Рівненських та волинських підприємців вчили торгувати на “Прозорро”

1

Громадські активісти провели навчальний семінар для рівненських та волинських підприємців на тему “Публічні закупівлі. Можливості для бізнесу”. Кажуть, що таким чином намагаються підвищувати конкуренцію за бюджетні кошти, а це, в свою чергу, допоможе знизити корупцію.

У п’ятницю, 1 липня, активісти громадської ініціативи «За чесний тендер», разом з  партнерами, провели навчальний семінар для понад 20 представників різних підприємств з Рівненщини та Волині. Основною метою заходу було заохотити підприємців до участі у тендерах, а також навчити їх як перемагати та заробляти на бюджетних коштах.

За словами керівника громадської ініціативи «За чесний тендер» Святослава Клічука, вони уже давно зрозуміли, що без активної участі представників бізнесу у державних закупівлях неможливо ні побороти корупцію, ні підвищити ефективність витрачання коштів платників податків. А це мільйонні втрати лише в межах Рівненської області.

«Можна, наприклад, довго боротись за скасування дискримінаційних умов у тендерній документації, –  каже пан Святослав, – але якщо на тендер не прийде жодна фірма і гроші знову віддадуть комусь зі своїх, то громадський контроль позбавлений сенсу. Тому активісти намагаються налагодити співпрацю з розпорядниками бюджетів та підприємцями, аби нарешті підвищити конкуренцію за кошти з бюджету. Семінар, на якому вчили як правильно готувати документацію, а також як відстояти свої права – це один з кроків».

2

В ході навчання юрист громадської ініціативи «За чесний тендер» Мирослава Примак, яка, до речі, віднедавна ще й отримала статус агента команди Prozorro на Рівненщині, розповідала про законодавче регулювання публічних закупівель, а також про роботу в системі Прозорро. Керівник адвокатського бюро Микола Бляшин ділився своїми знаннями та досвідом щодо підготовки документації та розповідав про «підводні камені» тендерів. Василь Бляшин має чималий успішний досвід перемоги у державних закупівлях, тому його розповідь була особливо цікавою для слухачів. Керівник громадської ініціативи «За чесний тендер» Святослав Клічук розповів про можливості громадських активістів з контролю за тендерами, висвітлення зловживань та закликав усіх – замовників, громадськість та бізнес – разом працювати над підвищенням конкуренції та забезпеченням чесної боротьби за кошти платників податків.

Діяльність проводиться в рамках проекту «За чесний тендер на Рівненщині та Волині», що реалізовується Рівненським агентством журналістських розслідувань, за підтримки Програмної ініціативи «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження». Метою проекту є  сприяння та контроль над прозорістю організації та проведення тендерів на Рівненщині та Волині для ефективнішого використання коштів громади.

За детальнішою інформацією звертайтеся – Святослав Клічук 096-006-89-23

Вам також може сподобатися