Рівненські активісти стежитимуть, як будуть обирати управителів багатоповерхівок

14409100_453624628141301_1414752149_n

У Рівному до складу конкурсної комісії, з вибору управителів багатоквартирних будинків таки увійдуть громадські активісти. Серед них працюватиме і представник «Антикорупційного моніторингу».

«Насправді реформа житлово-комунальної галузі для більшості обивателів не є зрозумілою. Не всі усвідомлюють, що саме зміниться після її проведення. Але є важливий момент: якщо раніше міська рада мала відношення до управління будинками, то віднині це зміниться. Цим займатимуться вже управляючі компанії. Тож проведення конкурсу з вибору управителя є дуже важливим моментом. Це єдиний раз, коли міська рада організовує цей процес. Тому дуже важливо, щоб у ньому брали участь і громадські активісти», – коментує ситуацію керівник ГО «Антикорупційний моніторинг» Юрій Дюг.

Водночас цей конкурс стосується більшості рівнян. Адже приблизно 200 тисяч жителів міста мешкають у багатоповерхівках, доля яких вирішиться вже невдовзі. І мова йде про розподіл ринку послуг, який приносить майже 40 мільйонів гривень у рік. Саме тому дуже важливо, аби цей процес був прозорим, пояснює експерт у галузі ЖКГ Сергій Пінчук

«Зараз йдеться про майно, яке для багатьох рівнян є єдиним (маю на увазі квартири). Тому дуже важливим при визначенні управителя буде момент поділу міста на лоти. Цей процес також має бути максимально прозорим і зрозумілим», – підсумував Сергій Пінчук.

– Йдеться про єдине для багатьох нерухоме майно. Це надзвичайно важлива подія у місті. Важливим елементом при визначенні управителя буде те, як будуть ділитися будинки – це належить до виконавчого комітету. Це може проводитися на кожен будинок окремо і на все місто разом. Так, от поділ міста на лоти також має бути прозорим процесом. Я пропонував Сахнюку запустити можливість, щоб туди зайшли зацікавлені представники громадськості. Має бути визначено, що не менше третини має віддано громадськості, має визначено, які депутати туди входять і чому саме вони. Наступне питання – щоб УЖКГ провело публічне обговорення, в який спосіб визначатися з лотами, – говорить експерт.

Тим часом активісти вже невдовзі обговорять із комунальниками, яким чином краще сформувати конкурсну комісію, аби туди увійшли і фахівці галузі, і депутати, і представники громадських організацій.

Вам також може сподобатися