Владі Рівного байдуже до пошкодженої інсталяції Героям “Небесної сотні”?

В ніч на 22 квітня відбулася дорожньо-транспортна пригода, через яку постраждалою виявилася… інсталяція Героям “Небесної сотні”. До цього часу ніхто її не відремонтував і, судячи з відповідей влади, ніхто цим не переймається, йдеться на порталі “Четверта влада”.

Прес-секретар патрульної поліції Оксана Юрченко розповіла, що винуватцем ДТП виявився 25-річний мешканець Костополя.

За свідченнями очевидців, молодий чоловік був у нетверезому стані і після вчинення аварії втік із місця події. За кілька днів патрульна поліція знайшла винуватця і справу передали до суду.

Водія притягнули до адміністративної відповідальності за ст. 124 Кодексу про адмінправопорушення: «Порушення водіями правил дорожнього руху, що спричинило  пошкодження транспортних засобів, вантажів, шляхів, шляхових споруд чи іншого майна».

– Суд відбувся 1 червня, він заплатив 340 грн за ДТП, а за те що він залишив місце пригоди – усне зауваження. А водіння в нетверезому стані не змогли довести, бо спіймали лише за кілька днів після ДТП, – коментує Оксана Юрченко.

За інформацією джерел «Четвертої влади», 25-річним мешканцем Костополя виявився Мельник Микола Андрійович, який повторно притягувався до адміністративної відповідальності після рівненського суду.

За даними єдиного судового реєстру, Миколу Мельника правоохоронці спіймали у Києві за водіння в нетверезому стані. Суд постановив визнати винним 25-річного мешканця Рівненщини винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ст. 130 ч.1 КУпАП «Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції».

Ми звернулися до Рівненської міської ради дізнатися,  чому інсталяцію досі не поремонтували, і дізнатися чи стягнула Рада збитки, які були завдані майну громади, з костопільського водія.

Начальниця управління комунальною власністю Наталія Поліщук каже, що не знає,  на чиєму балансі ця інсталяція. Каже звернутися в управління культури.

Начальник Рівненського міського управління культури Тарас Максименко каже, що в них на балансі інсталяція не перебуває.

– Я чесно не знаю навіть, – каже Максименко. – І там аварія була, і знаю, що зображення неба ще впало, я навіть декому із комунальників дзвонив, щоб вони там шматок неба підняли. Вони десь там його піднімали, але ця інсталяція – не в компетенції культури. Мене теж питання турбує, але ось така ситуація. Вам потрібно запитати в комунальників, вони мають бути компетентними в цьому.

На інформаційний запит Рівненський міськвиконком відповів, що інсталяція на балансі виконкому не перебуває.

Однак перший поверх будинку по вулиці Гоголя, 4, на якому розміщена інсталяція, належить територіальній громаді Рівного в особі Рівненської міської ради.

Отже, мистецький витвір, який мав вшановувати загиблих на Революції Гідності, пошкоджений вже кілька місяців. А оскільки він «безхозний», то міська влада ним не переймається.

За словами адвоката Миколи Глотова, власник майна має право звернутися до суду за відшкодуванням збитків, завданих протиправними діями.

– Якщо пошкоджено частину будинку, на який нанесене зображення, то зрозуміло, що про відшкодування шкоди має звертатись до суду власник або об`єднання власників (ОСББ), якщо воно в такому будинку створене. Якщо в будинку не створено ОСББ і він перебуває на балансі міста, то тоді місцева влада, згідно зі своєю компетенцією, має подавати позов до суду і відшкодувати кошти на ремонт.

Вартість художньо-скульптурної композиції «Небесна сотня» в Рівному – 74 тисячі 700 гривень. Левову частину цієї суми вніс «Фонд підтримки цінностей Майдану». У разі потреби частину суми обіцяла зібрати заступник міського голови Галина Кульчинська. Бюджетних коштів не залучали.

Інсталяцію вже псували написами, а також доставляли фото і замінювали шаржі Юрка Журавля на фотографії. Ось так інсталяція виглядала до руйнування восени 2015 року.

Вам також може сподобатися