У Рівному СБУ, за сприяння голови ОДА, «прихватизувала» гектар землі на мільйони гривень

11717197

Скоро земельну корупцію в Рівному буде остаточно подолано. Бо нема землі – нема корупції. Замість боротьби з розбазарюванням міських земель, силові структури області та місцева влада її очолили. Прикриваючись інтересами держави та підписом голови ОДА Сергія Рибачка, силовики отримують землю ГЕКТАРАМИ та передають в оренду приватним структурам майже задарма для будівництв… котеджів. Місцева Конча Заспа невдовзі виросте на вулиці Поповича, 65-А. Двоповерхові елітні котеджі для невідомо кого тут будує «фірма-привид», у якої замість офісу суцільні руїни.

Схема захоплення земель на території обласного центру, яку ми сьогодні вам розповімо, не нова. Однак ця тема становить значний суспільний резонанс. Величезні шматки землі у Рівному силовики отримують регулярно при будь-якій владі. Навіщо брати участь в аукціонах, купувати землю, якщо можна “порішати” її в СБУ.

Не стало виключенням і перебування на посаді голови ОДА «свободівця» Сергій Рибачка. Своїм розпорядженням він передав гектар землі СБУ, а та, в свою чергу, – приватній фірмі для спорудження котеджів. Чи можна будувати житлові будинки на орендованій на 10 років земельній ділянці? Можна, якщо землю вам дала СБУ. А якщо ви поряд поставите дитячий майданчик чи курник, то правоохоронні служби затягають вас до півсмерті за незаконне захоплення. Така вона, правда життя.

А тим часом земельні ділянки для учасників АТО в Рівному досі не виділили. Жодному! Але це так – для роздумів.

UCDannzvJj8 YywZjUBbzEE

Але тапер давайте про все по порядку.

7 травня 2014 року начальник Рівненської районної держлікарні ветмедицини Микола Білоус звернувся до голови Рівненської ОДА Сергія Рибачка з проханням вилучити та передати Рівненській обласній державній адміністрації для управління капітального будівництва частину земельної ділянки загальною площею 0,99998 га, яка перебуває у постійному користуванні Рівненської районної державної лікарні ветеринарної медицини, згідно з листом Державної ветеринарної та фітосанітарної служби.

VCDtTXLJO8w

Ми запитали начальника Рівненської районної держлікарні ветмедицини Микола Білоуса, чи знає він про будівництво котеджів на вулиці Поповича, 65а та чи правда, що дві квартири одного із тих будинків отримують він та бухгалтер підприємства Олександра Доманська.

– Ні, це не правда. Хто вам сказав таку дурницю? Ніякої квартири там немає. Землю забрали відповідно до рішення державного комітету. Київ забрав цю землю. А хто там будує – навіть не знаю, – каже Микола Білоус. – Ту землю, згідно з рішенням Києва, під будівництво забрали орієнтовно десь того року.

Амнезія Рибачка

Коли ми звернулись до екс-голови Рівненської ОДА Сергія Рибачка з проханням прокоментувати долю земельної ділянки, то він відповів по суті не одразу.

13996576227_64f777bf72_z

– Скажу так, голова адміністрації підписує з десяток розпоряджень в день. Тобто, якщо приходить розпорядження, де, наприклад, просять погодити якусь дію, і вона знаходиться у межах закону, то голова адміністрації погоджує. Тобто якщо було таке розпорядження, і там стоїть мій підпис, ну то відповідно там все по закону. Бо перед тим, як до голови приходить розпорядження, воно проходить відповідні експертизи, і перед підписом голови ставиться ще з десяток підписів. Іншими словами, якщо це була передача земельної ділянки від одного державного суб’єкта іншому, ну то мала бути згода обох цих сторін, і відповідно готувалося розпорядження, – збентежено пояснив Сергій Рибачок.

На що журналіст зауважив, що це нонсенс, коли голова ОДА не пам`ятає, куди одним своїм підписом подів гектар землі. Тож кому була передана земля?

– Наскільки я розумію, передавали для СБУ. Але я кажу, за день голова адміністрації підписує з десяток розпоряджень, я не можу все запам`ятати. Якщо хтось сумнівається у законності, то нехай перевіряють це розпорядження, – роздратовано викарбовував слова екс-голова ОДА.

Тож ми вишили освіжити пам`ять голови ОДА документами, які отримали у розпорядження відповідно до закону “Про доступ до публічної інформації”. І ось що ми з`ясували.

Вже 21 травня цього ж року, відповідно до свого розпорядження №188, Сергій Рибачок припиняє право користування земельною ділянкою лікарні ветеринарної медицини та відносить її до земель запасу житлової та громадської забудови державної власності.

27 червня Сергій Рибачок, згідно зі своїм розпорядженням №274, надає дозвіл управлінням Служби безпеки України в Рівненській області на розроблення та погодження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки (в тому числі органами архітектури Рівненської міської ради).

Менше, ніж через місяць,16 липня, той же голова Рівненської ОДА, відповідно до свого розпорядження №304, затверджує проект землеустрою та передає в оренду з правом передачі в суборенду терміном на 10 років Управлінню Служби безпеки України в Рівненській області земельну ділянку площею 0,9998 гектара за рахунок земель запасу житлової та громадської забудови державної власності в межах міста Рівне.

q34BqIaS8_o

VBhHlXF7T6I

Землю – котеджам

І що ви думали, СБУшники там навчальний полігон влаштують? Як би не так. Вони, не довго думаючи, передали його в оренду приватній структурі.

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 08.08.2014, індексний номер 25353922, управлінням Служби безпеки України в Рівненській області зареєстроване право оренди на земельну ділянку площею 0,9998 гектара та передано в суборенду зазначену земельну ділянку товариству з додатковою відповідальністю “Фабрика «Рівненчанка»” для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд будівельних організацій та підприємств.

– Відповідно до умов договору суборенди, предметом договору є передача в строкове користування земельної ділянки для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд будівельних організацій та підприємств.  Договір укладено строком на десять років. Суборендна плата становить 58 334,22 гривні в рік, – повідомив у відповіді на запит журналістів т.в.о. начальника управління СБУ в Рівненській області  Юрій Петруняк.

завантаження

А підписував договір вже колишній начальник правління СБУ в Рівненській області Віктор Козлов.

Віддали землю під будівництво банкрутові?

Фабрика “Рівненчанка” колись славилась іграшками. Втім за часи незалежності виробництво не пішло і фабрика занепадала. У підсумку, вона де-юре стала банкрутом. Адже товариство з додатковою відповідальністю “Фабрика «Рівненчанка»” мало борги перед державою, а податкова намагалось їх вибити через суд. Про що є навіть відповідні судові рішення:

NAzMQUiXJ6Y

Що ж стосується фабрики де-факто, то на її місці залишились лише руїни в прямому сенсі слова.  У центрі Рівного на вулиці Мазепи, 3 вони нечіпані стоять вже більше року. Коли їх приберуть, ніхто сказати поки що не може. Навіть міські чиновники, які впевнені, що майбутнє будівництво вестиме саме фабрика.

Igrashkova_fabryka_2

– ЗАТ «Рівненчанка» на ділянці, яка йому належить, збирається будувати багатоповерховий житловий будинок з торгово-офісними приміщеннями, – розповів “Прес-центру” начальник міського управління містобудуванні та архітектури Рівного Сергій Семенець. – На початку травня звідти зверталися до нас за містобудівними умовами і обмеженнями забудови ділянки. Але це – центр міста, історична забудова, тому містобудівні умови та обмеження можуть бути видані після обговорення на містобудівній раді. Тож ми порадили підготувати на найближчу раду необхідні матеріали. Втім, з «Рівненчанки» з матеріалами не прийшли. Можливо, у них змінилися плани – не знаю.

Очевидно, “Рівненчанка” отримала більш зручний “підряд” від СБУ.

Цікавий факт – в інтернет-довідниках директором “Рівненчанки”  значиться Доманський Віктор Володимирович. Тоді як головний бухгалтер рівненської районної державної лікарні ветеринарної медицини – Доманська Олександра Василівна. Збіг? Хтозна, хтозна.

 

Газові королі 

А тепер давайте спробуємо розібратися, хто ж стоїть за таємничим  товариством з додатковою відповідальністю “Фабрика «Рівненчанка»”. Дізнатись хоч щось від представників підприємства не вдалося – в усіх довідниках є інформація лише про ті телефони, котрі були встановлені у старих приміщеннях, від яких нині залишились лише кілька стін.

lvivgaz_press1414714

Тим часом до фабрики «Рівненчанка” тривалий час мав стосунок (ймовірно, має й досі) колишній генеральний директор КТП “Комуненергія”, а теперішній голова правління ПАТ «Львівгаз» Володимир Зленко. Наводимо вам цитату з газети “ОГО” від 27.11.2008:

“У серпні 2007 року Володимир Зленко засвітився в проекті будівництва на місці ЗАТ “Фабрика “Рівненчанка” в центрі Рівного житлово-офісного комплексу. На вулиці Гетьмана Мазепи планувалося звести дві шестиповерхові будівлі, а підприємство — перенести. Проект призупинився через проблеми, які виникли в партнера Володимир Зленка — Ігоря Іванкова, колишнього генерального директора ВАТ “Дніпрогаз”. Після вибуху газу в багатоповерхівці Дніпропетровська в жовтні минулого року він досі перебуває в слідчому ізоляторі”.

“71,42 відсотка (120 акцій) статутного капіталу ЗАТ “Фабрика “Рівненчанка” належить Ігорю ІВАНКОВУ. Він відомий тим, що попрацював головою правління “Чернігівгаз”, менеджером “Волиньгаз”, “Львівгаз” і “Чернівцігаз”. Цікаво, що двома акціями товариства (1,19% статутного капіталу), за даними Державної установи “Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку України”, володіє Володимир ЗЛЕНКО, – повідомляє “ОГО“.

Достеменно не відома доля Іванкова зараз. Адже після двох років перебування в СІЗО суд відпустив його на свободу під підписку про невиїзд.

– 20 січня 2009 р. Жовтневий суд Дніпропетровська застосував до обвинувачуваних амністію (взявши до уваги, що вони мають неповнолітніх дітей), але 22 квітня у Дніпропетровську апеляційний суд області амністію відмінив, посилаючись на те, що суд не довів справу до вироку і застосував амністію достроково. Але Верховний суд вказав апеляційному, що можна амністувати обвинуваченого. До винесення вироку, – пишуть “Чернігівські вісті“.

20071013212740

Ігоря Іванкова звинувачували у загибелі 23 людей у результаті вибуху газу у житловому будинку у Дніпропетровську в 2007 році.

“Хто ж такий пан Іванков? З його трудової біографії – Ігор Іванков до посади голови правління «Чернігівгазу» працював на посаді першого заступника голови правління «Волиньгазу», був членом правління «Львівгазу» і «Чорнівцігазу» і вважався людиною, близькою до групи «Контінуум» Ігоря Єрємєєва і Сергія Слабенка,  – пише видання “Ліца“.

Елітний “Ріверсайд”

Дивує ще один факт. Армія чиновників слухняно, як стадо баранів, своїми підписами фактично узаконило будівництво котеджів на орендованій землі. І воно триває на повну. Одне лиш питання, що робитимуть через 10 років власники новозбудованих котеджів, коли договір оренди закінчиться? Захоплять землю самотужки? Чи натиснуть через СБУ на чиновників та депутатів, щоб отримати право безкоштовну приватизацію землі?

А буде воно так. Будинки збудують і СБУ надавить на відповідні структури, щоб туди могли прописатися щасливі мешканці (які до СБУ ясна річ відношення не мають). Потім СБУ “переконуватиме”  міську владу та депутатів з вимогою дозволити щасливим мешканцям приватизувати землю під своїми будинками. Навіть якщо СБУ усунеться від цього. Тодо забудовники приведуть “згорьованих” мешканців і виманатимуть не викидати людей на вулицю.

Саме так зараз роблять зі скандальним “Ріверсайдом”.

А тим часом будівництво триває.

G-Bmm64ByHQ

TGpViOvKknw

 

“Атошникам” хочуть “втюхати” землю, непридатну для будівництва

А тим часом влада Рівного пропонує 9 липня учасникам АТО, які претендують на земельну ділянку в м. Рівне, взяти участь у жеребкуванні з метою визначення номерів ділянок, виділених у масиві Бармаки, пише у “Facebook” голова спілки ветеранів і учасників АТО Рівненщини Федір Капустинський.

– Площа ділянки – в середньому 0,04 га. За оцінками експертів, місцевість у вказаному районі непридатна для ведення індивідуального будівництва. Перепад висот на ділянці в 77 га становить до 47 метрів, – пише  Федір Капустинський.

Хомку байдуже до сусідів

Скандальне будівництво проходить майже поруч із будинком міського голови Рівного Володимира Хомка. Ми поцікавились в очільника міста, чи не заважає йому таке сусідство.

– Я надам Вам відповідь наступним чином: це не міська земля. Оскільки вона не міська, то це мене, чесно кажучи, мало бентежить. Можливо, хвилює як мешканця, який там живе. Я знаю, хто замовник, але запитайте про це у когось іншого. Для чого мені чуже горе – вистачає і свого, – резюмував міський голова Володимир Хомко.

Те саме запитання адресували і головному архітектору Рівного Сергію Семенцю:

– Чесно кажучи, у мене такої інформації немає (мова йде про будівництво будинків СБУ). Ось якби Ви дали мені інформаційний запит, ми  його вивчили б, вивчили питання і дали інформацію вичерпно. Бо так не знаю, – зазначає начальник правління містобудування та архітектури Рівного Сергій Семенець. – Знаю лишень, що за адресою Поповича, 65а ми видавали містобудівні умови обмеження на проектування кварталу малоповерхової забудови. Це двоповерхові блоковані житлові будинки.

А тим часом  журналістам вдалося отримати будівельну документацію.

Читайте також:

У Рівному СБУ, за сприяння голови ОДА, «прихватизувала» гектар землі на мільйони гривень

 “Вихідна допомога”: чому СБУ Рівненщини не помічає “прихватизацію” гектара державної землі на два мільйони гривень?

Юрій Приварський. Як сприяти «дерибану» гектара землі СБУ Рівненщини

 Скільки заробляють і на чому їздять екс-начальники СБУ Рівненщини [Інфографіка]

 Шах конем: за фактом зловживання владою керівництвом СБУ Рівненщини прокуратура порушила кримінальну справу

“Дерибан у погонах”: розслідуванням зловживань керівництва СБУ Рівненщини зацікавились у Верховній Раді

Вам також може сподобатися