Фальстарт управителів: у Здолбунові на Рівненщині незаконно проводять конкурс для управителів багатоповерхівок

здолбунів

Житлово-комунальну реформу вирішили значно прискорити в Здолбунові. Міський голова міста залізничників  Ігор Ольшевський вирішив не чекати вступу в дію норм нового законодавства і голосив достроково про проведення конкурсу з вибору управителів для багатоповерхівок міста. Таким діями керівництво міста порушило не тільки права мешканців багатоквартирних будинків Здолбунова, а й права компаній-управителів на вільну конкуренцію. Адже бажання покерувати місцевими багатоповерхівками поки виявили лише дві компанії. Тим часом закон чітко регламентує, що такі конкурси можна проводити тільки з 1 липня та після затвердження відповідного положення урядом.

Оголошення про проведення конкурс було опубліковане на порталі «Здолбунів сіті»  ще 7 червня http://www.zdolbunivcity.net/konkurs-dlya-upravyteliv/.

«Здолбунівська міська рада оголошує конкурс з надання послуг з управління багатоквартирним будинком, які самостійно не визначились з формою управління, який буде проводитись 29.06.2016 о 14 годині в приміщенні Здолбунівської міської ради (2 поверх, зал засідань). Кінцевий строк подання конкурсних пропозицій від учасників приймаються до 10 години 29.06.2016 року за адресою: вул. Василя Жука, 1 (2 поверх), м. Здолбунів кабінет № 3., – йдеться в оголошенні.

234567

Виявивши оголошення, громадські активісти одразу забили на сполох. Відповідну заяву щодо ініціативи Здолбунівської міської ради зробила і громадська організація «Антикорупційний моніторинг»:

– Ми закликамо місцеві ради Рівненщини не порушувати вимоги закону «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».  Адже на Рівненщині вже є приклади оголошення незаконних конкурсів з вибору управителів для багатоквартирних будинків.  Здолбунівська міська рада вирішила проводити такий конкурс 29 червня. Навіть розмістила відповідне оголошення: http://www.zdolbunivcity.net/konkurs-dlya-upravyteliv/

«Антикорупційний моніторинг» наголошує  відповідно до закону «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» проведення конкурсу з вибору управителів стане можливим лише з 1 липня 2016 року. Не раніше. Крім того проведення конкурсу можливе лише за правилами, які має затвердити Мінрегіонбуд відповідним положенням. На даний час ще не підписаний наказ «Про затвердження Порядку проведення конкурсу з надання послуги з управління багатоквартирним будинком». Що автоматично робить проведення таких конкурсів неможливим до підписання наказу. За нашою інформацію положення таки буде затверджене в кінці червня. Однак, зараз тривають дискусії, щодо ключових пунктів положення.  Ми закликаємо місцеві ради не проводити незаконні конкурси, а вже оголошені – скасувати. Інакше їх результати будуть оскаржені та скасовані у встановленому законом порядку. Після затвердження порядку місцеві ради зможуть провести такі конкурси законно, відкрито і прозоро.

Рівненський експерт з питань ЖКГ Сергій Пінчук теж підтвердив несвоєчасність проведення такого конкурсу.

– Фальсстарт. Це наслідок того, що немає кому здійснювати нагляд за законністю рішень органів самоврядування. Скасувати такий конкурс може тільки суд. Або сама рада, – наголосив Сергій Пінчук.

Тим часом депутат міської ради Здолбунова та заступник голови Здолбунівської ОДА Микола Орлов зауважив, що питання про конкурс взагалі не виносилось на розгляд сесії місцевої ради:

– На сесію це питання не виносилося, це видно виконком собі заняття придумав чи хтось з апарату. Хоча і в розділі документів виконкому такого не знайшов, просто оголошення. Хоча є і критерії оцінки і перелік житлових будинків. Але дата, так, сумнівна.

IMG_2498-2-1

Заступник міського голови Здолбунова Володимир Кондратюк

Тим часом після дзвінка журналістів у Здолбунівській міській раді заговорили про скасування або відтермінування проведення конкурсу.

– Ми підготувалися до такої події завчасно, але вчора були прийняті зміни по ОСББ, по особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку. Міська рада зараз чекає, коли ці зміни будуть опубліковані на сайті Мінрегіону і скоріш за все конкурс буде відмінено. Про себе на даний момент дали інформацію дві управлінські компанії, – прокоментував ситуацію заступник міського голови Здолбунова Володимир Кондратюк.

 

Підготували Юрій Дюг, Ольга Ферар.

Вам також може сподобатися