кордон. Так і сталося на українській стороні. А от поляки почали робити щось незрозуміле. Після зняття відбитків пальців і перевірки документів нас відвели у приміщення з тісним кабінетиком, де вже було чоловік 7 і протягом 9 годин викликали по одному і заповнювали бланки. Згодом нам пояснили, що прийшов наказ від МВС Польщі не пропускати нас через кордон. Крім того з’явилася загроза депортації і анулювання 5 річних шенгенських віз. Пощастило, що прикордонники виявились людьми хорошими. Після перегляду пари-трійки наших кліпів подобрішали, але наказ є наказ. І от ми вертаємо додому. В мене питання мабуть до Дещиці. Що робити далі? В нас концерт в Дубічах-Церковних 16 липня. Чи не анулюють нам візи за другу спробу потурбувати терени братньої країни, – розповів Юрій Журавель.

 

Вам також може сподобатися