“Вихідна допомога”: чому СБУ Рівненщини не помічає “прихватизацію” гектара державної землі на два мільйони гривень?

popovicha

Збудувати приватні житлові будинки на державній землі легко. Особливо коли маєш зв’язки в державних службах, серед керівництва області, а “дах” та юридичну підтримку операції забезпечує генерал-майор СБУ. Зусиллями колишнього голови ОДА Сергія Рибачка, екс-начальника СБУ в Рівненській області Віктора Козлова, реєстраційних та контролюючих органів приватна кампанія «Рівненчанка» збудувала на гектарі державної землі VIP-котеджі і вже навіть їх продала. Дивний факт, але дерибану землі номінальною вартістю майже два мільйони гривень жоден із керівників області не помічає вже майже рік. Ніхто не бачить очевидних порушень попри значний суспільний резонанс. Тим більше дивує той факт, що СБУ замість боротьби зі злочинцями займається господарською діяльністю. Тему досліджували активісти ГО “Антикорупційний моніторинг”.

Коли міський голова Рівного Володимир Хомко збудував собі ошатний будиночок на вулиці Неофіта Кибалюка, 5, цей мікрорайон став одним із найбажаніших для проживання у Рівному. Чисте повітря і затишок околиці міста, якісні дороги, небідні сусіди, школа та садочок поруч – чого можна ще бажати? Ось тільки все псував пустир – земельна ділянка розміром майже на гектар, яка належала районній державній ветеринарній лікарні. Хоч земля і за скромними оцінками вартувала майже два мільйони гривень, на ній нічого не будували. Ветеринарна служба і так ледве зводила кінці з кінцями – просто не могла будувати нові просторі приміщення для лікування тваринок. Однак після втечі Януковича все змінилось. Війна, безвладдя та хаос не стали перепоною, навпаки – сприяли початку будівництва. Поруч із будинком міського голови за кілька місяців виросло котеджне містечко VIP-рівня.

mSWkN2mJ6TI uDNGBfXY0u4

Двоповерхові котеджі з гаражами, терасами та закритою будинковою територією – все, що потрібно для комфортного проживання. От тільки щасливими мешканцями новобудови стануть не тваринки, а грошовиті бізнесмени. Ось так виглядає зараз містечко, яке щодня радує око міського голови.

lnI6p-hmA28 pOwYNPlYhlA

Побудувала ці будиночки не ветеринарна служба, а товариство з додатковою відповідальністю “Фабрика «Рівненчанка»”. У першій частині розслідування ми писали, яким чином державна земля потрапила в руки приватної компанії з дуже сумнівною репутацією. Однак не буде зайвим нагадати ще раз.

Оперативне “рішалово”

7 травня 2014 року начальник Рівненської районної держлікарні ветмедицини Микола Білоус звернувся до голови Рівненської ОДА Сергія Рибачка з проханням вилучити та передати Рівненській обласній державній адміністрації для управління капітального будівництва частину земельної ділянки загальною площею 0,99998 га, яка перебуває у постійному користуванні Рівненської районної державної лікарні ветеринарної медицини, згідно з листом Державної ветеринарної та фіто-санітарної служби.

Вже 21 травня цього ж року, відповідно до свого розпорядження №188, Сергій Рибачок припиняє право користування земельною ділянкою лікарні ветеринарної медицини та відносить її до земель запасу житлової та громадської забудови державної власності.

27 червня Сергій Рибачок, згідно зі своїм розпорядженням №274, надає дозвіл управлінням Служби безпеки України в Рівненській області на розроблення та погодження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки (в тому числі органами архітектури Рівненської міської ради).

Менше ніж через місяць, 16 липня, той же голова Рівненської ОДА, відповідно до  свого розпорядження №304, затверджує проект землеустрою та передає в оренду з правом передачі в суборенду терміном на 10 років Управлінню Служби безпеки України в Рівненській області земельну ділянку площею 0,9998 гектара за рахунок земель запасу житлової та громадської забудови державної власності в межах міста Рівне.

І що ви думали? СБУшники там навчальний полігон влаштують? Як би не так. Вони, не довго думаючи, передали його в оренду приватній структурі. Ну не квартири ж для співробітників там будувати. Кілька сотень офіцерів СБУ почекають. Головне всіх небідних забезпечити котеджами.

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 08.08.2014, індексний номер 25353922, управлінням Служби безпеки України в Рівненській області зареєстроване право оренди на земельну ділянку площею 0,9998 гектара та передано в суборенду зазначену земельну ділянку товариству з додатковою відповідальністю “Фабрика «Рівненчанка»” для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд будівельних організацій та підприємств.

Підписував договір вже колишній начальник правління СБУ в Рівненській області Віктор Козлов. А вже за два місяці генерала-майора звільнили з посади.

Втім, операція була провернута швидко і якісно. Адже всі необхідні офіційні листи приходили з космічною швидкістю, а рішення чиновників видавались без будь-яких затягувань і повторних розглядів. І справді, хто ж відмовить генералу СБУ? От би ще іноземним інвесторам владці допомагали з такою швидкістю.

Критичні махінації

Поспішиш – людей збагатиш. Так можна перефразувати відоме прислів’я. Тільки тут чомусь не смішно. Бо такий поспіх призвів до низки критичних помилок, які навряд чи були випадковими. Навіть більше – “помилки” є ознаками діяльності організованого угрупування, яке поставило собі за мету створити законні щілини для незаконної житлової забудови на державній земельній ділянці.

Факт перший: на договорах оренди чомусь немає печатки обласного управління СБУ. Там лише підпис генерала Козлова, який незавірений печаткою. Мова йде про договір між ОДА та СБУ, а також договір СБУ з “Рівненчанкою”. О Боже, куди дивились юристи? Може, дивились якраз туди, куди треба, а не в договір?

Власне, переконатися в тому ви можете самотужки. Гляньте фотокопії договорів.

Факт другий: цільове призначення земельної ділянки.  Законодавство чітко регламентує цільове призначення будь-якої земельної ділянки. Прочитайте самі тут.  Змінити його законно дуже непросто, тим більше у землі державної власності.

Так от – НЕМАЄ такого цільового призначення “Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд будівельних організацій та підприємств, з правом передачі в суборенду (для будівництва індивідуальних житлових будинків “під ключ”)”

Закон передбачає для індивідуального житла наступні цільові призначення:

– 02.01 Для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка)
–  02.02 Для колективного житлового будівництва
–  02.03 Для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку.

Тим часом для комерційних господарських будівель є “11.03 Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд будівельних організацій та підприємств”.

Прочитали, що написано в обох договорах оренди? Правильно – “Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд будівельних організацій та підприємств”.

Тоді де взялося те злощасне “для будівництва індивідуальних житлових будинків “під ключ””? Його при оформленні документів на право власності та внесенні даних в державні реєстри незаконно вписала державний реєстратор Рівненської міської реєстраційної служби Жилінська Ольга Миколаївна. Порушення не тільки очевидне, а й має ознаки змови з метою завдання збитку державі. Тому звернулись із відповідним запитом до Головного територіального управління юстиції у Рівненській області та просили пояснити обгрунтованість та законність дій пані Жилінської, а також поцікавились, чи вона ще працює в органах юстиції.

Ось яку відповідь ми отримали. Перевірку роботи пані Жилінської ніхто не проводив, вона спокійненько працює далі.

Навіть більше – очевидного порушення не помітили і в Державній архітектурно-будівельній інспекції і управліннях Рівненського міськвиконкому. І в Рівненській ОДА також. Коли треба, чиновники швидко можуть втрачати зір.

Та чого там гріха таїти? “Зовсім випадково” махінацію не помітив і сам високопрофесійний генерал-майор Віктор Козлов, та й все управління СБУ, не побачили порушень і його наступники Валерій Мечкало та Василь Бедрій.  Тільки одним журналістам чомусь не йметься… Не можуть заспокоїтися.

Бо таке будівництво і всі інші юридичні дії вже є порушенням умов договору оренди та прямою підставою для його розірвання. Тому Рівненська ОДА та СБУ вже мали б подавати до суду та достроково розривати договір оренди.

 

Продаж-перепродаж 

За дивним збігом обставин, будувати нові котеджики “Рівненчанка” довірила фірмі-одноденці. Принаймні про це ще кілька місяців тому повідомляла обласна організація партії “УДАР”:

– Генеральним підрядником на даному будівництві є Товариство з обмеженою відповідальністю «Ель ТОРО». З офіційних джерел надам відомості про  державну реєстрацію платника податків – код 39079350, юридичної особи, головного підприємства – товариства з обмеженою відповідальністю «Ель ТОРО», яке зареєстроване 4 лютого 2014 року Головним територіальним управлінням юстиції у місті Києві, та 5 лютого 2014 року  за № 2655140131117 ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві, що має вид діяльності 41.20 – БУДІВНИЦТВО ЖИТЛОВИХ І НЕЖИТЛОВИХ БУДІВЕЛЬ, керівником та головним бухгалтером якого є  Самчук Ігор Сергійович та має юридичну адресу. Статутний фонд підприємства становить1000 гривень. Спільними зусиллями проведено дослідження рівненськими та київськими УДАРівцями. Задіявши максимум ресурсу, виявити горе-керівника стало неможливим. І знову просто запитання: що ж то за підрядник такий, в якого статутний фонд 1000 гривень? І взагалі ця сума не те що для Києва, а і для Рівного не є надто великою. Словом, причетні до темної оборудки з землею персони просто ховають кінці в бюрократії настільки глибоко, що, думаю, через 10 років, коли на поверхню вона вилізла би, то ніхто нікого просто не знайшов би. Є сумніви? Так, деяких фігурантів вже зараз нема, а будівництво тільки йде.  Далі ще веселіше. Досліджуючи будівельний паспорт генпідрядника  ТзОВ «Ель ТОРО» звернув увагу на  отриману ним 17 березня 2014 року  ліцензію серії АЕ № 289869. Знову звернувся до офіційних джерел, однак такої ліцензії не знайшов серед зареєстрованих. Перевірити можна тут  http://dabi.gov.ua/license/list.php.

PURyoqFFHm8

Ви запитаєте, навіщо довіряти роботу такому сумнівному забудовнику? Ну, зубри будівельного бізнесу кажуть, що такі речі зазвичай робиться, щоб у випадку чого не було кого покарати за незаконне будівництво. Фірму-одноденку просто ліквідують, а засновники виїдуть за кордон. Ось і все.

Тим часом після виходу першої частини нашого розслідування на будівництві різко почались зміни. Не будівельні, а юридичні. Керівництво “Рівненчанки” вирішило роздробити об’єкт на частини та зареєструвало їх як незавершене житлове будівництво. А потім частину з незавершених житлових будинків продали. Це можна легко перевірити з інформаційної довідки, яку ми отримали з Мін’юсту.

Навіть більше – незавершені будівництва на Неофіта Кибалюка, 10 продають і далі. І відповідна реклама по місцевому радіо крутиться.

А що буде далі? Далі буде історія “Ріверсайду”. “Згорьовані” мешканці з собаками, папугами і котиками жалісливо оббиватимуть пороги владних кабінетів і вимагатимуть безкоштовної приватизації земельних ділянок під їхніми будинками. А на всі закиди відповідатимуть, що їх ошукав невідомо хто, і вони не знали, що хтось будував їхні будинки незаконно. Нагадайте мені, чим закінчилась історія з “Ріверсайдом?” І потім не запитуйте, чому в держави нема грошей, а правоохоронці їздять на “Лексусах”.

За справу візьметься ГПУ

Доки правоохоронці не помічають порушень, громадськість не може мовчати. Тому питання про розслідування цієї справи ми порушили на найвищому рівні. Народний депутат України Остап Єднак звернувся з відповідним запитом до голови СБУ Василя Грицака.

2jbmpueFNyU

На звернення голова СБУ відповів, що, за результатами перевірки, матеріали направлені в Генеральну прокуратуру.

Тим часом у наступній частині нашого розслідування ми розповімо детальніше про Віктора Козлова та його наступника Валерія Мечкала. Крім того, покажемо вам документально, скільки ж земельних ділянок насправді отримували силові структури області та що на них побудовано зараз.

Читайте також:

У Рівному СБУ, за сприяння голови ОДА, «прихватизувала» гектар землі на мільйони гривень

 “Вихідна допомога”: чому СБУ Рівненщини не помічає “прихватизацію” гектара державної землі на два мільйони гривень?

Юрій Приварський. Як сприяти «дерибану» гектара землі СБУ Рівненщини

 Скільки заробляють і на чому їздять екс-начальники СБУ Рівненщини [Інфографіка]

 Шах конем: за фактом зловживання владою керівництвом СБУ Рівненщини прокуратура порушила кримінальну справу

“Дерибан у погонах”: розслідуванням зловживань керівництва СБУ Рівненщини зацікавились у Верховній Раді

Вам також може сподобатися