“Антикорупційний моніторинг” рішуче засуджує напівтаємне та “пакетне” голосування в Рівнераді

Без назви-7

Громадська організація «Антикорупційний моніторинг» тривалий час досліджує прозорість прийняття земельних рішень у Рівненській міській раді. Про порушення, виявлені в результаті моніторингу, ми неодноразово розповідали в наших розслідуваннях. Оприлюднення фактів недотримання закону та маніпуляцій спричинили значний суспільних резонанс. Однак депутати Рівненської міської ради не поспішають дослухатися до законних вимог громади Рівного та прибрати всі схеми порушення закону і маніпуляції.

Суть наших зауважень до роботи Рівненської міської ради та виконавчого комітету стосовно підготовки та ухвалення земельних рішень:

  1. «Зіркові рішення». Йдеться про порушення порядку оприлюднення проектів рішень, відповідно до регламенту Рівнеради та законодавства «Про доступ до публічної інформації». Працівники виконкому з порушеннями виставляють на сайт проекти рішень, які абсолютно не відповідають винесеним на сесію проектам. Адже в опублікованих на сайті проектах рішень всі дані стосовно земельної ділянки, її отримувача, технічні параметри замінені на «********». Це автоматично дає підстави вимагати знімати з розгляду дані питання як такі, що не були оприлюдненні в 20-денний термін у встановленому порядку. Адже в проектах рішень не показувати можна лише індивідуальний податковий код отримувача, решта інформації має бути відкрита. Її приховування протизаконне. Ми не раз ловили міську раду на таких порушеннях під час підготовки проектів рішень із виділення земельних ділянок у масиві Макарова-Пржевальського, вулиць Буковинської-Борового. Зразки таких «проектів» ви можете побачити в додатках. Ми вимагаємо зняти з розгляду або скасувати такі рішення, притягнути до дисциплінарної відповідальності працівників, які їх готували.

 

  1. «Пакетне голосування». Не одну сесію поспіль на розгляд сесії виносяться так звані «земельні пакети». Міський голова та секретар Рівнеради такими діями, ймовірно, хочуть шантажувати депутатів. Адже у «пакети» об’єднують по 15-20 питань  із проектами рішень про виділення земельних ділянок родичам депутатів, суддів, прокурорів. Тричі поспіль питання про виділення у власність скандальних земельних ділянок на вулицях Макарова-Пржевальского виносили на розгляд сесії «пакетами». Дякувати Богу, депутати демонстрували відповідальну позицію і відмовлялися голосувати за такі «пакети».  Голосування щодо земельних питань має відбуватися тільки окремо за кожен проект рішення. Практика «пакетів» має бути скасована як маніпулятивна та корупційна.

 

  1. Рівнерада має розробити і затвердити новий порядок оприлюднення та обговорення проектів земельних рішень, вивчивши досвід міських рад інших міст. Наприклад, депутат Рівнеради Микола Бляшин пропонує наступний порядок: «Якщо проектом рішення передбачається надати дозвіл на розробку документації з землеустрою або передати у власність земельну ділянку, яка є вільною від забудови, про це обов’язково зазначається в назві проекту. У разі, якщо проект рішення стосується земельної ділянки у зв’язку з переходом права власності на нерухоме майно, приватизації земельної ділянки, про це також зазначається у назві проекту. В пояснювальній записці до проекту такого рішення вказуються дані про наявність нерухомого майна на такій земельній ділянці, вид та склад нерухомого майна і реєстраційні документи, фотофіксація фактичного стану ділянки (за можливістю). До проекту рішення розробником додається інформація про місце розміщення, розмір, план земельної ділянки, наявність комунікацій та обмежень, відповідність запропонованого виду використання даним генерального плану, фотофіксація фактичного стану ділянки (за можливістю). Строк підготовки проектів рішень із земельних питань повинен відповідати строкам, що установлені, відповідно до чинного законодавства та Регламенту». <4D6963726F736F667420576F7264202D20EFEEE7E8F6B3FF5FE3EEEBEEF1F3E

Дізнатися позицію депутатів Рівнеради журналісти зможуть під час прес-конференції 20 липня  об 11:00 у Медіа-центрі Рівненського агентства новин ERVE.UA за адресою: м. Рівне, вул. Драгоманова, 20. Мала зала рівненської філармонії (1 пов.). Учасниками прес-конференції стануть: голова постійної комісії Рівненської міської ради з земельних питань Людмила Туровська, керівник ГО «Антикорупційний моніторинг» Юрій Дюг, начальник управління земельних відносин Рівненської міської ради Сергій Таргоній, в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області Сергій Дубич,  депутат Рівненської міської ради Святослав Стельмащук.

Вам також може сподобатися