50-мільйонний пиріг: влада Рівного взяла чіткий курс на комунальний «дерибан» 800 багатоповерхівок

1_1_1

У Рівному майже 800 будинків так і не визначилися з формою управління. Їх мешканці досі не провели зборів, не створили ОСББ. А це означає, що долю цих поверхівок визначить на відповідному конкурсі, який проведе міська влада.  Їх виставлять у якості лотів на торги компаніям-управителям. Міський голова, депутати Рівнеради змогли пролобіювати в  склад конкурсної комісії своїх людей, які у потрібний момент можуть підтримати піднятою рукою «потрібні компанії». А поборотися є за що. Адже щороку мешканців Рівного сплачують комунальним компаніям, тобто ЖКП майже 50 мільйонів гривень в якості комунальних послуг.

Цьогоріч вступив у дію Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Відповідно до нього, всі власники квартир у багатоповерхівках  мають визначити форму управління своїм будинком: створити ОСББ, обрати управителя.   Якщо  ж цього не зроблено, то з 1 липня управителя для багатоквартирних будинків на конкурсній основі призначить виконавчий комітет.  На торги компаніям-управителям у Рівному виставлять 766 будинків, які потребують обслуговування. Ознайомитися з їх переліком можна на сайті Рівненської міської ради.

2 3

На початку вересня на сайті Рівнеради опублікували проект рішення виконкому «Про організатора конкурс у з вибору управителів для багатоквартирних будинків у Рівному». У ньому до складу конкурсної комісії запропонували лише чиновників та трьох депутатів Рівнеради.

Непрозорий принцип формування комісії обурив місцеві громадські організації. Натомість влада обіцяла доопрацювати проект рішення та врахувати всі зауваження. Але…  в кінці жовтня проект без обговорення збирались винести на розгляд виконкому. Щоправда, після скандалу в соціальних мережах в останній момент таки зняли з розгляду.

СВІЙ ДО СВОГО ПО СВОЄ

Щоб конкурс із вибору управителів для багатоквартирних будинків відбувався відкрито та прозоро, громадські організації, які займаються питаннями ЖКГ, написали звернення міському голові Володимиру Хомку.  Хотіли  знати його позицію, а тоді визначатися, чи подавати кандидатури в комісію. Адже на зустріч з активістами представники управління ЖКГ публічно на камери апелювали – включать до складу комісії тільки ті організації, у статуті яких  вказана «діяльність у сфері ЖКГ».

6

–  Основне, чого вимагали від міської влади громадські активісти, це, по-перше, чітко визначити критерії формування конкурсної комісії. Мова йде, зокрема, про квотування – щоб до її складу входила третина депутатів, третина працівників житлово-комунальної галузі та третина громадських активістів. По-друге, дуже важливо, як будуть визначатися лоти, тобто як поділятиметься місто. Процес має бути публічним. І, по-третє, ключовим моментом є розподіл балів, за яким визначатимуть переможців. Складається враження, що міська влада хоче провести не відкритий конкурс, аби запустити на ринок максимальну кількість гравців, а зробити так, щоб переможцями стали потрібні комусь фірми, – вважає експерт у галузі ЖКГ Сергій Пінчук.

Дати відповідь на звернення громадських організацій мер не встиг (закон дозволяє робити це впродовж 30 днів). А зібрав засідання виконкому. Громадській організації в комісію таки включили. За її склад проголосували на виконкомі.

%d1%81%d1%85%d0%b5%d0%bc%d0%b0_%d0%b1%d1%83%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%ba%d0%b8

4 5

Крім чиновників, долю будинків вирішуватимуть і депутати Рівненської міської ради. Фракцію «Самопоміч» представлятиме Назарій Поліщук, БПП – Андрій Кузьміч, «Радикальну Партію» – Роман Стасюк, «Батьківщину» – Галина Кульчинська, «Громадський контроль» – Любов Романюк, «УКРОП» – Олександр Довжаниця, «Свободу» – Олег Карпяк.

Набагато цікавіша ситуація з представниками громадських організацій. Мало того, що більшість рівнян про них майже не чула, то ще й всі з цих учасників мають відношення до партії «Свобода». Гнеся Олександра Анатолійовича до комісії делегувала ГО «Громадська Організація “Центр Сприяння Розвитку Міст І Регіонів“, засновником якої є депутат Рівнеради від «Свободи» Роман Петролюк. Громадська організація “Волонтерський рух “Покрова” з … Острога делегувала в комісію Конькову Галину Борисівну, яка у 2015 році була кандидатом у виборчому списку ВО «Свобода» до Рівненської міської ради. Громадська організація «Місто мого серця» делегувала Шевчук Ірину Юріївну, яка також у 2015 році була кандидатом у виборчому списку ВО «Свобода» до Рівнеради. Дуже вболівають за комунальну галузь міста і в «Студентській раді РДГУ», тому делегували в комісії Шарову Юлію Сергіївну, яка, ви не повірите, у 2015 році була кандидатом у виборчому списку ВО «Свобода» до Рівнеради. І наостанок від ГО «Час дій» у комісію увійде колишній «свободівець» Лащук Олександр Іванович, який раніше був критиком Володимира Хомка, а останні два роки активно захищає його позиції всіма доступними способами.

РУЧНІ КОМПАНІЇ

Хто ж може потенційно брати участь у конкурсі з вибору управителів? Знаних компаній на ринку фактично немає. Більшість місцевих компаній, інформацію про які можна знайти у відкритому доступі, засновані у 2014-2016 роках і досвіду управління будинками практично не мають. Вийняток може становити компанія «Рівне Дім Сервіс», яку часто хвалив міський голова Володимир Хомко. Зараз компанія надає аварійні послуги мешканцям, яких обслуговують декілька ЖКП, та займається парком «Хімік».

Інші більш-менш відомі компанії краще класифікувати за політичними партіями, адже їх засновники так чи інакше мають відношення до депутатів більшості партій, які представлені в Рівнераді.

«Радикальна партія». Депутату радикалу Роману Стасюку доведеться оголошувати конфлікт інтересів та не голосувати, якщо його комунальна компанія «Арм Еко» (понад 10 років був засновником) таки спробує взяти участь у конкурсі. Крім того, подейкують, що прихильна до нього людина очолює одне з Рівненських ЖКП. Не варто списувати з рахунків іншого радикала, начальника ЖКП «Західне» Миколу Тарасюка, який був засновником управляючої компанії «Західна». Також на території його ЖКП випливла дивна фіктивна управляюча компанія «Єврокомунсервіс».

«Громадський контроль». Головним «комунальником» тут виступає депутат Рівнеради Святослав Євтушенко. Точніше його дружина Ольга, яка є засновником «Другої рівненської управляючої компанії» та ще низки створених, а пізніше ліквідованих управляючих компаній.

«УКРОП». В комунальній сфері партія представлена екс-кандидатом на виборах до Черкаської міської ради Юрієм Кубрицьким. Він працював юристом у черкаській управляючій компанії  “Придніпровська СУБ”, а цьогоріч начальником Рівненського ЖКП «Сонячне». Також Юрій Володимирович є співзасновником «Управляючої компанії «Сонячне», яка зареєстрована за адресою ЖКП «Сонячне». Тут же зареєстрована і управляюча компанія «Рівненська служба утримання будинків», керівник якої Работенко Ігор Павлович був керівником черкаської «Служби управління будинками», в структурах якої і працював Юрій Кубрицький.

«Свобода». Активісти цієї партії створили управляючу компанії «Для людей», яка зареєстрована в Здолбунові. Її засновники Верещук Віктор Володимирович – член партії «Свобода», був членом ДВК на виборах 2014 року, Козачок Дмитро Віталійович та Бондарець Олександр Іванович – помічники народного депутата Олега Осуховського.

Також участь у конкурсі можуть взяти управляючі компанії  «Перша рівненська управляюча компанія», «Чистота і порядок», «Пічніч», «Комфортний дім», «Рівнеспецбудінвест» та інші. Власне, для того, щоб управляти будинками, компанія не обов’язково має містити в назві слово «управляюча», достатньо лише мати відповідні КВЕДи. Саме тому перелік охочих управителів ми знатимемо після оголошення конкурсу та прийому документів.

Однак вже зараз є підстави вважати, що принаймні 7 учасників конкурсної комісії можуть мати потенційний конфлікт інтересів при голосування. Про це вони будуть зобов’язані повідомити і не брати участь у голосуванні, інакше їх притягнуть до відповідальності за адміністративне корупційне правопорушення.

Стаття 172-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення – порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів. Неповідомлення особою у встановлених законом випадках та порядку про наявність у неї реального конфлікту інтересів  тягне за собою накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Вчинення дій чи прийняття рішень в умовах реального конфлікту інтересів  тягне за собою накладення штрафу від двохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Дії, передбачені частиною першою або другою, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення,  тягнуть за собою накладення штрафу від чотирьохсот до восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком на один рік.

ТАРИФИ ЗРОСТУТЬ?

Міська влада ніяк не бажає працювати в комунальній сфері прозоро. Просто в каламутній воді легше ловити рибу.

– Є проект рішення виконкому про підвищення вартості обслуговування будинків житлово-комунальними підприємствами із 2 гривень до 3 – 3,5 гривні за квадратний метр.  І це в той час, коли ЖКП мають ліквідовувати. Для чого це потрібно? Це легітимізує значно вищий тариф.  Тож, очевидно, що на ринок будуть заводити «свої» управляючі компанії. Виходить, що конкурс проводить міська влада, договір із переможцями укладатиме міська влада. Там же буде визначатися і ціна. Але платитимуть мешканці. При цьому їх вплив на процес вибору управителів буде мінімальний. Якщо ж мешканці хочуть мати можливість контролю, то їм необхідно проводити збори, створювати ОСББ і самим визначати управителя. Тільки тоді це можливо,  – вважає експерт у галузі ЖКГ Сергій Пінчук.

МАЙНО ЯК ІНСТРУМЕНТ МАНІПУЛЯЦІЇ

Водночас є ризики, що майно ЖКП, у тому числі й техніку, можуть віддати в оренду «своїм» управляючим компаніям. Принаймні такі проекти рішень  вже опубліковані на сайті Рівнеради.

Натомість активісти переконані – все майно ЖКП передавати в оренду недоцільно. Техніку краще було б віддати  іншим міським комунальним підприємствам.

– Наше завдання – щоб матеріально-технічна база перейшла в ті існуючі комунальні заклади, які залишаються. Адже це обладнання закуплене за кошти міського бюджету, – пояснює голова правління ГО «Рада голів ОСББ» Роман Алексійчук. – Днями начальник ШЕУ говорив, що йому бракує техніки. Тобто який резон передавати комунальну техніку фірмі, що буде заробляти на цьому гроші? Якщо я, наприклад, хочу чистити каналізацію, то у свій бізнес інвестую і закупляю обладнання, щоб на ринку виглядати біль спроможно. Тому наше завдання – проконтролювати, щоб обладнання все-таки перейшло в комунальні заклади. Інакше нам доведеться купувати його вдруге. Якщо, наприклад, трактор свого часу придбали за 60 тисяч гривень, і то була висока ціна, то сьогодні він може коштувати вже до мільйона. То навіщо значно дорожче купувати для міста техніку, якщо можна використати ту, яку вже маємо? Єдине, що можемо дозволити – це забрати в оренду приміщення колишніх ЖКП на конкурсній основі і за гарну оплату.

7

Тим часом Сергій Пінчук вважає, що майнові комплекси ЖКП передаватимуть в оренду не з доброї волі, а щоб ще більше вплинути на об’єктивність проведення конкурсу. Комісія може маніпулювати конкурсними балами.

– Конкурсна комісія визначає переможця за кількістю балів. Всього їх є 100. 50 балів – ціна, тобто яку вартість обслуговування будинку ставить управляюча компанія. Це чітко визначено в положенні. А от решту 50 балів розподіляють за рішенням конкурсної комісії. Їх дають за матеріально-технічну базу, персонал (його наявність, підготовку), фінансову спроможність підприємства і досвід. Тепер згадайте одну річ: міський голова говорив, що все обладнання ЖКП буде передано в оренду. Кому? Якимось управляючим компаніям. І якщо «свої» отримали в оренду все майно, а трудові колективи ЖКП створили управляючі компанії, то не важко порахувати, як розподіляться бали. Маніпулюючи цими 50 балами, конкурсна комісія, можна визначити такі критерії оцінки, що переможуть тільки «свої». Це те, що я називаю непрозорим процесом, коли комісія повністю складається з представників виконкому або депутатів, які причетні до створення управляючих компаній, – резюмує Сергій Пінчук.

______

Моніторинг здійснюється в рамках проекту «Прозора «комуналка» – унеможливлення конфлікту інтересів при виборі компаній-управителів для багатоповерхівок Рівного», за підтримки ПРООН.

Вам також може сподобатися