Хата для генерала:  СБУ Рівненщини не знає, як начальник управління приватизував землю і будинок

будинок_генерала

Управління СБУ в Рівненській області не може навести лад у власній господарській діяльності. Або ж навмисно приховує від громадськості інформацію про земельні ділянки, які виділені під житлове будівництво. На початку 2000-х років тодішній начальник управління Віктор Садовник отримав у якості службового житла будинок на вулиці Зарічна, 29-А в Рівному та приватизував його.  Натомість теперішній очільник СБУ Рівненщини Василь Бедрій заявляє, що жодних документів стосовно цієї земельної ділянки в обласному управлінні немає.

Нагадаємо, що, в рамках комплексного розслідування, ГО «Антикорупційний моніторинг» промоніторила земельні ділянки, які отримало СБУ на Рівненщині,  та їх подальше використання.  Начальник управління СБУ в Рівненській області Василь Бедрій в офіційній відповіді на звернення повідомив, що за 25 років СБУ та її структурні підрозділи отримали лише дві ділянки. Одна з них, площею 0,45 га, знаходиться на вулиці Олени Теліги, а друга, площею, 0,9, –  на вулиці Поповича, 65-А.

Натомість «Антикорупційний моніторинг» з’ясував, що СБУ з початку 2000-х років регулярно отримувала від міської влади земельні ділянки. І більша частина з них була призначена для житлового будівництва. З 15 земельних ділянок, які мають приналежність до СБУ, 8 призначені для будівництва житлових будинків.

Детальніше інформацію про це, а також розташування ділянок ви можете переглянути в інфографіці:

інфографіка_СБУ<F0E5BAF1F2F020E7E5ECEBB320F1E1F35FEFF0EEEAF3F0E0F2F3F0E0202D20E

Про те, що будується на Поповича, 65-А та Квітки Основ’яненка, 8-А, ми писали в попередніх частинах розслідування. Тепер же про інші шматки земельного пирога.

Зарічна, 29-А: Будинок генерала

28 лютого 2002 року Рівненська міська рада ухвалила рішення  №656, пункт 12 якого каже: «Оформити Управлінню служби безпеки України в Рівненській області право на постійне користування земельною ділянкою площею 600 м2 на вул. Зарічній, 29-А для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд за рахунок земель, наданих відповідно до рішення виконкому Рівненської міської Ради народних депутатів від 13 грудня 1989 року № 390 “Про розгляд клопотань організацій, підприємств, установ міста про виділення земельних ділянок для індивідуального будівництва громадянам і розгляд заяв громадян по земельних справах”, у зв’язку з придбанням незавершеного будівництва згідно з договором купівлі-продажу від 18 грудня 2001 року № 6489».  Тобто ділянка була передана у постійне користування УСБУ в Рівненській області.

1

Тим часом, за даними Держгеокадастру,  дана земельна ділянка має кадастровий номер 5610100000:01:043:0018 та знаходиться у приватній власності Садовника Віктора Григоровича.

зарічна 29

Саме генерал Садовник Віктор Григорович із 2001 по 2007 роки очолював управління СБУ в Рівненській області. Крім того, за адресою: вул. Зарічна, 29-А в м. Рівне зареєстрований і Рівненський обласний осередок Всеукраїнської громадської організації “Українська асоціація ветеранів-співробітників спеціальних підрозділів по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю “К” Служби Безпеки України ” (Код ЄДРПОУ: 36922072). Серед засновників цієї організації значиться Садовник Віктор Григорович, адреса проживання якого: 33025, Рівненська обл., місто Рівне, вулиця Зарічна, будинок 29-А.

Тим часом у відповідях на запити щодо доступу до публічної інформації начальник УСБУ в Рівненській області Василь Бедрій повідомляє, що жодних документів щодо цієї земельної ділянки управління немає.

3

Однак теперішній начальник управління не пояснив причину їх відсутності. Були ці документи приховані, втрачені чи знищені? Це мали б з’ясувати контролюючі та правоохоронні органи.

зарічна 29_1

Власне, «АКМ» після такої відповіді СБУ попросив народного депутата Остапа Єднака звернутися до військової прокуратури з проханням розібратися з втратою документів. Але в той же час ми не полишили спроб отримати коментар у самого генерала Садовника. Ми зателефонували за наявними контактними телефонами обласного осередку Всеукраїнської громадської організації “Українська асоціація ветеранів-співробітників спеціальних підрозділів по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю “К”. Натрапити на пана Садовника не вийшло, однак його заступник передав наші контакти генералу. За годину Віктор Садовник зв’язався з нами сам.

– Я працював начальником управління з 2001 по 2007 роки. Багато років служив на різних посадах в СБУ. Мене на посаду начальника управління перевели з Вінницької області, тому житлом я забезпечений не був. Однак забезпечити мене житлом служба не могла. В місті тоді практично нічого не будувалось. Саме тому ухвалили рішення викупити недобудоване будівництво житлового будинку. Спочатку воно мало статус службового, потім перевели в лімітне, а вже потім я отримав право його приватизувати. Зараз перебуваю на пенсії. Всі процедури приватизації і будинку, і земельної ділянки проводились законно. Всі необхідні документи та акти на право власності в мене є на руках. Чому їх не мають в управлінні або не надали вам для аналізу – не знаю. Принаймні я не маю підстав щось приховувати. Я читав попередні ваші матеріали, – розповів Віктор Садовник.

 

Олени Теліги: напівелітний пустир

5

4500 квадратних метрів землі для будівництва і обслуговування багатоповерхових житлових будинків СБУ отримала, відповідно до рішення Рівненської міської ради №2104 від 24 грудня 2008 року.

4

Поки що ділянка заростає бур’янами, хоча поруч швидкими темпами будується елітний район «Макарова-Пржевальського».  Знайдеться час і для СБУшного клаптика, хай тільки скандали трохи втихнуть.

 

Департамент захисту інформації  і …будівництва

Одразу три земельні ділянки у 2003-2004 роках для завершення житлового будівництва у Рівному отримала таємнича структура – Департамент спеціальних телекомунікаційних систем та захисту інформації Служби Безпеки України: вул. Біла, 101-А, вул. Київська, 92, вул. Олексинська, 17-А.

Біла, 101а

Біла, 101а_1

вул. Біла, 101-А,

Київська_92

Київська_92_1

вул. Київська, 92,

вулиця Олексинська, 17-а

вулиця Олексинська, 17-а_1

вул. Олексинська, 17-А.

Бюджетні малоповерхівки там і справді збудовані. Навіть більше, сусіди потайки підтверджують, що там є  житло працівників спецслужб. Але спитати офіційно немає в кого. Адже СБУ стверджує, що жодного відношення до даних ділянок не має і службового житла там нема.

6

Тим часом Департаменту спеціальних телекомунікаційних систем та захисту інформації де-факто уже немає. У 2006 році відповідним законом була створена Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України. Але  у відповіді на наш запит вона запевняє, що не має відношення до даних земельних ділянок. Тим часом за службою зареєстровано право власності на дві двокімнатні службові квартири у будинку на вул. Олексинська, 17-А.

7

Власне, будівельна діяльність Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації та її попередника – тема окремого розслідування. Як і з розподілом  та приватизацією службового житла в силових структурах.

___________

Розслідування здійснене у рамках проекту «Блогери проти корупції», який реалізується за підтримки Міністерства закордонних справ королівства Норвегія спільно з Freedom House та Інститутом масової інформації.

Без назви-2

 

 

 

 

Вам також може сподобатися