Квартири, будинки, елітні автівки і гектари землі – хто з керівників прокуратури та поліції на Рівненщині має найбільші статки

поліцейські

У Рівному вивчали офіційні статки прокурорів та поліцейських. Так, активісти ГО «Антикорупційний моніторинг» проаналізували щорічні декларації за 2016 рік 33 топ-керівників прокуратури Рівненської області, а також 24 керівників Національної поліції в Рівненській області та їх структурних підрозділів. Дослідження проводиться в рамках проекту «Ціна правосуддя: моніторинг реального способу життя і декларацій правоохоронців та суддів Рівненщини», за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Первинний аналіз декларацій правоохоронців громадська організація  проводила у листопаді-грудні 2017 року. Брали до уваги 14 показників. Завдяки цим маркерам вдасться виявити тих представників правоохоронної системи,  реальний та задекларований спосіб життя яких потребує детальної перевірки.

– Одна справа – оперувати чутками, дописами та нічим не підтвердженими звинуваченнями, і зовсім інша  –  працювати з цифрами і фактами. Тому, в рамках проекту, маємо на меті не розганяти «зраду», а докопатися до істини і показати реальну картину щодо заробітків та статків правоохоронців. Принаймні офіційну їх частину, – розповів керівник ГО «Антикорупційний моніторинг»  Юрій Дюг. – Саме тому ми взялись аналізувати декларації тих, хто займає відповідальні посади у прокуратурі та поліції, а отже є ризик корупції. Хочу зауважити, що навіть попередній аналіз зламав стереотипи та бачення ситуації у членів нашої організації. Адже насправді більшість новопризначених керівників поліції та прокуратури похвалитися великими статками не можуть, немає  у них і «бізнес-геніїв» у родині. Порівняно більший рівень статків продемонстрували тільки керівники прокуратури і поліції, а також їхні заступники. У  них більший стаж роботи у правоохоронних структурах у порівнянні з більшістю підлеглих. Топ-керівники мають будинки, квартири, земельні ділянки, кошти на рахунках у банку та готівку… Це солідно, але не йде у жодне порівняння зі статками представників суддівського корпусу. Так, судді лише одного господарського суду мають сумарно більші статки, ніж все поліцейське і прокурорське керівництво в області.

Нагадаємо, раніше активісти громадської організації «Антикорупційний моніторинг»  проаналізувати декларації 149 суддів із 21 одного суду на Рівненщині. Надалі дослідники працюватимуть над другим етапом проекту – будуть проводити детальну перевірку відповідності реального та задекларованого способу життя суддів, декларації яких викликають найбільше сумнівів, шляхом проведення розслідування. Таким чином аналізуватиметься вся інформація стосовно підозрюваного посадовця чи судді, їх родичів, електронні декларації.

Кожне дослідження також включатиме елементи репортажу з виявлених сумнівних об’єктів нерухомості, які прямо чи опосередковано належать декларантам, інтерв’ю з ними, де судді матимуть можливість пояснити свої декларації та невідповідності в них.

Виявлені порушення оприлюднені для усіх ЗМІ та громадських об’єднань регіону під час прес-конференцій.  Інформація про порушення буде передана до НАЗК та НАБУ, а учасники проекту контролюватимуть проведення перевірки оприлюднених фактів цими антикорупційними органами.

Вам також може сподобатися

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *