«Засекречений» конкурс: СБУ Рівненщини, попри кримінальне розслідування, уклала новий договір зі скандальним забудовником елітної ділянки державної землі

конкурс

Поки військова прокуратура та поліція розслідують три кримінальних провадження за фактами ймовірних порушень при передачі гектара державної землі на вулиці Поповича, 65-А. СБУ Рівненщини знайшла свій шлях встановлення законності у власних господарських справах. Скандальне будівництво елітних котеджів на промисловій землі спецслужба не тільки не зупинила, а й уклала з забудовником новий договір. Крім того керівництво СБУ заявляє, що влітку 2015 року землю віддали в суборенду ТзДВ «Фірма «Рівненчанка» після конкурсу. Однак, всі документи конкурсу начальник управління СБУ у Рівненській області Василь Бедрій від громадськості приховав і засекретив.

В травні 2014 року Рівненська районна держлікарня ветмедицини вирішилась відмовитися від гектара промислової землі за адресою: м. Рівне, вул. Поповича, 65-А. Це якраз навпроти будинку міського голови Рівного.  Менше, ніж за місяць тодішній голова Рівненської ОДА Сергій Рибачок двома розпорядження забрав ділянку в ветеринарів та передати її в суборенду Службі безпеки України в Рівненській області. Значні сили, кинуті на оформлення всіх земельних документів, дозволили СБУ вже на початку серпня провести всі необхідні договори і передати ділянку в суборенду на 10 років товариству з додатковою відповідальністю “Фабрика «Рівненчанка»” для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд будівельних організацій та підприємств. Крім того, при реєстрації прав оренди, було самовільно і незаконно змінено цільове призначення ділянки. Наразі невстановлені зловмисники винайшли новий вид цільового признання: “Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд будівельних організацій та підприємств, з правом передачі в суборенду (для будівництва індивідуальних житлових будинків “під ключ”)”.

DSCN9420

Проводив «спецоперацію» і підписував всі документи на оренду земельної ділянки тодішній нелюстрований начальник управління СБУ в Рівненській області Віктор Козлов. Він не усунув суттєвих порушень та дав мовчазну згоду на забудову промислової земельної ділянки елітними котеджами. Не вчинили жодних дій із усунення порушень закону і наступні начальники обласного управління СБУ Валерій Мечкало та Василь Бедрій.

Три кримінальні провадження

Обурені нахабною забудовою державної землі громадські активісти почали шукати правди у Рівненській ОДА та УСБУ в Рівненській області. Однак жоден чиновник із цих установ не зробив нічого, щоб перешкодити нецільовому використанню державної земельної ділянки номінальною вартістю більше 2 мільйонів гривень.  ГО «Антикорупційний моніторинг» зібрала всі документи цієї справи і  звернулась з відповідними заявами до органів прокуратури з проханням перевірити законність виділення земельної ділянки та її забудови елітними котеджами. Як результат зараз правоохоронні органи розслідують одразу три кримінальні провадження.

додаток_16

Військова прокуратура Рівненського гарнізону розслідує кримінальне провадження №42015140400000114, внесене в Єдиний реєстр досудових розслідувань 06.10.2015 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 364 ч. 1 КК України, за фактом зловживання службовим становищем керівництва СБУ Рівненщини щодо сприяння отриманню в суборенду третім особам земельної ділянки, виділеної Рівненською ОДА для УСБ України.

Прокуратура  Рівненської області, за фактами дій та бездіяльності керівництва Рівненської ОДА, порушила кримінальне провадження № 42015180000000271, яке внесене в Єдиний реєстр досудових розслідувань за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 367 ч. 1 КК України.  Матеріали даного провадження для проведення досудового слідства прокуратура Рівненської області спрямувала до Головного управління Національної поліції в Рівненській області.

Рівненським відділом поліції порушене  кримінальне  провадження №42015180010000143 і внесене в Єдиний реєстр досудових розслідувань за ознаками вчинення посадовими особами реєстраційної служби Рівненського міського управління юстиції кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366 ч. 2 КК України.

Договір під слідством

Тим часом через два місяці після відкриття кримінальних проваджень у грудні 2015 року СБУ Рівненщина навіть не подумала призупинити всю діяльність щодо ділянки на Поповича, 65-А до завершення розслідування, а пішла ще далі. Так, 10 грудня 2015 року начальник управління СБУ в Рівненській області Василь Бедрій укладає з ТзДВ «Фабрика «Рівненчанка» новий договір,  яким визнає право забудовника взяти на себе додаткові зобов’язання.

1

Підставою для укладання нового договору став нібито проведений 5 серпня 2015 року конкурс із укладання договору суборенди землі в м. Рівному. Чому нібито? Тому, що жодного документу, який би засвідчував проведення такого конкурсу, СБУ не надала. «Антикорупційний моніторинг» попросив начальника управління СБУ Василя Бедрія надати копії наказу про проведення конкурсу, інформацію про склад конкурсної комісії, перелік підприємств-учасників конкурс та протокол засідання конкурсної комісії. Натомість отримав офіційну письму відмову Василя Бедрія надавати таку інформацію. У своїй відповіді керівник спецслужби відзначає, що інформація про проведення комерційного конкурс з оренди державної  землі є службовою інформацією з обмеженим доступом.

2

З аналогічним зверненням до Василя Бедрія звернувся і народний депутат України Остап Єднак. Втім, Василь Бедрій вирішив порушити закон і надіслав офіційну відмову депутату Верховної Ради в доступі до всієї інформації про конкурс суборенди гектара державної землі.

3

Що ж змусило поважного офіцера, полковника вдатися приховування інформації? І який сенс приховувати документи про суто комерційний конкурс, який не має жодного значення для обороноздатності держави? Хочеться вірити, що ці документи принаймні є, і рано чи пізно їх оприлюднять. Якщо, звісно, ніхто не поставив собі за мету вводити в оману громадськість.

Кому квартири?

Є ще один цікавий факт. І фірма-забудовник, і СБУ дивним чином «забули» про додаткові зобов’язання аж на півтора року. «Прояснити» пам’ять їм допомогла тільки військова прокуратура після порушення відповідного кримінального провадження. То в чому ж полягали ті додаткові зобов’язання? Відповідно до нового договору, “Фабрика «Рівненчанка»” мала передати управлінню СБУ в Рівненській області дві однокімнатні квартири на вулиці Буковинській. Й справді, у січні 2016 року СБУ отримало дві квартири від «Рівненчанки» загальною вартістю 250 тисяч гривень. «Антикорупційному моніторингу» надали копії відповідних договорів.

Крім того, фірма взяла на себе зобов’язання передати (укласти договори самостійно або через третю сторону) шість (6) квартир, згідно з листом №28 від 25.07.2014 року для співробітників УСБУ в Рівненській області. «Антикорупційний моніторинг» просив СБУ роз’яснити таке формулювання пункту договору, однак відповідь не отримав. З договору не зрозуміло, чи отримає ці квартири СБУ у власність як службові, чи малась на увазі передача безпосередньо у власність певним працівникам спецслужби. Хочеться вірити, що йдеться саме про перший варіант.  Адже передача житла від приватної фірми безпосередньо у власність офіцерів є отриманням неправомірної вигоди або підкупом.

Тим часом поки що у єдиному реєстрі речових прав на нерухоме майно немає жодних згадок про передачу зазначених квартир  у власність управління СБУ.

Просили тато, просили мама…

Жодна зі сторін у договорі не задекларувала бажання хоча б спробувати вирішити питання нецільового призначення державної землі. Навіть більше, Василь Бедрій від імені СБУ взяв на себе зобов’язання максимально допомоги забудовнику остаточно позбавити державу права власності на вказану земельну ділянку. Так, у договорі зазначено: «Після завершення будівництва малоповерхової забудови в м. Рівному по вул. Поповича, 65-а, згідно укладеного договору суборенди землі, СБУ звернеться  до Рівненської ОДА з проханням припинити договір оренди землі (як в наслідок суборенди), укладеного між Управлінням СБУ в Рівненській області та Рівненською обласною державною адміністрацією та з проханням укласти новий договір між РОДА і обслуговуючою організацією».

А доки керівництво управління СБУ в Рівненській області мило домовляється з фірмою-забудовником, військова прокуратура та Національна поліція продовжує розслідування проваджень, елітні котеджі на вулиці Поповича, 65-А добудовують. Можливо, під час наступного візиту в Рівне Генерального прокурора Юрія Луценка та голову СБУ Василя Грицака буде сенс запросити їх не в колишню «Асторію», а в котеджі на Поповича. Думаємо, що їм має сподобатися.

Історія «дерибану»

Нагадуємо, що об’єктом розслідування стала  земельна ділянка з кадастровим номером 5610100000:01:042, загальною площею 0,99998 га, яка розташована за адресою: м. Рівне, вул. Поповича, 65-А та перебуває у державній власності.

7 травня 2014 року начальник Рівненської районної держлікарні ветмедицини Микола Білоус звернувся до тодішнього голови Рівненської ОДА Сергія Рибачка з проханням вилучити та передати Рівненській обласній державній адміністрації для управління капітального будівництва частину земельної ділянки загальною площею 0,99998 га, яка перебуває у постійному користуванні Рівненської районної державної лікарні ветеринарної медицини, згідно з листом Державної ветеринарної та фітосанітарної служби. Вже 21 травня цього ж року, відповідно до свого розпорядження №188, Сергій Рибачок припиняє право користування земельною ділянкою лікарні ветеринарної медицини та відносить її до земель запасу житлової та громадської забудови державної власності.  27 червня Сергій Рибачок, згідно зі своїм розпорядженням №274, надає дозвіл управлінню Служби безпеки України в Рівненській області на розроблення та погодження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки (в тому числі органами архітектури Рівненської міської ради).

Менше, ніж за місяць, 16 липня, той же голова Рівненської ОДА, відповідно до  свого розпорядження №304, затверджує проект землеустрою та передає в оренду з правом передачі в суборенду терміном на 10 років управлінню Служби безпеки України в Рівненській області земельну ділянку площею 0,9998 гектара за рахунок земель запасу житлової та громадської забудови державної власності в межах міста Рівне.

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 08.08.2014, індексний номер 25353922, управління Служби безпеки України в Рівненській області зареєструвало право оренди на земельну ділянку площею 0,9998 гектара та передало в суборенду зазначену земельну ділянку товариству з додатковою відповідальністю “Фабрика «Рівненчанка»” для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд будівельних організацій та підприємств.

Підписував договір вже колишній начальник управління СБУ в Рівненській області Віктор Козлов.

Законодавство чітко регламентує цільове призначення будь-якої земельної ділянки.  Змінити його законно дуже непросто, тим більше, якщо йдеться про землю державної форми власності.  НЕМАЄ такого цільового призначення  – “Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд будівельних організацій та підприємств, з правом передачі в суборенду (для будівництва індивідуальних житлових будинків “під ключ”)”, як зазначено у реєстраційних документах оренди цієї земельної ділянки.  Отримавши витяг із неправильним цільовим призначенням земельної ділянки, товариство з додатковою відповідальністю “Фабрика «Рівненчанка»”  отримало підстави для початку незаконного будівництва на державній землі житлових будинків. “Фабрика «Рівненчанка»” має доволі сумнівну репутацію та кілька судових рішень про примусове стягнення боргів.

Незважаючи на очевидні порушення норм закону та пунктів договору оренди земельної ділянки, юристи управління СБУ у Рівненській області не почали процедуру оскарження дій орендаря та не зверталася в суд для примусового розірвання договору. Тим часом жодної правової оцінки бездіяльності підлеглих не дав і тодішній начальник управління СБУ в Рівненській області  Віктор Козлов. Кричущу бездіяльність у цій справі допустив і наступник начальник управління СБУ в Рівненській області Валерій Мечкало та його підлеглі.

mSWkN2mJ6TI

Навіть більше, в грудні СБУ вирішила поділити земельну ділянку на п’ять земельних ділянок та звернулась до Рівненської ОДА з прохання надати згоду на цю процедуру.

Тим часом жодних дій щодо дотримання фірмою-забудовником закону та умов договорів оренди посадові особи Рівненської ОДА не вчинили. Зокрема, контроль за виконанням розпорядження голови обласної державної адміністрації № 304 покладено на першого заступника голови Рівненської ОДА Юрія Приварського. Замість того, щоб вжити невідкладних заходів та домогтися дотримання законності, Юрій Приварський окремим розпорядженням № 686 надає згоду на поділ земельної ділянки на п’ять земельних ділянок без зміни їх цільового призначення.

Таке рішення дало змогу Товариству з додатковою відповідальністю «Фабрика «Рівненчанка»» у липні 2015 року зареєструвати право власності на окремі об’єкти незавершеного будівництва.  Таким чином притягнення винних до відповідальності ще більше ускладнилося.

DSCN9418_новый размер

Контроль за виконанням розпорядження голови Рівненської ОДА № 304 «Щодо відведення земельної ділянки в оренду терміном на 10 років Управлінню Служби безпеки України в Рівненській області» від 16 липня 2014 року покладений саме на Юрія Приварського. Однак він не вчинив жодних дій, щоб попередити очевидне порушення закону  і оскаржити незаконну реєстрацію права власності на ділянку та зміну цільового призначення.

Навіть більше, Юрій Приварський окремим розпорядженням № 686 надає згоду на поділ земельної ділянки на п’ять земельних ділянок без зміни їх цільового призначення орієнтовною площею 0,7829 гектара, 0,0611 гектара, 0,0611 гектара, 0,0469 гектара, 0,0478 гектара.    Також Юрій Приварський знав, що на основі сертифіката на право власності земельної ділянки з незаконним цільовим призначенням  забудовником проведена реєстрації права власності на об’єкти незавершеного житлового будівництва. Це є очевидним порушенням договору оренди земельної ділянки. Однак навіть після цього за два роки  Юрій Приварський  не вчинив жодних дій для усунення порушень умов договору оренди та попередження завдання збитку державі.

Свою поінформованість про порушення умов договору оренди Юрій Приварський  підтвердив в інтерв’ю газеті «Рівне вечірнє» 16 листопада 2015 року.

В даному випадку, тільки за договором, вартість захопленої земельної ділянки – майже два мільйони гривень. Її ринкова вартість може бути значно вищою. Тобто дії чи бездіяльність може призвести до втрати державою права власності на цю ділянку. Як наслідок, держава отримає збиток у особливо великих розмірах.

 

Чия земля

СБУ з початку 2000-х років регулярно отримувала від міської влади земельні ділянки. І більша частина з них була призначена для житлового будівництва. З 15 земельних ділянок, які мають приналежність до СБУ, 8 призначені для будівництва житлових будинків.

Детальніше інформацію про це, а також розташування ділянок ви можете переглянути в інфографіці:

 

інфографіка_СБУ<F0E5BAF1F2F020E7E5ECEBB320F1E1F35FEFF0EEEAF3F0E0F2F3F0E0202D20E<F0E5BAF1F2F020E7E5ECEBB320F1E1F35FEFF0EEEAF3F0E0F2F3F0E0202D20E

 

___________

Розслідування зроблене у рамках проекту «Блогери проти корупції», який здійснюється за підтримки Міністерства закордонних справ королівства Норвегія спільно з «Freedom House» та Інститутом масової інформації.

Без назви-2

Вам також може сподобатися