Керівник “Антикорупційного моніторингу про найдорожче в Україні рівненське теплопостачання

Без назви-5

Громадські активісти оприлюднили рейтинг, згідно якого у Рівному одні з найдорожчих цін на теплопостачання і гарячу воду. Про це повідомляє “СфераТВ“. Якщо хочете жити в Рівному – готуйте свій гаманець до стресів. Адже саме в цьому, на перший погляд, невеличкому і компактному обласному центрі найкусючі ціни на комунальні послуги за тепло і гаряче водопостачання. Принаймні, такі факти підтверджують  громадські активісти.

Юрій Дюг, засновник ГО «Антикорупційний моніторинг»:

– Тези про те, що в Рівному одні з найдорожчих комунальних послуг, зокрема,  тепло і гаряча вода – це не є якісь домисли, це дослідження всеукраїнські по всіх містах, які проводяться  авторитетними організаціями і Міністерствами. Так, є такий факт, що в Рівному одні з найдорожчих  послуг. Незрозуміло чому вони дорожчі. Бо місто ,як і сусідні, має той самий газ, той самий стан будинків. Але чомусь, до встановлення лічильників, мешканці по нормах платять більше.

В області Рівне платить за тепло чи не найменше, попередню інформацію намагається спростувати міський голова Володимир Хомко.

Володимир Хомко, міський голова Рівного:

– Відверта брехня. У вас є родичі – подзвоніть в Дубно, Радивилів , райцентри – це ж легко перевірити. І ви побачите, що місто на першому місці в області  найнижче, майже найнижче. Вода в нас буде дорога. Як колишній директор «Водоканалу» скажу, бо ми качаємо воду за 35 км, Луцьк – за 15 км, а Черкаси бере у місті, в центрі міста. Очевидно, що в Черкасах буде вода завжди найдешевша, в Луцьку дешевша, а в Рівному – дорожча.

Високі ціни на комунальні послуги породжують високі ціни на оренду і продаж житла. У соцмережах пишуть , що Рівне у четвірці міст із дороговартісними квартирами.  Бо, мовляв, ми ближче до кордону із Польщею, траси міжнародного значення , ціну набиває і нелегальний видубуток бурштину у сусідніх районах. Тенденцію до завищених цін спростовують рієлтори. Кажуть, ціни у нас середні.

Олександр Ляшук, голова правління Рівненського міського відділення АФНУ:

– Почнемо з оренди житла. То, наприклад, однокімнатна квартира коливається від 1700 до 2500 – це квартира із середнім косметичним станом. Що стосується купівлі-продажу квартир: вторинне житло в панельному будинку в Рівному можна купити за 16 тисяч доларів США. Квартира поліпшеного планування може коливатися 19-18 тисяч доларів США. Рівне виглядає активним у купівлі-продажу нерухомості, але сказати, що в нас найвищий рівень цін, так було б несправедливо сказати.

Взагалі, на скільки Рівне безпощадне до гаманця своїх жителів, ми вирішили поцікавитися у самих рівнян.

– Дорого. Бо як взяти пенсію,комуналку, то на пенсію купиш їсти, заплатиш за квартплату і що залишається на прожиття? Нічого

– Ну в нас трохи дешевше жити,ніж в Києві. Бо я дивився, в Києві взяти квартиру 3,5 тисячі, а ще комуналка. Але там зарплати 5-6 тисяч, але всеодно ще прожити,поїсти.

– Я бачу, що в порівняні з іншими містами, там , можливо, зарплати більші, а в нас – менші. І по розподілу товарів, зарплати несумісні взагалі. Виходить, люди через те страждають.

Вагомо впливати на цінову політику у своєму місті жителі не можуть. Але, громадські активісти кажуть,  навіть у питанні формування тарифу  громада має право долучатися до аудиту. То ж тут головне бути не пасивним і відстоювати свої права.

 

Вам також може сподобатися